用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問各位知唔知黃明樂講既係邊間小學? ...
go

請問各位知唔知黃明樂講既係邊間小學? [複製鏈接]

我朋友聽晨光第一線當中提到有一間小學
佢話好想知道係邊間
大家有無idea??

Link:
http://programme.rthk.hk/channel/radio/player_popup.php?pid=400&eid=138346&player=media&type=archive&channel=radio2&date=20110422&d=2011-04-22&sHour=07&sMin=04&eHour=07&eMin=59%20&part=2

大約係43mins開始

我聽完都覺得間學校d小朋友幾犀利.....
   0    0    0    0

原帖由 miss_cockroach 於 11-4-25 11:21 發表
我朋友聽晨光第一線當中提到有一間小學
佢話好想知道係邊間
大家有無idea??

Link:
http://programme.rthk.hk/channel/radio/player_popup.php?pid=400&eid=138346&player=media&type=archive&channel=radio2&date=2 ...

1. 學校係星期五(22/4) open day.
2. 有tour guide.
3. 今年school theme - happy life.

應該係講緊保良局陳守仁小學, 因呀仔讀緊呢間學校, 但唔知仲會唔會有其他可能。
http://www.plkctslps.edu.hk/

但我個人覺得學校入面小朋友真係好主動同埋好有自己意見的。呀仔而家p2, 都train到幾有主見。

唔該晒!! 等我話番比個friend知先

真係估唔到依家既小學生可以去到呢個水平.... 諗番自己以前小學畢業時仲係一舊飯咁

陳守仁的小朋友真係好掂, 我是part time sale 教材的, 上一星期, 有個約小3-4的靚女走過來, 好有興趣, 我問:妹妹, 您好似好有興趣試噃? "
妹妹"係呀, 因我的爸爸係開補習班, 我想幫佢搵d for k2 的英文教材, 您呢個幾好呀, ee. 您比d資料我比爸爸睇呀.....唔該ee"

雖然只是短話一則, 中間佢的禮儀, 對話的表達同知道自己做一件事的目的, 對於小3的小朋友, 唔易的, 令我印象深刻

原帖由 miss_cockroach 於 11-4-25 21:39 發表
唔該晒!! 等我話番比個friend知先

真係估唔到依家既小學生可以去到呢個水平.... 諗番自己以前小學畢業時仲係一舊飯咁
惟有基督在我們還作罪人的時候為我們死, 神的愛就在此向我們顯明了~羅馬書 5:8

TSL真係唔錯,岩岩22/4去完開放日,小朋友玩得好開心,見到啲學校英文普通話做tour guide,好勁,有禮貌,同時都見到好多外籍人士去參觀.

入到去讀就好喇

我囡囡而家在1傳統BAND 1 英中就讀, 起初她的主動令老師"誤會", 但現在老師對她的COMMENT是主動, 學習動機好
‹ 上一主題|下一主題