用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 律倫街啟思的見解
go

律倫街啟思的見解 [複製鏈接]

0    0    0    0

我都想知啊..thx

我對啟思了解不多,但就知道她的課程真的很淺,通識知識上,小朋友應該不會太差,但學術層面上(即識字量,不論中英文)都會較少,現在太多小朋友的學術知識超高,所以單靠學校所教所學,過了幾個月,自家的孩子一定會比"有深課程"的學生遜色囉,睇下你會唔會咁樣同人比較囉............

呀仔2歲時讀過1個學期N班,學校環境好正設施又好,老師都係較年輕好有愛心,但經常換老師。至於課程我就覺得淺。好多時都係做勞作手工,中文課本都係好基本常識。主要係中文教學,呀仔返咗成個學期都冇喺校講過或唱英文詩歌。依家d小朋友咁叻,如果唔讀谷嘅學校我怕佢冇能力去競爭。不過最緊要係睇小朋友性格揀合適學校。讓小朋友返得開心喜歡學習

你地好! 我都正在考慮緊

kkhon,
請問你知唔知點解經常換老師呀?
學校以主題和方案教學法教學, 請問你家長是否要經常與小朋友搜集資料?你覺得成效好嗎?

我個仔都讀緊N1, 不過唔係你講個間, 有小小意見可以分享吓.

我本人覺得啲課程係比較淺, 所以我都會轉去第二間讀K1. Overall 嚟講, 學校係好.

因為我小朋友比較活躍, 由開學到現在不時都收到老師打電話比我, 開頭啲語氣都幾客氣, 但過咗幾個月, 啲唔氣已經轉晒. 上個月仲話 " 可唔可以試吓叫小朋友坐定定係屋企, 如果唔係我哋係學校好難敎到佢架 ". 我真係 O 晒咀.

我又再問老師, 阿B 係學校係咪唔乖, 佢又話唔係, 只不過係活躍啲, 不過阿B 跑個時都好ENJOY 跑. 我更加 O 咀 同唔識答佢啦.

講真, 我都係打工, 我都知想敎一班好乖, 坐定定既學生, 唔使咁煩, 我又阿B 既阿媽, 我都想阿B 上 堂唔好跑嚟跑去, 我話過阿B, 但其實係咪真係有用呢 ? 阿B 得2 歲半 ...唉...

我11月時去過interview, 仲係校長in 我個女,  我睇唔出校長係有愛心同埋識引導小朋友, 好想快d in 完甘, 感覺上我覺得學校做好多瞞面既野俾家長睇, 所以收左都唔讀喇!

我仔仔十月會讀青衣啓思
其實何謂深 何謂淺
好多小朋友讀深的K 其實有機多個係明白
幾多個係死記 大家心中有數
每個小朋友到左每一個階段 自然會識

早D學 學到咪好 跟唔到 就冇心機
反而影響小朋友的學習原動力
所以初教 係應以培養學習 多過不斷學生字
幼稚園課程深係付合香港家長的需要

其實整體黎講, 我都相信啟思係一間好學校, 只係想再了解多一點, 例如師資方面係咪經驗拉豊富(我會擔心如果真係經常換老師), 教學模式是否真的看到好既成效等等既情況...

回覆 1# LUCUSMaMa 的文章

My elder kid in Creative K3 (she started studying here since K1), my younger one in K1 (he started since N1). I don't see frequent change of teachers, maybe people are talking about the teaching assistants?

我識人讀過啟思另一分校,
都有老師turnover 好勁嘅問題,
endup 佢真係頂唔順,要個小朋友轉校!
係今學年嘅事。

Yes, the overall "content" of Creative syllabus is simpler than any other KG you want to compare. For example, my kids when they are in K1 they don't learn to write, but learn to draw lines etc. Then K2 starts to write simple words (i.e. most likely one year lag behind other KGs). However now my elder kid in semester 2 K3 can write simple sentences, and most importantly, can self-learn to write "new" words from breaking them down into parts that she has learnt before.

What I want to say, Creative is teaching the kids the methodology of learning as a whole, not teaching them the individual words/ content.

I will comment that this teaching method is good for the kids, however not good if you want your kids to compete in the HK education system.
‹ 上一主題|下一主題