用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區band3生甲部填深水土步區機會大嗎? ...
樓主: marskat
go

九龍城區band3生甲部填深水土步區機會大嗎? [複製鏈接]

甲部係全港性,所以唔關邊區事,要留意,匯基位係比香島多,當然机会大D.

香島多年来会考合格率over 九成,優良率有三成以上,多年来冇加過學,好多課程用自編教材,慳唔少書簿費。其实都有K3網 band 3 頭生叩門入到,所以可考虑放榜後叩門...

乙部考虑鄧鏡波…
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

回覆 1# motherlau 的文章

謝謝你的解答!
既然老師話佢算band3,即於甲部佢最多都係升到band2!那匯基是band1尾都唔輪到佢抽啦!可能ssp區都有好多band2生揀,聽講自行階段時都有幾百人遞表!咁我都係擺香島第一了!
乙部除了鄧鏡波外還有甚麼好揀?五旬節和勞工子弟校風好嗎?
請給意見!

回覆 4# cameo 的文章

謝謝你的意見!
我問過於白田茶餐廳的人話張明添的學生都幾乖喎,甲部我諗都會揀佢!

原帖由 marskat 於 11-5-2 02:05 發表
謝謝你的意見!
我問過於白田茶餐廳的人話張明添的學生都幾乖喎,甲部我諗都會揀佢!

HAHA~唔好客氣,我都幫唔到你D咩~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

回覆 22# marskat 的文章

如果係band 1 生,甲部冇理由選匯基唔選英中囉.但如果你決定香島,ok啦,都係靠運氣姐…

五旬節多band 2選,你唔放第一一定唔得,even 放第一都未必得.

勞校其實唔錯,幾嚴...我當日都有選佢,成績比香島差d,但希望有d家長唔鐘意左派學校就唔選,變相機會大d.....

好多時d仔入唔到鄧記,就去左余記我個人 就會係保守d....試下沙田區既band 2學校,都有d機.....其他學校我就冇乜邊間想介紹...sorry...

其實要準備叩門,以往經驗,唔太差既 band 3 生,都可以叩到直資, or 他區既band 2學校...

但今年比較亂,好多變數

good luck

原帖由 motherlau 於 11-5-3 00:34 發表
如果係band 1 生,甲部冇理由選匯基唔選英中囉.但如果你決定香島,ok啦,都係靠運氣姐…

五旬節多band 2選,你唔放第一一定唔得,even 放第一都未必得.

勞校其實唔錯,幾嚴...我當日都有選佢,成績比香島差d,但希望有d家 ...

我都有諗沙田區的band2!黃馮鳳亭、博愛陳楷紀念同青年會書院,但青年會位於馬鞍山好似遠了點!
你會建議甲部第一放匯基or香島?第三放五旬節or沙田區的學校呢?

回覆 26# marskat 的文章

甲部好少派到第三志愿囉!選咩問题不大…選一間你派左入去唔会後悔既學校就OK啦!

沙田你講果幾間都可以考虑,還有基督,梁文燕等…要留意誇區位少,唔好去很咁盡,除非你有直资在手!

終於都填完表了!真係心大心細,頭都痛!填過 2 次都有重覆 d no.,好彩有對過!跟住就要睇阿囝的命運點安排啦!希望佢有運啦!希望佢快 d 開竅啦!有時真係覺得好無奈!

多謝哂咁多位家長的意見,唔該哂!同埋 Khmama 提供的資料!

‹ 上一主題|下一主題