用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 第十一屆普師會-傳藝比賽
go

第十一屆普師會-傳藝比賽 [複製鏈接]

1    0    0    0

My daughter had participated in the last 2 years. We joined the HK Island group. My husband and I were surprised at the HIGH level of performance from kids. The 1st price winner was INDEED very very good!

囡囡將會參加1/5的比賽, 在沙田大會堂, 你咁講有啲擔心tim.  在那裡可以看到一場多少人呢? 有無overrun? 咁你平心而論, 其他四個入圍的, 是不是也不達標呢?

原帖由 koala_choco 於 11-4-28 11:09 AM 發表
以前已在bk 見到媽咪comment 呢個會的比賽欠公平公正, 今次唔係自己親身坐在會場目睹一切, 都唔敢多講, 但經過今次的所謂比賽, 就知佢地呢個會在搞什麼 ~~~~ 評審完全是胡亂比分, 無準則可言.  一個所so call "朗誦 ...
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

koala,

我都好同意你既講法.  我女女原本都係23號O係荃灣朗誦小露珠,  但就改左去沙田,  當日我都係睇哂全場既表現.  我先生係第一次去睇女女比賽.  當日係沒有用提共"咪" ,  小朋友就要用自己聲線.  我個女當日表現比上堂時好好多,  夠大聲,  動作做足.  咬字正確,  教佢國語老師都話女女咬字係沒有問題,  當日阿女自信到極, 不似其他小朋友驚呀,  跳跳下上台.  但出哩結果係優良獎都無.  我個女就即場咸出哩.

咁其他入圍的, 是否字正腔圓呢? 還是打扮可愛, 惹人喜愛呢?

原帖由 Minniechung 於 11-4-28 05:03 PM 發表
koala,

我都好同意你既講法.  我女女原本都係23號O係荃灣朗誦小露珠,  但就改左去沙田,  當日我都係睇哂全場既表現.  我先生係第一次去睇女女比賽.  當日係沒有用提共"咪" ,  小朋友就要用自己聲線.  我個女當日表 ...
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

嘩, 亞仔黎緊5/1比賽, 估唔到呢個比賽咁大型都咁黑暗!
其實除咗學界有邊d比賽真係公平d呢? GAPSK既好嗎?

聽聞GAPSK黑幕好多,因為佢地有一d固定既language centre系partner黎架, 而且GAPSK比賽每項收費仲特別貴呀!

校際係最公平的比賽,GAPSK評判一樣係好老土,得小貓三兩比賽,冇乜代表性。金紫荊朗誦比賽評判是由內地請來專家或新聞主播,水平很高,賽後點評有說服力。
以下比賽片段你地睇下呢個機構“香港語藝會”又如何?http://youtu.be/77PqVTB5WGc

普師會杯傳藝比賽評判係老土怪,呢個機構造馬好多人知,所以我囡囡間學校今年拒絕派學生參加呢個比賽。:;pppp:

GAPSK一年好似有3次比賽甘多,欏左冠軍都唔吃香喇

系呀,所以其他比賽無論點,呢個比賽一年3次,簡直系分豬肉喇

評判亂來最慘係所有付出努力的小朋友,個個都比好多心機去練,唔公平的評判點對得住佢地。
‹ 上一主題|下一主題