用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 我依家就好似企喺十字路口咁,唔知點決擇好 ...
go

我依家就好似企喺十字路口咁,唔知點決擇好 [複製鏈接]

0    0    0    0

回覆 1# 嘻嘻 的文章

暫時都唔好諗一條龍果d 住, 加強小孩的學習能力實際d!
你個選擇B, 我以前做過, 不過唔 work. (當然我仔唔得唔等於你個唔得). 不過兩個月私人S醫好自閉真係有d 難度. 如果得, d 阿媽就唔洗左試右試.

自我估計一下孩子能否安坐, 守常規, 智能可以的話, 可以試讀K1. 再加個別訓練.

如果不能, 建議私人密集式讀一年, 取代K1, 看進度再作打算.

補充一句:如你選擇kevlin_hmlau建議 - 私人密集式讀一年, 取代K1, 看進度再作打算。請跟n1原校溝通,交留位費保留明年學位,以便明年如不要i位,選e位時,不用再考學校。因為明年9月的學位,今年暑假要開始申請,你申請repeat k1 or 插k2呢? 都要容後才能決定。所以在太多不明朗的環境下,最好保留一個學位,近年學位好多都爭崩頭。

原帖由 kelvin_hmlau 於 11-5-9 09:58 發表
暫時都唔好諗一條龍果d 住, 加強小孩的學習能力實際d!
你個選擇B, 我以前做過, 不過唔 work. (當然我仔唔得唔等於你個唔得). 不過兩個月私人S醫好自閉真係有d 難度. 如果得, d 阿媽就唔洗左試右試.

自我估計一下孩 ...

醒目開學勳章

我仔到左5歲11個月, 先評定係 自閉特徵

當時, 我唔知亞仔有自閉, 一直讀所謂程度深既幼稚園, 又係一心諗住打好個底 ... 係 N1, K1 時, 係學校自選活動時間時, 亞仔呆坐一個自己睇書, 好多時上堂坐唔定, 自行離開坐位, 仲要係每年既學校評估都係好既說話 (如仔仔可以取到 言語進步大獎)

到左 K3, 先有老師直接打來同我講, 仔仔與其他小朋友不同, 唔太主動搵人玩, 唔太能合群完成活動, 同時言語真係好弱

我先醒覺 ... 要求健康院轉介亞仔去 CAC 做評估; 呢2個半月不停谷佢言語表達及溝通, 谷埋佢體能, 而家明顯進步左好多好多 (雖然同熟既人, 可以傾一個鐘都得; 對陌生人仲係好生硬)

如果比我當初知道仔仔有呢個問題, 我先會搞好佢自閉問題, 谷學業既野, 你可以自行在家做, 無問題的 (我都買好多課外認知書, 係圖書館借圖書同佢回家補, 每天 或 隔天拿學校書出來溫習一下)

我仔仔由佢識行, 14個月大開始, 都已經算係行得好穩, 少跌少踫 (佢8個幾月已經係扶住 playpen 行來行去)

醒目開學勳章

個人認為, 真係搞好左自閉問題先

主要係自理能力, 言語表達及溝通, 呢樣野好主要

因為大部份較深程度 或 受歡迎既學校, 佢地老師多數只理教書為主, 你小朋友明唔明係另一回事

因為以前我發現, 雖然仔仔係記得晒 d 字卡上既字, 但係係咩野解釋, 原來佢唔明, 只係靠 A 仔強項, 去死記 D 字

K1 果時見家長, 老師同我講, 你仔仔好叻, D 字卡明明係有圖, 老師話無 SHOW 圖比佢睇, 已經背左; 我果時仲傻下傻下, 以為唔需要同佢溫習字卡都識, 梗係上天送一個資優小孩比我 (19個月大識晒1-100, A-Z, a-z; 3歲背晒小西灣區內每支燈柱上既5位數字); 最後當然不是, 因為只係識死記, 唔識運用就係最大問題

醒目開學勳章

如果經濟容許, 會先揀 私人S位

之後, 我會揀留位原校 (咁當然睇下私人訓練既時間就唔就到啦!!!), 原因: 呢間學校係讀開, 老師都接受到你小朋友
[如果, 真係呢年有明顯進步, 咪比佢出年做大仔讀 K1, 無所謂]

有些學校 (名校就更衰), 當小朋友一返學, 見到佢自理能力差, 言語差, D 老師就開始比說話你聽 (你先要接受到老師既說話及面色, 有些學校會更串, 串到... 呢到唔係特殊學校, 我地無人手幫你訓練你呢類小朋友, 唔該你去搵定其他學校比你小朋友) <- 如果你小朋友有情緒問題, 又唔肯跟老師指示做野, 成日周圍走, 就更麻煩
(我仔係好聽話果種, 佢係 K2 仲取品行獎, 老師評語: 係一名好守社會秩序及有禮貌的小朋友)

以下呢既事件, 我到而家都係好介意及上心:
我仔當年 K1, 有一次肚痛, 放屁屁時賴左少許便便出來, 亞仔唔知, 覺得 PATPAT 唔舒服, 用手去抓 PATPAT, 手上有便便 (果時, 褓姆接仔仔時, 班主任黑晒面講: 佢呀!! 今日賴便便唔出聲, 仲係到玩便便, 你地有沒有教佢便便唔玩得)
[雖然我仔表達唔到, 但果晚亞仔在家都有放屁屁時有便便; 同埋我仔一向有潔癖, 佢拿野食物只手指有油或食物碎都要求即抹手, 我相信亞仔一定唔會玩便便]

到而家 K3, 綵排畢業禮, 我仔要表演 "皮球", 即係拿住皮球跳舞, 同對方亙相拋球, 早前我仔係綵排時, 成日都拿不穩皮球而掉下 (又係亞仔放學時, 班主任黑面講: 都唔知佢點既, 又唔留心... 個個小朋友唔跌, 係你一個係咁... 你聽下啦!! 到畢業禮果日, 佢會加上緊張, 一定掉梗!!!)

我聽完真係好心酸!!! 好彩我係 EASTER 假時, 叫亞仔在家另加訓練, 5月3日回校又開始要綵排, 亞仔好爭氣, 呢幾日無再跌波了 (我問亞仔, 而家仲有沒有同學跌波, 我仔講: 有呀!! XXX 同學有跌呀!!!)

我仔現時係讀: 迦南幼稚園

醒目開學勳章

題外話, 見你小朋友29個月大, 步伐比同齡無咁穩健

見呢一點, 你小朋友可能大肌肉發展不太好, 你多留意一下呢類訓練 (我唔知係唔係感統體問題)

個人同意SZESZES,搞好左自閉問題先.受歡迎既學校, 學校要求較高,不是學術上(如中英數等)跟得上便可以,自理能力,言語表達,溝通,社交互動,守常規等都好重要. 否則,老師 就有話說/對你()有要求,會有壓力.如和同學差距大,對小朋友未必.

原帖由 szeszes 於 11-5-9 13:46 發表
如果經濟容許, 會先揀 私人S位

之後, 我會揀留位原校 (咁當然睇下私人訓練既時間就唔就到啦!!!), 原因: 呢間學校係讀開, 老師都接受到你小朋友
[如果, 真係呢年有明顯進步, 咪比佢出年做大仔讀 K1, 無所謂]

有些 ...

回覆 3# szeszes 的文章

相信你個仔屬於輕微個隻, 大部分都可以達標.
有興趣知道你會點選小學.

醒目開學勳章

係... 有社工及幼稚園朋友都話, 我仔似擲界既一群, 好輕微果只

我同亞仔揀左一間好活動教學既小學, 老師好有愛心, 同埋學校主張家校合作, 學校同家長有好既溝通, 聽說呢間小學既老師, 有大約10幾%有特殊教育文憑, 同埋都有幾多我仔呢類既小朋友讀緊, 我仔係自行派位入唔到呢間學校, 希望大抽獎會入到 (如果唔係... 去到要叩門, 就唔知點算~~ 因為仔仔既言語表達, 始於都有延緩, 而家強加訓練緊)

我自己個人認為, 先要仔仔讀書開心, 唔好有太大壓力 或 同其他小朋友有太多差異 (如我細過時, 年年入精英班, 但係我係精英尾, 拿住7科A, 都係考30幾, 讀到大壓力, 無心機無晒鬥心), 學校既程度唔係主要考慮因素, 我自己一向覺得如果小朋友讀書好叻, KEEP 到好成績, 自己可以出去比佢讀多些額外既課程, 自然就會入到 BAND 1 中學; 又或者, 仔仔糾正到, 成績好... 你可以用小朋友既能力去轉校都無問題

原帖由 kelvin_hmlau 於 11-5-9 17:48 發表
相信你個仔屬於輕微個隻, 大部分都可以達標.
有興趣知道你會點選小學.

回覆 11# szeszes 的文章

聽有人話A仔比較適合讀傳統, 較STRUCTURED的學校, 因比較有規範, 較少變化, 有得背, 黙書, 佢地O既強項。但呢D學校O既唔好處係讀書壓力大。  而有個幼兒導師話過, A仔讀活動教學的學校係死緊, 雖然功課壓力較細, 但常常有不同的活動, 對不愛變化的他們也是一種壓力, 他們常常不知道發生緊乜事, 因又和上一次不同了。 且常要同人一齊合作做PROJECT, PRESENT。對他們真是苦差。就算話逼他們同人合作, 但太頻密了, 對他們都好痛苦。

如果而家即時離校去讀私人S位, 原校可否保留K1學位呢?
或者可以嚐試:
5-8月讀私人S位
觀察小朋友進展(言語, 智能, 情緒等), 如進度良好,
9月讀保良局+每星期最少2-3次個別訓練,
如擔心讀回原校k1+每星期最少2-3次個別訓練, 再等排位服務.
相反進度較慢, 繼續私人s位比較理想.  

既然小朋友已經開口, 應該盡快給予言語訓練.  當然重要既係要負出大量金錢(訓練+留位費).

小朋友既進步真係好睇(1)佢本身智能及(2)訓練(導師+家居).

原帖由 嘻嘻 於 11-5-9 13:18 發表
放棄民生唔緊要,但我依家除咗等政府服務安排外應該比佢讀:

A:密集式私人訓練(學費好重皮)

B:半日保良局金卿 + 1星期兩堂每堂50min私人訓練

C:全日制原校 + 1星期兩堂每堂50min私人訓練 ...

醒目開學勳章

首先我仔唔係典型既 A仔, 佢係似擲界果一群, 我仔5歲11個月先去做評估 [仲要係我地要求健康院幫手轉介的, 健康院醫生仲話, 你仔仔真係唔覺有問題呀!!! 仲咩你地要求去轉介做評估, 你仔只係言語句子短, 現今好多小朋友都係咁, 因為而家父母太寵愛小朋友, 成日唔洗佢出聲就幫佢自動波做晒 d 野]
(連我做社工既朋友, 佢成日見自閉學生, 都第一句講: o下!! 你仔評定有自閉, 我真係唔覺, 你仔只係慢熱 d, 細膽文靜 d, 講野句子係比同齡短, 但係有社交, 講野前有眼神交流)

我仔去讀傳統就更死, 因為佢太識 "取易捨難" 呢樣野, 叫佢去溫習 或 造句子練習, 佢去揀晒 d 易既字去默, 去寫

我選呢間小學, 連我仔班主任都話揀得岩, 因為我仔比較慢熱, 言語唔太好, 怕佢係傳統小學入面唔明老師講咩, 去活動式教學就會易明白
(班主任對 CAC 中心評估都有些不認同, 因為班主任講: 亞仔數學好叻, 計數都好醒, 唔洗點教都明)

原帖由 ktv 於 11-5-10 01:26 發表
聽有人話A仔比較適合讀傳統, 較STRUCTURED的學校, 因比較有規範, 較少變化, 有得背, 黙書, 佢地O既強項。但呢D學校O既唔好處係讀書壓力大。  而有個幼兒導師話過, A仔讀活動教學的學校係死緊, 雖然功課壓力較細, 但 ...

醒目開學勳章

典型既 A仔, 可以做下以下測試
http://iautistic.com/chinese/test_AD.php

A 仔 (autism) = 自閉兒

原帖由 嘻嘻 於 11-5-10 15:51 發表
請問典型既 A仔係點架?同埋A仔係咪指自閉呀?

HI SZESZES
請問你小朋友選左邊間學校, 可否PM比我呢, 因我小朋友都搵緊小學, THX

回覆 8# szeszes 的文章

Hi Szeszes,
多謝你的意見, 可否 PM 我你選的好活動教學既小學.
不過小兒係比較 typical 個隻, 所以係幼稚園活動教學部分不能掌握, 參加討論.

私人訓練都唔平..
協康言語治療$6xx /50 mins ; 幼兒導師$4xx/50 mins
一星期唔夠兩個鍾都過一千蚊...
一個月就4-5千...
‹ 上一主題|下一主題