用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 which one u choose if you were me?
樓主: miaooo
go

which one u choose if you were me? [複製鏈接]

不如唔好講英華, 講 LS , 你不如SEARCH 下 TSL 的學生入到 LS 之後 KE 成績, 点解 LS 收完一年又一年, 都咁樂意收一間 '咁名不經傳' 的學校的学生, LS 中學 OPEN 出來的學位有幾多?!  佢地唔係用體育、音樂入, 而係光明正大用成績, 全港排名 同 面試表現, 一分一分咁贏得個學位, 而且仲讀到 唔錯的成績。

還有一点, LV, GUCCI 亦唔係人人中意, 當年揀得 TSL 的家長, 在中學階段未必會揀某類學校--如 LS 或 ... 次少少的英華. 唔係話學校唔好, 只是唔喜欢就是唔喜欢吧了。又或者好似我咁, 係英小打好個底, 才入英中, 讀得輕鬆又愉快。

学習路上怎會沒開心学習而沒有成果的道理, 年年會考、高考的狀完都話讀得唔辛苦!!! 原因就是的有能力咪輕鬆 LOR, 有d家長唔面對現實以為補多d習就OK, 唔得就再加補, 結果咪子女辛苦和制造高分低能LOR !!! 最可惜就是為左賺多d錢而失去親自教育子女的時間!!!

原帖由 AlanShirley 於 11-4-27 12:50 發表
[quote]原帖由 silvia_ng 於 11-4-26 23:04 發表

****英華 - 中文小學, 雖然可以直升中學(英文中學), 但到時有更好既中學選擇都未必會留係英華。****

唔知 ...

原帖由 AlanShirley 於 11-4-27 12:42 發表
如果係愉快學習, 我真係好懷疑上到中學點同人競爭? 陳守仁冇中學back up, 家長係小五,六都好煩姐, 雖然話有百多位入到英中, 但真係入到較top既英中頭又有幾多名呢? 當英華中學係band 1 中啦, 陳守仁又有幾多人可以入 ...
[table=98%]
[table=98%]
[table=98%]
[table=83%]
2009-2010 Secondary School Places Allocation Results (Last update on 19 July)
Belilios Public School 2 students
Bishop Hall Jubilee School 1 student
Carmel Secondary School 1 student
CCC Ming Kei College
3 students
Cheung Chuk Shan College 1 student
Cheung Sha Wan Catholic Secondary School 1 student
Good Hope School 5 students
Heep Yunn School 1 student
Kwok Tak Seng Catholic Secondary School 1 student
La Salle College 6 students
Maryknoll Convent School (Sec Section) 1 student
Marymount Secondary School 6 students
Methodist College 3 students
Ming Yin College 1 student
PLK Laws Foundation College 2 students
PLK Ngan Po Ling College 18 students
Queen Elizabeth School 7 students
Queen's College 2 students
Shatin Pui Ying College 2 students
St Francis Xavier's College 4 students
St Joan of Arc Secondary School 1 student
St Joseph's College 1 student
St Paul's Co-educational College 2 students
St Paul's College 1 student
St Paul's Convent School 5 students
St Rose of Lima's College 1 student
St Stephen's College 3 students
Tak Nga Secondary School 1 student
The Y.W.C.A. Hioe Tjo Yoeng College 2 students
True Light Girls' College 2 students
Tsuen Wan Government Secondary School 1 student
Valtorta College 1 student
Wah Yan College, Kowloon 12 students
Ying Wa College 1 student
Ying Wa Girls' School 1 student
Creative Secondary School 1 student
Delia Memorial School (Broadway) 1 student
Delia Memorial School (Glee Path) 2 students
ECF Saint Too Canaan College 1 student
Evangel College 1 student
Fukien Secondary School 1 student
G. T. (Ellen Yeung) College 2 students
HKMA David Li Kwok Po College 17 students
Lam Tai Fai College 3 students
Pui Kiu College 2 students
St Margaret's Co-Edu Eng Sec & Pri School 2 students
United Christian College (Kowloon East) 2 students
YMCA of Hong Kong Christian College 3 students

[/td][/tr][/table][/td][/tr][/table][/td][/tr][tr][td]
Copyright - Po Leung Kuk Camões Tan Siu Lin Primary School. All Rights Reserved.
[/td][/tr][/table][/td][td=1,1,10] [/td][/tr][/table]

醒目開學勳章

原帖由 mamimummy 於 11-4-27 15:50 發表
不如唔好講英華, 講 LS , 你不如SEARCH 下 TSL 的學生入到 LS 之後 KE 成績, 点解 LS 收完一年又一年, 都咁樂意收一間 '咁名不經傳' 的學校的学生, LS 中學 OPEN 出來的學位有幾多?!  佢地唔係用體育、音樂入, 而係 ...

吾好意思
我吾係話陳守仁吾好
而係奇怪
點解你一口咬定, ls 收的, 會係自行時入既呢?
吾會係大抽獎時入?
係吾係因為大家校網吾同?
p.s. 我住港島區, 我真係吾熟九龍區d 學校分佈

您好!

那是因為身為家長臨近自己子女的前幾年都會關注自己学校学生的去向, 如何選擇, 是自行還是抽入的。 入到又讀成点, 老實講, 對於我為囡囡選校, 我認為免強入到讀不上是沒意思的。有些名小学的家長是望著某些中學為目標, INTERVIEEW 當日看看某些校服之多 , 不似得 TSL 的 小貓數隻去考 , 但 LS 是會 '明示' 已是公開的秘密, 教育局 未公佈已知一、二了, 再加其所屬校網答案很易知。但當然我不能說這幾年的每一位, 只是百分比問題。而TSL学生那有咁多九龍城網的学生, 而且 LS 得咁少位 比抽獎, 都比 TSL 學生抽中 '幾' 個 咁.... TSL 咪係 幸運学校

原帖由 CrabPincers 於 11-4-27 16:24 發表

吾好意思
我吾係話陳守仁吾好
而係奇怪
吾會係大抽獎時入?
p.s. 我住港島區, 我真係吾熟九龍區d 學校分佈 ...

醒目開學勳章

原帖由 mamimummy 於 11-4-27 16:57 發表
您好!

那是因為身為家長臨近自己子女的前幾年都會關注自己学校学生的去向, 如何選擇, 是自行還是抽入的。 入到又讀成点, 老實講, 對於我為囡囡選校, 我認為免強入到讀不上是沒意思的。有些名小学的家長是望著某些中 ...

icic........
其實我覺得, 揀學校, 最重要係適合自己仔女..........每人覺得'好'既定義都吾同, 讀得開心愉快就已經足夠

我女揀小學都係讀得好開心愉快, 但依家升左上中一, 吾見佢讀書好幸苦, 雖然成績吾算好標青, 但都吾駛墊屍底..............

開心愉快成長的小學, 上到中學, 吾一定追吾上(讀吾上)

回覆 2# mamimummy 的文章

喇書都係收六個啫, 單係宣小今年已有19位學生首輪入左男拔.

我唔係比較, 只係要輪成績, 陳守仁一定唔夠某幾間私校, 但正如大家揀學校最緊要岩自己小朋友, 自己開心又成績唔錯就ok啦.

原帖由 AlanShirley 於 11-4-27 12:50 發表
[quote]原帖由 silvia_ng 於 11-4-26 23:04 發表 http://forum.edu-kingdom.com/images/common/back.gif

****英華 - 中文小學, 雖然可以直升中學(英文中學), 但到時有更好既中學選擇都未必會留係英華。****

唔知 ...

不如你數哂咩比英華好既中學比我聽啦! 你個STANDARD唔係我既STANDARD, 費時講完一大輪又話我唔入流呀!

不過我有個表弟而家讀緊英華FORM 3定FORM 4, 佢既學習態度真係勁唔掂。佢話學校有三班,  一班係讀書人, 另一班係異能人士, 專係幫學校羅獎, 第三班就係高不成低不就。佢對未來完全冇PLANNING, 學術態度差(差到我都想打爆佢個頭) 但佢話佢班同學個個都係咁, 唔覺得自己有咩問題喎。

原帖由 CrabPincers 於 11-4-27 16:24 發表

吾好意思
我吾係話陳守仁吾好
而係奇怪
吾會係大抽獎時入?
p.s. 我住港島區, 我真係吾熟九龍區d 學校分佈 ...

你可以睇呢個PDF既第十頁, 係今年油尖旺校網既中學, LS係他區學校, 只有3個位比成個油尖旺區去分。
不過今年有CUT班, 所以我都唔知上年有幾個位。我當佢有DOUBLE, 但又點會比哂TSL既學生呢? (上年6個入LS)

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1582/kl1_2011.pdf

回覆 12# lauerica 的文章

睇你嘅文筆, 你都好有教養喎, 你個女學到你一半都應該唔差

回覆 29# jigsaw 的文章

有冇教養唔係從簡短幾個字睇得出,再者,開口就講人個女,你教養都唔錯,你家人以你為榮。
PS 好野喎!咁都八到我個係女。

I have heard so much about  these primary schools. They are really helpful ideas. Thank you so much .

原帖由 AlanShirley 於 11-4-27 22:41 發表
好多中學都係咁, 有學生係讀書叻, 有學生係hea, 基本上上到中學學校都唔會點push你, 我聽九華, 喇書都係一樣, 只可以講係小朋友既問題, 你肯讀又得, 你唔讀亦都冇人理你.

英華係你standard可能係未入流, 但轉左直資 ...

你話陳守仁 band 2,小心比人圍插,不過話時話,陳守仁有冇人入到DBS,DGS?好似唔多覺。

講明先, 我唔係TSL家長, 我個仔K2, 不過我之前工作同education 有關你地所提的學校大部份係我客人, 我估我知會多少少(因為我見的是學生, 老師同校長的真面目!)

以我所知, TSL家長都幾多係想小朋友憑實力考返入band 1津中(去年P6全級no.1的媽咪話佢地家長多數target LS, 亦唔太擔心入唔到) 我覺得你地問咁有幾多人入DBS, DGS係唔公平. 一間免費, 一間幾千蚊一個月, 如果我知我小朋友一定入到免費果間, 為咩我要去搏幾千蚊果間? (即係有人家陣話你知一定搞到你小朋友入LS/Maryknoll, 你仲走去考DBJS/DGJS?? 唔係話無, 我估真係少囉~) 真係貪佢個名?? 我唔係話DGS, DBS唔係好學校, 佢地都係好好的學校, 但係唔係好到要俾多咁多錢交學費? 我唔會囉講真, 果o的學校係"學生好"居多, 特別轉了做貴價直資後, 你不如打聽下"考"到入"名中學"果o的學生父母係做咩職業?  我估好多TSL家長最初選小學時已經plan了條路唔係咁行, 好少人行返轉頭. 唔代表佢地係無能力考到果o的中學.

我都要幫小朋友選校了, 除了學校本身, 講真我真係會諗埋自己有幾多"子彈", "子彈"充足的家長當然可以咩都唔諗就去選校啦, 考唔到好中學大不了未就送佢出國囉. 我個仔無咁好命呢...

KTS, 宣小, 都係好好的學校, 如果比得起學費唔錯架. 祟真同禮賢就中規中矩, 大部份小朋友都乖巧, 但我自己就覺得要交咁o既學費唔係好抵. TSL, 播道我覺得"性價比"較高, 但播道暫無咩reference, 我只係睇好校長會將間學校搞得好好.  

以上幾間除了禮賢(因為禮賢同崇真相近, 但崇真語文環境較好, 二選一我寧願俾多少少入崇真), 我都會同仔仔報名試下.

另外一提, 我一定唔會同個仔報英華. 原因唔好問, 唔會講.

原帖由 lauerica 於 11-4-27 22:59 發表

你話陳守仁 band 2,小心比人圍插,不過話時話,陳守仁有冇人入到DBS,DGS?好似唔多覺。

正如有家長話: 我小朋友叻讀什麼學校都係叻, 希望佢地肯將小朋友送去band 3中學, 咁就唔洗有殺校啦.
好笑 ,佢地肯先奇,講下就得,唔通真係叫的仔女讀林天光中學咩,盞比K4玩死

原帖由 Michelle_Hung 於 11-4-27 23:39 發表
講明先, 我唔係TSL家長, 我個仔K2, 不過我之前工作同education 有關你地所提的學校大部份係我客人, 我估我知會多少少(因為我見的是學生, 老師同校長的真面目!)

以我所知, TSL家長都幾多係想小朋友憑實力考返入band  ...

如果女拔收我個女,比學費都會讀,始終水平高過瑪X諾唔少,我自已覺得值羅。

回覆 37# lauerica 的文章

哩個未就係我講的"子彈"問題囉... 這些學校現在貴族化的程度比以往更甚(以前都可能有些較平民的). 即係我朋友個女今年入了St. xx Co-ed Sec. 佢話佢女的同學會叫果o的住雲景道幾千尺apartment的同學為"基層學生", 因為佢地唔係住house(班學生唔係玩discriminate, 佢地真心覺得唔係住house就係基層). DGS當然係好學校, 如果我有女兒我都會好想佢入到, 但講到"子彈"我做呀媽真係無能為力.. 講緊完成個中小學都要成百萬(只計學費).. 值唔值就真係好個人的選擇

原帖由 AlanShirley 於 11-4-27 22:41 發表
好多中學都係咁, 有學生係讀書叻, 有學生係hea, 基本上上到中學學校都唔會點push你, 我聽九華, 喇書都係一樣, 只可以講係小朋友既問題, 你肯讀又得, 你唔讀亦都冇人理你.

英華係你standard可能係未入流, 但轉左直資 ...

英華OK呀, 不過見到我個表弟就真係驚驚...(但細果個都係P6讀緊)。

其實TSL佢中學派位, 有一班非華語學童派位都會比人覺得差少少,但其實佢地因係小學所學既係法文+英文, 而中文既程度係小學畢業時只得小三程度。所以好多中學都唔會有法文為主既教學,唔去某D直資繼續學業就好難攪。

ANYWAY, 大家心中把尺都唔同,其實最最緊要就係小朋友讀得開心, 學得愉快,家長唔洗太辛苦...咁就PERFECT了! 呵呵!

原帖由 lauerica 於 11-4-27 23:44 發表
正如有家長話: 我小朋友叻讀什麼學校都係叻, 希望佢地肯將小朋友送去band 3中學, 咁就唔洗有殺校啦.
好笑 ,佢地肯先奇,講下就得,唔通真係叫的仔女讀林天光中學咩,盞比K4玩死。 ...

以最低成本製造最高效能,唔洗下下要唸讀BAND 3既。

BTW...孤陋寡聞, 唔知咩叫林天光中學...
‹ 上一主題|下一主題