用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 QES VS 真光女書院 - 急!急!
go

QES VS 真光女書院 - 急!急! [複製鏈接]

Khmama,

小女現讀油天海泓屬band 1, 不知報QES/真光女書院在首位. 本人和小女較喜歡QES, 但學位是61比84, 很擔心. 但本校較多女仔選真光, 男仔選華仁及聖芳濟, 當然要看全區及他區實際情況. 不知那所機會大? 請問61學位是否不包括他區可選學位. 自行階段選上智及QES, 但QES沒有interview. 下面選擇請給意見. 謝謝!

1) QES/真光
2) 銘基
3) 黃笏南/沙田官中/銘賢
4) 培道
   0    0    0    0

Khmama 請給寶貴意見! QES VS 真光

Khmama,

今天要填表了, 請給下面意見!! 謝謝!

原帖由 心急P.6Mama 於 11-5-2 13:10 發表
Khmama,

小女現讀油天海泓屬band 1, 不知報QES/真光女書院在首位. 本人和小女較喜歡QES, 但學位是61比84, 很擔心. 但本校較多女仔選真光, 男仔選華仁及聖芳濟, 當然要看全區及他區實際情況. 不知那所機會大? 請問61 ...

您女兒喜歡QE就應該揀QE, 無人會知道其他人點揀, 可能今年多人揀QE, 又或多人揀真光也說不定. 表面上真光多位又少咗男仔同您爭. 但可能個個都喺咁諗反而填哂真光.  最緊要您囡囡喜歡女校, 定男女校. 真光較嚴, 要疏辮,  QE好自由, 無乜功課. 兩間都好, 看看那一間適合您囡囡. 您如果仲諗埋其他男仔點填, 盞自己鑽牛角尖.
小女去年都喺大抽奬入咗QE, 所以話呢D真喺講運氣.

另外, 61個位是給油尖旺的學生抽, 他區唔可以同你爭呢61個位. 他區和聯繫位喺分開計的. 你排的志願都幾正路, 去年我選哂所有英中就立刻揀培道. 今年少咗好多位, 培道要前少少都好, D家長都話培道唔錯

Khmama 請給寶貴意見! QES VS 真光

謝謝意見!

可考慮ST. MARY'S.

原帖由 dahchonghong 於 11-5-2 14:35 發表
可考慮ST. MARY'S.

聖瑪利今年得3個位, 去年都有17個位, 今年更加小機會, 真喺好搏. 知唔知聖瑪利的聯繫小學可唔可以爭呢3個非保留學位? 如果可以, 就更加小機會, 我諗搏BPS容易D.

插吓嘴!Khmama唔好意思!

貴校油天海泓道升去伊中及真光的歷年人數(可能部份是自行入):
           QES     True Light
2007        6         5
2008        1         8
2009        2        10
2010        4         9

QES  Open=61  Reserved=7
即是話最少有(廣東道官小+佐敦道官小+塘尾道官小)的大部份Band1學生人數減去7個位後和你爭這61個位,都未計油尖旺的其他伊中fans。睇番貴校的往績,如果有部份人數是自行入的話,呢兩間都唔係話你揀便輕易抽得中,銘基放第二機會大減,第三及第四okay

PS. 真光女書院 你唔想疏辮也可以剪短髮
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

小女是師姐, 當時選了QES做1st, 而家讀緊.  當大部分女仔 & 男仔 都選女校或男校, 男女校似乎機會更好...

原帖由 心急P.6Mama 於 11-5-2 13:10 發表
Khmama,

小女現讀油天海泓屬band 1, 不知報QES/真光女書院在首位. 本人和小女較喜歡QES, 但學位是61比84, 很擔心. 但本校較多女仔選真光, 男仔選華仁及聖芳濟, 當然要看全區及他區實際情況. 不知那所機會大? 請問61 ...

Khmama,

上年油天海泓自行階段4個入了上智,她們只得一位頭30名次入,其餘60名次內入, 如你小女是30名內,入幾會都高.所以不用擔心.請問小女三次呈分試後,老師話給你知大約考第幾?上年油天海泓入了4位QES全部是女仔.你自行也沒有選
真光, 這樣肯定選QES.就不會後悔.

QES VS 真光女書院 - 急!急!

謝謝各位意見! 小女3次呈分試是55/180, 52/179, 今次31/179.

原帖由 greendotdot 於 11-5-2 15:21 發表
插吓嘴!Khmama唔好意思!

貴校油天海泓道升去伊中及真光的歷年人數(可能部份是自行入):
School        QES     True Light
2007             6              5
2008             1              8
2009             2             10
2010             4              9

QES Open=61 Reserved=7
即是話最少有(廣東道官小+佐敦道官小+塘尾道官小)的大部份Band1學生人數減去7個位後和你爭這61個位,都未計油尖旺的其他伊中fans。睇番貴校的往績,如果有部份人數是自行入的話,呢兩間都唔係話你揀便輕易抽得中,銘基放第二機會大減,第三及第四okay

PS. 真光女書院 你唔想疏辮也可以剪短髮

再補充 ...

新油天升中情況:
2009  女拔 2  SPCC 2  SPCS 1  德望 1  英華男 3
2010  德望 3  聖保羅書院 1

貴校在張志鴻校長領導的年代(2009及之前),有不少高水平學生升去頂級直資,2010換咗新校長便無晒,呢類高水平學生不排除因為入唔到呢啲頂級直資,有多咗人自行入咗QES,咁QES 2010這4位師兄師姊,其中能夠係抽到嘅我諗會極少。咁你自己衡量一下!

PS. 你可以參考番附上新油天從2007-2010的QES收生人數的走勢,我唔鍾意老作!

我小女也是上年派入QES,油天海泓只得四位同學有得interview, 其中有小女, 但我覺得她是派入去.
現入了四位,其中兩位是沒有interview, 我肯定上年油天海泓派位以來派得好一年, 上年band 女仔選了St. Mary .有7位入了St. Mary 她們大部份沒有報直資,我想是因為09 是金融海瀟, 令人卻步.而新校長09年來,她的改革我都欣賞.

原帖由 greendotdot 於 11-5-2 16:28 發表

再補充 ...

新油天升中情況:
2009  女拔 2  SPCC 2  SPCS 1  德望 1  英華男 3
2010  德望 3  聖保羅書院 1

貴校在張志鴻校長領導的年代(2009及之前),有不少高水平學生升去頂級直資,2010換咗新校長便無晒,呢類高水平 ...

我覺得4個全部都喺大抽奬抽入去都唔喺無可能, 小女間小學剛好去年亦有四個女仔大抽奬抽入QES, 四位小朋友在自行時都無得INTERVIEW.

大抽獎派位講運氣,如要看學校數據ST Mary 就沒有人選,為什麼上年有這樣多人入去,而自行得3位有得interview. 其中一位沒有派到, 所以結論, 沒有人知該年有多少band 1小朋友報QES, 只要隨機no 前, 便可入了.

小女話要填QE, 放棄真光! 好啦, 跟她心意. 如失敗扣門, 有好提議嗎? 我會先到上智的.

扣門上智不大的!  當年若抽不到QES, 會考慮扣沙田區英中.  祝成功!  

原帖由 心急P.6Mama 於 11-5-2 17:43 發表
小女話要填QE, 放棄真光! 好啦, 跟她心意. 如失敗扣門, 有好提議嗎? 我會先到上智的.

如果話有運便乜都得,咁家長唔使上嚟問啦?而家幾好,有人提供過往真實個案,有人提供數據分析,讓有需要的家長參考,俾佢哋自己衡量吓機會作出選擇,就算選擇咗後,還要睇埋佢哋會唔會有運行,咁咪大家happy囉!

原帖由 心急P.6Mama 於 11-5-2 17:43 發表

不要太担心, 大家都是講運氣, 你現在這樣填, 最起碼都入到培道.
同意要有心理準備叩門, 那麼下一部就是決定: 派到第幾個志願便叩門? 銘基? 黃笏南, 定喺培道?

我也覺得叩上智機會不大, 但是如果你派到第二個志願銘基都想叩門, 咁當然喺叩上智啦. 或者叩番你自行o個兩間. 至於還有循道,  都應該有多一點的叩門位

上年放榜前幾天你可上網看到扣門要求,如我沒記錯 上智和真光必須中英數要達到A 才有得扣門,所以當年沒有任何準備,一切隨緣.

上年小女這班,叩門去了 循道和聖家.
放榜後請通知我們,希望再做小女師妹,Good Luck!!!

謝謝大家資料及意見! 到時會準備文件扣門.

Thank you so much!
‹ 上一主題|下一主題