用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 感統體訓練
go

感統體訓練 [複製鏈接]

醒目開學勳章

1    0    0    0

我個仔已同步上緊言語治療及感統訓練,真係見到有進步ga,我開頭都覺得好似呃錢咁,但我小朋友開頭只講到一些simple words但依家已可講到一,二句短句斷斷續續咁,感統訓練是做一d好似去公園打鞦千,氹氹轉,滑梯咁刺激佢地的平衡(前庭),本體感,視,聽,嗅,觸及味覺,因為小朋友細個時腦部未完全發展以致未可處理好信息,即好混亂,這訓練可穏定情緖,專注力及寫字方面好d,不過事前要評估分三類反應過敏,反應過弱及喜歡尋求自我刺激,你可上協康網頁看青蒽計劃中的職業治療可了解多d,你小朋友想報小組定個別?

醒目開學勳章

DELETED

你再問清楚d,因為這類課程都不平,做家長負担很大

醒目開學勳章

謝謝你的資料

係呀~~ 專比小朋友特殊訓練既課程 及 評估, 真係唔平, 做呢類小朋友既既家長負擔好重

原帖由 bbricky 於 11-5-4 22:39 發表
你再問清楚d,因為這類課程都不平,做家長負担很大

回覆 3# szeszes 的文章

sze sze,

見到你仔仔咁叻,令我人感到有一絲曙光. 我仔仔都係有自傾.

我好擔心佢將來要行既會好崎嶇, 但聽你所說你仔仔咁叻

我會努力, 希望我仔仔好似你仔仔咁叻

我個小朋友專注力同肌肉唔係咁好,
同佢打波,佢好易放棄唔玩,其實佢都唔想,但佢就係反應唔到拍返個波返黎
特別社交方面,同D小朋友融入唔到

我都想要D有關感統課程既詳細資料呀,唔該PM我呀!!!:)
‹ 上一主題|下一主題