用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華小學 2012-2013年度小一入學申請
樓主: smartboy2005
go

英華小學 2012-2013年度小一入學申請 [複製鏈接]

如無特別原因,不如聽簡介會順便交埋表,唔駛走兩轉。至於可唔可以分開兩日,由於我地無去簡介會,只能靠估 - 小弟愚見,如果你拿住張星期日簡介會o既登記回條去,相信佢地唔會拒絕你。

我覺得呢間學校相當體恤家長,所以唔會o係程序上留難你。

雖然佢地係中文小學,但d英文都好得架,所以用英文都無問題。我o個份都係用英文做,因為我打中文太慢了。
原帖由 qoo_pooh 於 11-5-6 14:36 發表
thomasha,

Thanks for your kind assistance & detail information.
請問可否聽星期日的簡介會, 但星期六交表呀?
另外, 英華是中文小學, profolio 應用中文還是都是用英文較好呢?

...

我嗰份用中文,一樣得!
原帖由 qoo_pooh 於 11-5-6 14:36 發表
thomasha,

Thanks for your kind assistance & detail information.
請問可否聽星期日的簡介會, 但星期六交表呀?
另外, 英華是中文小學, profolio 應用中文還是都是用英文較好呢?

...

我有個小小建議:

要小朋友聽成個幾鐘頭o既簡介會其實對佢係幾折磨,因為要坐咁耐,佢又聽唔明。你可以早d同佢一齊去,參觀完左就搵人帶佢去附近玩 (富昌商場有個冒險樂園),留番一個家長(如有傭人帶就可以兩個一齊)聽簡介會。
原帖由 qoo_pooh 於 11-5-6 14:41 發表
fc1668,

Same here ~~
我都留意左英華很耐很耐呀..........  希望大家都如願以償!

你會否帶小朋友一齊去簡介會呀?
我見登記時又話唔好帶小朋友去,
但我又想帶亞仔去睇下, 點算呀?

...

原帖由 qoo_pooh 於 11-5-6 14:41 發表
fc1668,

我都留意左英華很耐很耐呀..........  希望大家都如願以償!

...

學校建議家長不用帶小朋友出席簡介會,因為時間對於小朋友來說真的頗長。但是如果真的沒有人幫忙帶小孩而需要帶著小朋友一同前往的話,舊年學校是有安排小朋友到另一個課室聽老師講故事etc.

正如thomasha所說,英華是一間很體貼的學校。

fc1668,

...
我唔同亞仔去喇,送比工人幾個鐘.雖然我都想同佢去睇下,不過都係唔好嘈我去認識左先...

大家知唔知英華會唔會開放日架?
‹ 上一主題|下一主題