用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中是否睇埋小四成績表??
go

升中是否睇埋小四成績表?? [複製鏈接]

3    0    0    0

有咁o既機會,喺自行時,可能要四年級成績~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

回覆 2# miffy 的文章

YES!! 有些中學還要睇小四手冊.

簽名被屏蔽

原帖由 miffy 於 11-5-6 16:48 發表
除咗呈分試成績外, 例如interview, 或者叩門, 係唔係要睇埋小四全年成績??

每間學校都不同,你可先上你心儀的中學網頁看看她們的要求。我囡囡選的兩間都不看小四成績/課外活動等東西。

有些要賣功課添架

記得留低口的記念作

回覆 1# miffy 的文章

我in有一間就要喇!!

我囝in兩間都要睇4、5、6年班成績表架。

原帖由 Hoining 於 11-5-6 18:10 發表

咁大鑊我掉哂la

呢o的嘢都掉, 好鬼有記念價值架喎, 我由一年紙留到而家, 第時比個仔睇番, 佢寫得幾"樣哀", 嘩,,,,,,,哈哈, 你又唔使咁擔心, 唔係間間睇架, 我見兩間都無睇(都係band 1 學校), 我知有o的傳統名校都會睇, 但多數係5,6年級 !

我仔仔以前interview果兩間都要看四年級下學期至六年班的成績和課外。

哈哈...我由幼稚園留到依家!!

原帖由 yeung99 於 11-5-7 13:49 發表

呢o的嘢都掉, 好鬼有記念價值架喎, 我由一年紙留到而家, 第時比個仔睇番, 佢寫得幾"樣哀", 嘩,,,,,,,哈哈, 你又唔使咁擔心, 唔係間間睇架, 我見兩間都無睇(都係band 1 學校), 我知有o的傳統名校都會睇, 但多數係5,6 ...

原帖由 miffy 於 11-5-9 15:15 發表
我仔而家小三, 放完暑假就小四, 我睇下黎緊要為佢準備d咩for升中。

各位有經驗的媽媽, 請指教下。

(1)提升現有成績。
(2)持續參與現有的課外活動,有證書取證書﹑有獎取獎。
(3)參與社會服務。
(4)留意心儀中學,直接看該校的網頁,參觀該校的開放日,更可在小四﹑五時便參加該校的升中講座。
(5)上各討論區留意該校的面試形式﹑內容﹑收生取向等資料。
(6)留意自己小學及同區小學升讀該校人數。

係睇小四下學期的操行和老師評語。大部份Band 1中學 講明會不考慮interviewB-以下操行的學生。

原帖由 miffy 於 11-5-6 16:48 發表
除咗呈分試成績外, 例如interview, 或者叩門, 係唔係要睇埋小四全年成績??

原帖由 miffy 於 11-5-11 09:48 發表
B-好大鑊喎, 我諗要衰到貼地先有B-。 我仔番學日日傾計, 咁多年都係A-, B+

通常5年級下學期和6年級上學期老師比操行分都會鬆手小小,一般都會比B或以上,B-都小。除非特別差,或犯了較嚴重的錯。但都要提醒小朋友。

原帖由 君媽 於 11-5-10 12:45 發表

(1)提升現有成績。
(2)持續參與現有的課外活動,有證書取證書﹑有獎取獎。
(3)參與社會服務。
(4)留意心儀中學,直接看該校的網頁,參觀該校的開放日,更可在小四﹑五時便參加該校的升中講座。
(5)上各討論區留意該校的面試形 ...

想請教一下,社會服務具體是指那些活動?有什麼途徑參與?
[IMG]http://i1196.photobucket.com/albums/aa401/fion_chan/dcaf8037de6fa400241f1403.png[/IMG]

原帖由 Fion_Chan 於 11-5-16 02:15 發表

想請教一下,社會服務具體是指那些活動?有什麼途徑參與?

應該是賣旗,做義工個d,想參加可以留意學校有時有參與和叫同學報名;也可以留意社區中心有招募,通常服務完都有張certificate比你.

原帖由 hongkeikei 於 11-5-16 15:13 發表

應該是賣旗,做義工個d,想參加可以留意學校有時有參與和叫同學報名;也可以留意社區中心有招募,通常服務完都有張certificate比你.

Thanks
[IMG]http://i1196.photobucket.com/albums/aa401/fion_chan/dcaf8037de6fa400241f1403.png[/IMG]
‹ 上一主題|下一主題