用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 小組訓練後感
go

小組訓練後感 [複製鏈接]

自從在s位受訓這9個月來,各家長有目共賭我小朋友的進步。於是上個月開始同小朋友參加一些由職業治療師帶領的感統小組。殊不知個導師話佢"吾夠力",好多時挨挨崩崩,最好做個別OT,進步會快些。

其實在入s位前參加過言語溝通小組,由於當時有不合作或鬧情緒,導師都有話最好做個別,可focus在他有興趣的項目上,容易d教。這個我明白,也不想影響其他人。但今次小朋友完全沒有鬧情緒,好開心投入,可跟從指令,就是動作不太敏捷,要多做幾次才可完成。須然導師的話也是真的,但其實我在想....也可以你在堂上教我一些活動,由我回家訓練,自己跟進,個別訓練也不是一樣嗎? 另外,同小朋友上小組的另一目的,就是要他多接觸一般小朋友,加強社交。

置身商業社會,好難令我不築起一道牆。記得數年前DISNEY DVD的興起,生產商說可助孩子學會標準的美語,好似是幫助孩子,其實係利字當頭。又記得早多年前,身邊各人都稱讚我的面部皮膚很好,但到美容院作清潔按摩時,美容師就話我皮膚乾有幼紋,最好做那個多一倍價錢的treatment,仲要keep住做。你係專業,要求當然高,我只是一個平常人。有錢當然可以要求高dd,但我覺得人總要量力而為,不能事事要求完美,最後可能死於壓力之下。

總概一句,我不會上個別OT,只會將意見問反s位老師,可有其他訓練我可在家進行,決不做”魚腩”。
   0    0    0    0

你係私人位上小組?

我都諗住等佢上咗 N1 就上私人位小組 OT 呀... 

原帖由 Capricorn2521 於 11-5-7 15:38 發表
自從在s位受訓這9個月來,各家長有目共賭我小朋友的進步。於是上個月開始同小朋友參加一些由職業治療師帶領的感統小組。殊不知個導師話佢"吾夠力",好多時挨挨崩崩,最好做個別OT,進步會快些。

其實在入s位前參加過言語溝 ...

自己小朋友有野要追,有點能力既父母都唔想浪費時間等政府服務,點都左計右計,唧d錢出黎比小朋友上訓練,呢d商業機構就係睇準我地既"心急",sell 我地"更貴"既訓練。

係呀!私人架!因為學校感統組每個月安排不同,所以我才額外再上,加上我希望小朋友接觸其他一般小朋友多d,所以報咗一個由ot帶嘅幼兒體能訓練班,內容係刺激本體覺,前庭覺,訓練大小肌,其實=感統訓練。我一路都係target由治療師帶的一般小組,我可從中學習,亞仔又可以同普通小朋友交流。

未有政府i/e/s位前,或政府i/e/s位未如理想,我同意自費個別訓練。否則,我個人做法,係有什麼問題,或想改善亞仔什麼地方,都會問問老師,然後老師都會教我可以平日做d乜去幫亞仔。老師又會告訴我當月她那一組小朋友教了什麼常識,我在家要再在日常生活中多講,多示範,(功)固亞仔的學習。

所以,遇到這樣”賣關子”的時候,無法接受。

原帖由 jjcow 於 11-5-8 12:27 發表
你係私人位上小組?

我都諗住等佢上咗 N1 就上私人位小組 OT 呀... 

又要睇小朋友能力,
又要睇自己經濟能力,
又要睇對方(治療單位)實力,
又要控制自己的eq/耐力,
真是考起我們的智力!

原帖由 methy 於 11-5-8 13:30 發表

自己小朋友有野要追,有點能力既父母都唔想浪費時間等政府服務,點都左計右計,唧d錢出黎比小朋友上訓練,呢d商業機構就係睇準我地既"心急",sell 我地"更貴"既訓練。 ...

可以pm我邊間S?
原帖由 Capricorn2521 於 11-5-8 15:48 發表
又要睇小朋友能力,
又要睇自己經濟能力,
又要睇對方(治療單位)實力,
又要控制自己的eq/耐力,
真是考起我們的智力!

回覆 1# samantha_yuen 的文章

The PM is not working. 我仔讀灣仔基教。其實選那一間中心,主要是看設備。要遇到好老師,這個可遇不可求。而且近年這方面的人手需求大,他們今天在A中心任職,幾個月後可能去了B中心或C機構了。所以我覺得父母的智慧才是最重要。

都要睇埋中心的管理,有些管理嚴僅,有些管理混亂。口碑好那些,管理係好些。

在我看來,除非是新成立的學校,暫時運作未能上軌道之外。否則,其實他們都須要向所屬的非弁利辦學團體及社會福利署匯報的,所以他們都不能閉門造車的。

不過,我同意大機構,多分校有一定優勢。因為他們可以同伙伴機構/供應商/社署爭取更多資源或bargain更低的來價,令學生有更多的服務及優惠。

原帖由 ktv 於 11-5-18 16:47 發表
都要睇埋中心的管理,有些管理嚴僅,有些管理混亂。口碑好那些,管理係好些。

‹ 上一主題|下一主題