用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 淘大聖德肋撒??
go

淘大聖德肋撒?? [複製鏈接]

淘大聖德肋撒

請問有無人讀緊?好唔好架?多唔多大陸人?
我有朋友廿幾年前讀話幾好,當時無大陸人,而家呢?
   0    0    0    0

我都好想知,因為我岩岩搬去九旁灣, 所以今日先好急幫仔仔搵 N1, 我打左好多間都冇位,但呢間就有位,而我睇個佢學校D師資,好似唔好太好, 有冇人可以比下我地呢兩位媽咪,THX

quote]原帖由 Ednice 於 11-5-3 15:06 發表
淘大聖德肋撒

請問有無人讀緊?好唔好架?多唔多大陸人?
我有朋友廿幾年前讀話幾好,當時無大陸人,而家呢? [/quote]

前排有人講過呢間學唔掂呀, 的士且覺10幾年前好好, 我表弟都有讀, 之後考左去啟思, 就轉去啟思喇, 有無諗過附近的平安福音堂, 唔錯的, 位置係利基大廈個邊, 即係淘大過馬路去德福個度呀(未過馬路, 炸物檔樓上)

點唔掂法,可以講黎聽下嗎?

回覆 2# sylviaho9 的文章

我地都塭緊呀,仲有無找到有N1位的幼兒園?
準備升K1

原帖由 sylviaho9 於 11-5-12 20:13 發表
點唔掂法,可以講黎聽下嗎?

pls refer to following website:

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2258732&extra=page%3D18

我搵左平安堂,但得返下午班

原帖由 chili_li 於 11-5-12 22:56 發表

Thank for your information.我都想見識下呢間係咩學校
我約左6月4日INTERVIEW,到時再同大家分享

原帖由 chili_li 於 11-5-12 22:56 發表

我囡囡一夠2 yr 就插班讀n班 (佢比人地讀多半年n班的, 因為係大b). 我覺得學校老師及ee應該係ok的, 因為問返囡囡平時學校生活, 都好正常, 囡囡又無話好唔鍾意ee / 老師. 返完學仲會講返同學仔d名, 同學仔係學校做d乜, 茶點食乜, 同埋唱學校d歌.

但唔好期望好高, 因為(1) 佢地d課外圖書係超舊, 十幾廿年前都有. (2) 佢地d老師係唔會主動同家長溝通, 唔會同你講小朋友係學校的情況 (除非你問老師), 縱然有手冊可以寫低同老師溝通, 佢地一樣唔會比feeback你.

但佢學費都好平, 所以你無乜要求, 只係想小朋友健健康康, 開開心心咁就ok囉. 我只係比囡囡讀幾個月, 直升我一定唔會, 因為絕對覺得佢地同家長溝通唔夠, 幫唔到囡囡成長囉.

希望幫到你.

原帖由 sylviaho9 於 11-5-15 00:47 發表
Thank for your information.我都想見識下呢間係咩學校
我約左6月4日INTERVIEW,到時再同大家分享

回覆 2# sylviaho9 的文章

我又係約了4/6 interview 喎, 你小朋友幾大呀!

你住邊區?
原帖由 sylviaho9 於 11-5-15 00:39 發表
我搵左平安堂,但得返下午班
準備升K1

回覆 2# helenwu0012 的文章

我B仔 23個月大,你呢?

回覆 2# chili_li 的文章

我8月會搬去德福,但原來平安福音堂係冇N1,SORRY比錯資料大家

回覆 12# sylviaho9 的文章

我個仔得18個月, 想報出年2月插班

令人振驚!憤怒!

( 2011
726 ) 我們 經歷 : 驚訝!振怒!氣憤的日子 :

驚訝發現香港竟然有---無恥的副校長 野蠻的校長… ( 九龍灣 淘大花園 聖德XX幼稚園 ) !! 利用學生手冊
x
為報復的工具 !! )
令人振驚!憤怒!

201010月入讀下午N ( 女兒26個月 ),未夠一個月,女兒手、腳、心口、臉都有被同學抓傷的痕跡 ( 全部都是我主動問老師,希望多留意我明白小朋友學習之一。) 老師答覆會多留意。

11月份有一次、女兒放學回來;不肯說話及吃東西,問什麼也搖頭, 只抱緊我後睡了; ( 半夜1點開始驚醒大哭大叫: 唔好呀星兒! ”整晚如此 ! ) 我致電老師要求正視 星兒同學打人問題 老師答覆會多留意及會分開他們

不久:女兒左邊嘴角腫脹和口腔有血C,女兒稱被星兒拍了一下。笫二日我問老師發生什麼事,老師答覆不知道及解釋有足夠人手看管等,這次 ( 我正式向主任及副校長作出投訴,再發生如此事件我會報警 !! ) 主任及副校長答應會分開他們。 ( 次與副校長對話 )

其後的日子:

1.
爸爸接放學,忘記帶膠袋要裝女兒運動鞋帶回家清洗,學校給了一個裝報紙的膠袋,學校立即要HK$ 10- 膠袋費。

(
我們無投訴學校,只告訴 班主任 發生以下事情 )

2. 學校時不時俾錯其他同學餐具給女兒帶回家 (每日帶餐具回家清洗 )

3.
學校時不時把女兒運動鞋俾錯其他同學帶回家。(女兒2星期無此運動鞋著 )

4.
時不時女兒手、腳都 有蚊 ?? 咬的痕跡。 (女兒上學前無蚊 ?? 咬的痕跡,放學後卻有 )

5. X個女兒同校的家長告訴我,他們 同孩子轉校,多數轉去後面公屋內的幼稚園,並叫我們同孩子轉去該校。

6. ( 4月至630日為學校舉辦的課外課程“額外再交學費” : 英文班、畫班、舞蹈班;逢星期三及四放學後在校內學習。 ) 學校時不時忘記女兒要上這些課程,女兒有次同老師講要上舞蹈班,老師不理會叫她頭扒在檯上睡覺。 ( 老師解釋以為女兒無上學 )

當我無交K1留位費時 :

1.
以往交現金2000元學費,現在要我交多30元學費 ( 理由為: 銀行要收學校30行政費。)
(
次與副校長對話
)

2.
5月我和爸爸親自到學校交退學信 (女兒會630日後退學 ) 副校長 用很重大陸口音的廣東話 訓示我們;( 責備我們不買夏季運動服,“很大聲斜住眼睛”問我是否經濟有問題 ? 稱我的小朋友不開心,因為仍著冬季運動服,她稱常常同我的小朋友傾計;又稱XXX好聰明無同我講 他不開心…)

( 我問爸爸: XXX是誰 ?
爸爸答: XXX是女兒的男同學。)

( 我解釋 : 不買夏季運動服,因到退學時只著2日,浪費。 我打算捐出女兒書包、衫、裙等給學校… ) 副校長面色言詞立即歡欣起來…(三次與副校長對話) ( 看著副校長用藍色鋼水簡體字 女兒退學事情 在檯上的薄 )

3.
629( 星期三 )爸爸送女兒上學時,問學校老師 : 女兒明日是最後一日上學,她的課外課程証書 何時 可以取 ? ( 老師帶爸爸 + 女兒進入學校 校務處等答覆 )

主任答覆: ( 無得取証書 ! 因為7月無返學 !! )

爸爸問:
(
課程通告上寫明完成課程後可以取証書,課程上到明日30日為止,為什麼不可取証書? )

主任答覆 : ( 學校行政如此 ! )

爸爸問: ( 學校如此做法都可以 甘即係騙人 ?? )

振驚!憤怒!-- 2

主任答覆: ( 無得取証書 ! 因為7月無返學 !! )

爸爸問:
(
課程通告上寫明完成課程後可以取証書,課程上到明日30日為止,為什麼不可取証書? )

主任答覆 : ( 學校行政如此 ! )

爸爸問: ( 學校如此做法都可以 甘即係騙人 ?? )

校長立即大哮叫喊 + 用手指 指住爸爸 : ( 你收聲 ! 即刻同我出去 ! 呢度係我私人地方!唔歡迎你 !! 你地“爸爸+女兒”即刻同我出去 !!
以後唔準入來 !! )

我在電話 ( 爸爸一直同我保持通話 ) 度聽到也呆了 。女兒驚慌到大聲講 ( 爸爸 ! 驚驚 ! )後大哭起來; 我叫爸爸報警。

最後 : 在警察調解下,校長答應726日會俾 証書爸爸。

昨日726日,0930時我到學校門口取証書,主任交給我的証書 + 女兒學生手冊:

(
再次見到副校長的
藍色原子筆簡體字 在証書上 + 藍色鋼水  簡體字 在女兒學生手冊家長分亨上 )

1 三張証書上 ( 藍色原子筆刪劃了完成二字, 手寫簡體字: 因六月二十九日退學,  未有完成整個課程 )

2 主任交給我的 ( 學生手冊 ),第18頁寫上66日至625日的星期表 (記錄女兒上學時間表 )

19  忽然變為20114, 中間有2格空位寫家長心聲及家長分亨變為 (藍色鋼水 簡體字 手寫: 不實指控 :

** 爸爸勿經常進入校內監察,直入校務處大聲問問題 ,

(
送女兒上、下學時, 學校門口企滿老師及職員,家長全 企在 學校門口 無法入校。遲接放學時, 學校門鎖上,只開一條縫給小孩出來。 )

** 又直入廚房查看『茶點 』等,均勿再做。( 廚房 在那? 直到現在我們都不知道 )

** 亦請勿在學校門外咆哮 ! ( 爸爸 絕對沒有做過 !! )

20 忽然變為 寫上627日至72日的星期表 ( 記錄女兒上學 整潔、 操行”表格上 )

( 又再次見到副校長的藍色鋼水  簡體字 在女兒學生手冊上 )

** 在警察勸告下、及家長漫罵下退學。極為可惜。
(
校長哮叫後,女兒大哭,我報警,爸爸 抱著女兒,我用電話安慰女兒。爸爸再無出聲。

警察幾分鐘到場後,帶爸爸+女兒 企在 學校門口外。

其後的對話 警察 傳達。

警察 傳達校長答應726日會俾 証書爸爸 校長現在到726日叫我們不要到學校

自此 爸爸 沒有 再同 學校任何人說話 ,爸爸帶著女兒 警察一起離開學校門口的! )

( 家長漫罵下退學 ??
5月我和爸爸親自到學校交 退學信 辦理退學手續 30多年來爸爸都不懂怎樣吵架的 ! )

利用 女兒學生手冊 ,
我們,我無法再 啞忍 !! 警察在場的事情,副校長 竟敢大話連編

還有什麼做不出 ??  我可以怎 ??

聖係20幾年前的確係算ok,之後就...........我細佬以前係果度讀,以前真係好好既對家長,我好記得我細個有時跟媽咪去到等放學,有玩具玩啦,我掂下都比d主任勁鬧!無愛心 !!!!!

有間叫潔心,我細個同妹妹係果到讀,我而加都見好多住淘大,安基苑寧願上去潔心都唔係"聖",潔心咁多年一向口卑係好,出名係有愛心的學校,佢派表定唔知報名當日排晒長龍,我親眼見,不過佢唯一唔好就係屋邨內 !

[

‹ 上一主題|下一主題