用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 QES VS 真光女書院 - 急!急!
樓主: 心急P.6Mama
go

QES VS 真光女書院 - 急!急! [複製鏈接]

原帖由 stanleya 於 11-5-2 17:18 發表

我覺得4個全部都喺大抽奬抽入去都唔喺無可能, 小女間小學剛好去年亦有四個女仔大抽奬抽入QES, 四位小朋友在自行時都無得INTERVIEW.

對不起, 我搞錯了要更正, 剛問過小女, 原來佢小學去年4個入qes, 其中有兩個是有得interview

唔該我想問吓,自行收生時是主要睇第一、二次呈分成績,但我想知會唔會睇埋第三次呈分先决定是否收該生呢?

原帖由 多啦小生 於 11-5-2 21:16 發表
唔該我想問吓,自行收生時是主要睇第一、二次呈分成績,但我想知會唔會睇埋第三次呈分先决定是否收該生呢?

不會!
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

雖然樓主巳經有決定,再補充一些資料給其他有需要人士。

新油天
QES
真光
SMCC
直資

女拔2 SPCC2 SPCS1 德望1 英華3
德望3聖保羅(Boys)1

舊油天
QES
真光
SMCC
直資

男拔3 女拔1 SPCC2 SPCS1 聖保羅(Boys)3
男拔1 女拔1 SPCC2 英華1 聖保羅(Boys)2

因為2009及2010的學生成績同樣是根據2007及2008 Pre-S1,所以2010的新油天top students應該與2009相若,既然top直資無人去,必定多咗人流去自行,就算唔係QES,St. Mary’s都有很大機會自行收多二三個,我都有朋友囡囡舊年讀貴校,佢有in女拔和St. Mary’s,最後讀咗St. Mary’s,我無問佢女拔唔收抑或收咗唔讀,至於自行定抽入也無從稽考,不過佢話in女拔時都撞到很多同學仔,也知道有人in SPCS、SPCC及英華,至於唔收抑或收咗唔讀,佢都不得而知。

今年學生成績是根據2008及2010 Pre-S1, 因為2010 Pre-S1還未開估,大家都好似唔得閒理會這個重要因素,如果有很多人估錯自己Banding的話,派位情況大混亂是必然的。
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。
‹ 上一主題|下一主題