用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望學校 (幼稚園) GH幼稚園怎樣學英文?
樓主: Pphoebe
go

GH幼稚園怎樣學英文? [複製鏈接]

好多龍校都係咁㗎啦!  但聽K3啲家長講K3課程都深喎,功課都比較深,又有週記又有默書,等等。

另外,英文老師唔止兩個,應該有4個。我成日問阿女英文堂做咗d mud,有時phonics, 有時唱遊,有時講故仔咁囉。其實英文真係唔可以剩係靠學校㗎,我認識一D SC/Victoria呢D大家都認為英文好的幼稚園家長,D仔女除咗返學接觸英文外,如果其餘時間都無英語環境的話,D媽咪都話仔女英文唔掂,最後都要出去補下㗎。

我阿女K2,我個人除咗英文有些意見外,其餘科目都滿意。但係如果期望GH課程好深好深的話,就真係無得同KV/KM呢類學校比較嘅。最後都好睇你想俾mud嘢你個小朋友,想佢哋grow & learn gradually & good back up P1 or 什麼都快人一步理想達到囉。

原帖由 CTWCHOW 於 11-5-24 17:05 發表
Honestly, I don't believe their girls can catch up Primary section by their current standard unless they willing to change.

honestly, as a 龍校/半條龍校, 算係咁囉, PC, SPN既k1到而家連字都未開始寫, 唔好祈望好深, 真係可以well prepared for GH小一, 不過所有龍校都係預左用十幾年時間黎教個小朋友instead of幼稚園果3年, 所以唔可以同九龍塘d名校比.

Agree, 龍校間間都係咁, 會在小朋友適當既時候教適當既野, 唔會迫小朋友在3年內變做超人, 唔係個個小朋友都適合拔苗助長的教學。

小一各科的課程真係排山倒海....

原帖由 CTWCHOW 於 11-5-24 17:05 發表
Honestly, I don't believe their girls can catch up Primary section by their current standard unless they willing to change.

~easybring~

排山倒海得來, 小朋友應付到嗎? 幼稚園部口口聲聲話可以, 佢地話K2及3的課程係同小學部一齊計畫出來的。
會唔會K3同小一個gap會太大?

小學的排山倒海與幼稚園的愉快學習真的完全兩回事,  it's really hard for us to believe how can they catch up P1, really worry

原帖由 國家 於 11-5-26 16:09 發表
排山倒海得來, 小朋友應付到嗎? 幼稚園部口口聲聲話可以, 佢地話K2及3的課程係同小學部一齊計畫出來的。

CTWCHOW,

但係我問過幾個K3家長都話K3唔淺喎,小朋友番得好開心,老師好好。所以我都期望快d升K3。

咁,你阿女K幾?K3 or K2?  你係咪expect上小一前就要識晒小一嘅中英數呀?我就覺得唔需要,但做功課及上堂規矩就最好接近小一模式,咁小朋友會易過度D。唔好太擔心啦,如果你唔讀德望小學,喺出面考到DGJS或抽到好津校,你嘅煩惱咪一樣喺度。當初轉過嚟,都係為咗有好back up啫,讀落又唔係差,K1 & K3家長仲讚到幼稚園部好好 (喺GH家校fb, 但K2家長好少讚)。算啦,疊埋心水比心機裝備阿女小一啦!

k1 的上課模式其實好match小朋友的年紀, 又學到很多做人道理.  希望k2 & k3 可以接近番小一上課的模式, 多點時間坐定定, 安靜聽書.  kg畢業前, 要建立中英文字庫, 唔識寫/串都要認到多d字, 可以自行閱讀, 上小一會輕鬆d.

so far, 今年小一的朋友來自不同類型幼稚園, 上學期之後, 大家都pick up到.  只是過程...要勤力d 啦!

原帖由 icbb1230 於 11-5-26 22:42 發表
CTWCHOW,

但係我問過幾個K3家長都話K3唔淺喎,小朋友番得好開心,老師好好。所以我都期望快d升K3。

咁,你阿女K幾?K3 or K2?  你係咪expect上小一前就要識晒小一嘅中英數呀?我就覺得唔需要,但做功課及上堂規矩就最好接近小 ...
~easybring~

排山倒海得來, 小朋友都應付到既.  家長要協助下.
等今年k3升左上去, 就知跟唔跟到.  希望ok啦.  等下.

原帖由 國家 於 11-5-26 16:09 發表

~easybring~

原帖由 icbb1230 於 11-5-24 22:49 發表
好多龍校都係咁㗎啦!  但聽K3啲家長講K3課程都深喎,功課都比較深,又有週記又有默書,等等。

另外,英文老師唔止兩個,應該有4個。我成日問阿女英文堂做咗d mud,有時phonics, 有時唱遊,有時講故仔咁囉。其實英文真係唔可以剩係 ...

吾止中英文默書&週記,仲有中英文閱讀理解同埋其他練習,中文日日都學一句句子+仿句. 英文讀既故事書字數一d都吾少. 我發現呢一年阿女中英文都進步左好多

原帖由 easybring 於 11-5-27 11:07 發表
排山倒海得來, 小朋友都應付到既.  家長要協助下.
等今年k3升左上去, 就知跟唔跟到.  希望ok啦.  等下.

其實我相信不同既幼稚園升小學都有gap,問題系吾好太過份就得. 我相信今年K3學的,對小一銜接很有用.

我個女默書大概已經超過10次,只有1次因病缺席幾天忘記溫書而錯了1個字,其他次次都全部正確,我覺得學校安排得好好.
‹ 上一主題|下一主題