用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 鋼琴要幾歲學
go

鋼琴要幾歲學 [複製鏈接]

有人話鋼琴4歲可以學,有人話6歲先好學?
新界又有那一些一對一學鋼琴班好同唔好咁貴呢?
謝謝
   0    0    0    0

我個女差不多三歲學緊一啲小組, 都ok嘅, 老師話一對一嗰d要到五歲學會好d
依家係學少少樂理, 打拍子, 彈小小歌仔(老師指導下)
平均$78/一個鐘, 三個人一組

My elder daughter learnt JMC at Tom Lee when she was 4. She stopped learning after completion of 2 years.  Then she requested to learn piano starting from last month (8 year-old).

6歲單對單係最好。
5歲以下好難學, 唔夠專注力, 坐唔定,可考慮參加音樂班,6歲才學一對一。

一個4歲開始學同一個6歲開始學,一齊去到8歲時, 進度係差唔多,早D開始唔代表會叻D快D,後者進步快過前者的例子我見唔少。

原帖由 ha! 於 11-4-27 00:44 發表
如果6歲開始學, 學幾多年升一級的 ?

其實好睇小朋友專注力, 平時肯唔肯練琴, 有無人幫佢和他本身領悟力. 還有老師放幾多心機落小朋友度, 有幾push佢.
小朋友本身體格亦會影响, 例如手仔細, 有D歌彈唔到(彈唔到7度8度), 生得矮, 踩唔到pedal. 有時唔急得, 勉強做, 效果亦唔好.
好講天時地利人和.

我仔四歲時一對一學過,但太細了,未能太了解琴鍵和拍子,又不懂睇豆豉,學了三個月就停了;而家七歲學番,好快上手,未夠一個月已懂用左右手彈首歌仔。所以,我覺得太細學都係浪費金錢和時間。

那麼是否要先上音樂班(e.g. Tom Lee, Parson)才學Piano 或樂器會好一些 (易上手)?  如果沒有上, 到5 / 6 yrs old直接學Piano 或樂器, 是否沒有那麼快跟上.

pls share.  

tks a lot.

我都好同意大個小小學會好d, 我兩個女5歲時學過, 專注力同睇譜都okay. 但係手力唔夠, 教到跳音時做唔到. 又唔太肯練琴. 我覺得迫得好辛苦(但其實佢地係鐘意自己彈, 唔鐘意練). 所以學左3個月我停左. 最近大女又同我講想學琴, 但我睇定d先, 上到小一先攪惦功課, 到時有時間佢又真係想再學先比佢學羅.

回覆 13# Littlepa 的文章

5歲幾開始單對單學鋼琴,從未參加音樂班。不要懷疑孩子的能力,反而要設法讓孩子養成每天練琴的習慣,或許年多後可以嘗試考HKAPA。當然跟甚麼老 師差別甚大!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

原帖由 Littlepa 於 11-4-29 09:07 發表
那麼是否要先上音樂班(e.g. Tom Lee, Parson)才學Piano 或樂器會好一些 (易上手)?  如果沒有上, 到5 / 6 yrs old直接學Piano 或樂器, 是否沒有那麼快跟上.

pls share.  

tks a lot. ...

我覺得年紀和老師重要過有沒有上音樂班.
我大囝沒上過音樂班, 4歲學過一個月鋼琴, 落堂忘記哂所有野, 即停學, 等到一年級下學期6歲才再開始, 截然不同.
細囝上音樂班三年多, 5歲開始學小提琴, dozens of postural mistakes. 7歲半遇到一位好老師, 重新由初級學起, 三個月後大為改善且完成初級課程.
睇唔到返音樂班有甚麼影响.

醒目開學勳章

講真的,3歲小朋友最多得頭3隻3指夠力
而接近升1級水平時,已經要彈一些換手指及5隻手指都用的曲
對小朋友來說是吃力
但我個人的見解這不是問題
問題在於你的要求及老師的要求
好似我,我從來對囡囡學琴的態度是沒有要求在什麼時間內考到8級,只希望她能喜歡彈,也有一個渠道可以在不開心時舒發出來
當然,也不是完成沒有要求,我會陪她彈,彈錯也會說她
所以,如果你是有要求的人,那要小心,這年齡來說未必handle

原帖由 wootaitai 於 11-4-29 17:49 發表
我女三歲,學緊小提琴,拉到幾首個歌仔。

成日去個琴嘗試彈返小提琴D歌出來,重識得用G major..{因小提琴D歌是A major,她用A來試試但不會彈 black key,trial and error 之下用了隔離G major)

好像對鋼琴很有興趣,不知應否讓 ...

原帖由 wootaitai 於 11-4-29 17:49 發表
我女三歲,學緊小提琴,拉到幾首個歌仔。

成日去個琴嘗試彈返小提琴D歌出來,重識得用G major..{因小提琴D歌是A major,她用A來試試但不會彈 black key,trial and error 之下用了隔離G major)

好像對鋼琴很有興趣,不知應否讓 ...

其實小提琴都要手指好用力先按得條弦線實淨唔走音,你女的手指都幾有力
‹ 上一主題|下一主題