用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海壩街官立小學 升中派位
go

升中派位 [複製鏈接]

各位海官家長,
小兒現就讀小五,係唔係中英數常要全A才入到Band 1?
全級頭十名的同學的中英數分數,係咪都係90分以上?
今年英中減班,入荃官的机會又少了!唔知以往大概有幾多同學入到官中呢?
   0    0    0    0

只要中英數有2a,而沒有太多c ...基本上是band one...
學校表示頭60名是band one...可是有很多50幾最後派band two...我覺得應該首45名才是band one....
本年有10多位派官中.......但只有3位是精英班........建議妳如果是首20名,才在自行分配間官中...如低於20名,基本上只有在大抽獎,但機會很低....
本人建議:
首20名 :自行分配間官中,何傳/林胡
統一,第1官中,第2何傳
20-30名,自行分配,何傅,可風
統一,官中,何傳,可風
40-45名,自行:何風,王少
統一, 官中,王少

恕我直言, 我卻有另一番完全唔同的見解 :

只要中英數有2a,而沒有太多c ...基本上是band one...
假設 90,90,83,69 = 332 平均分 83 =B = BAND ONE ????? 好危, 亦相信唔會, 仲有係邊科高, 邊科低先, 比個常 90, 數 69, 就死得喇, 你 90遮, 常~人地 100 有咩出奇, 數~佔分多, 而且, 高分既大把, 所以比分唔好只比自己, 要比大圍, 唔係要去盤算人地幾多分, 而係要知自己既位置 (大圍多數都係80既, 自己70幾可以接受, 大圍都90幾, 自己60幾點攪 ??) 另有個 C 點叩門 ?? 表都攞唔到, 頭次去面試中學, 人地望都唔會望下你

學校表示頭60名是band one...可是有很多50幾最後派band two...我覺得應該首45名才是band one....
公道 D 講句, 如果 Band one 尾既人被派到 band two 只係只為, 一、今年學位真係少左, 二、唔好彩, 三、係填表方面問題, 有好多人第二或第三志願都 band two , 你以為人地 band two , ,其實係第二志願喎, 正常黎講可以入到頭三志願既係可以接受既, 只不過荃灣係一個唔係好易選擇既地區, banding 分佈唔平均, 尤其我地小學其實好難楝既, 入得黎官小都係想去官中, 官中係 1A, 望住間 1A, 其他好難填, 就算比間 1 C , XX , 好多都唔係好想, 但我執重既都係果句, 有無數字上既人為錯誤如果 60 呢個數係正確既, , Band one band two 係正常既結果, band one band three 學校就有問題喇, 因為派學校, 係由 band one 果個格到 band two 咁派落黎既, band one band three 就唔係話佢唔好彩, 而係比人攪錯左, 其實, 好易分別 !!, 舊年係一個派位幾好既年度, 又以 60呢個數為例, 因為舊年人少, d 學校如果保守D
63-65
都只會報少 d, d 人博得濟, 咁其實 65都係 band one, d 70既就去博下 law, 舊年, 好多人都博到, 名正言順band two 生派 band one 學校, d 真係博番黎的, 因為舊年少人, , 如果用呢個經驗放落今年到, 又遇著 d 比較進取既, …………………..!!!, 真係喊死人地亞媽喇!

本年有10多位派官中.......但只有3位是精英班........建議妳如果是首20,才在自行分配間官中...如低於20,基本上只有在大抽獎,但機會很低....
如果你係頭三既, 第一次就有機會比隔離要左, 其他既, 都唔會入到, 第一 ROUND 只收 54, 基本上, 頭三既都唔包會收你, 人地係無同你學校簽合同話頭幾多就收, 基本上大部份有聯係小學既中學都唔多 like 佢聯係小學既學生, 佢睇死你地抽都會填番佢, 而且人地係 1A
學校, 洗咩第一個 ROUND 就要你, 就如
林記都唔係好鐘意佢仁記小學 D 學生一樣, D 只係機會率既問題, 我地學校係抽多次, 同埋多人揀佢, 多人填喇, 中既機會就自然會多 D , D好正常遮, 實力並無直接關係

本人建議:
20 :自行分配間官中,何傳/林護,統一,1官中,2何傳,20-30,自行分配,何傅,可風
統一,官中,何傳,可風

40-45
,自行: 可風,王少
統一, 官中,王少

以我既愚見, 選學校不要用考第幾為大原則, (當然亦須認清自己既 BANDING), 又以 60 Band one 數字, 其實, 1-60 都係 band one, 可填你自己最心儀既學校, 你係有資格, 亦無話你考第 4 機會大過第 40,(特異功能除外), 要贏就要輸得起, 我反而覺得家長不應該偏重去咩 1A 1A, 要搵合適你子女及家庭, D人為細路選學校, 其實係響度為自己揀, 好囖, 入到間 1A , 光宗耀祖囖, 咁果 D 學校未埋位就已經補習喇, 仲唔係一科喎, 咁你就要睇下你地個家庭喇, 個細既, 又得唔得呢, 你比得起, 仲要佢肯接收, 如果係咁, 就搵 D 肯做既學校會好 D LAW, 無謂比一時既名聲蒙蔽了自己, 我又唔覺得你去左 D BAND TWO 學校好 D 既班, 會差得過你去 1a 學校既普通班, d 都只係名聲問題, 面子問題
要睇你個小朋友既潛力” , d細路係有
能力既, 不過總係發揮唔到出黎, d 黑馬, 就算你今日名次後 d亦不彷同佢睇高 d, 後勁凌厲, 好多人都係大定左, 先黎發力, 依家小六既所謂名次, 何須睇得咁重

, 如果你依家都已經出盡力, 有既都 “dum” 曬出黎啦, 都係咁上下, 咁又無謂再斗纏下去喇, 大家都辛苦, 退一步為上, 減少親子間既磨擦反更加減少一次離家出走既機會

學習是長途賽, 太早發力去到中段就會慢下來

以上只是個人的愚見, 我亦不是辯論比賽既反方, 如有冒犯之處, !!!

版主

原帖由 KK168 於 11-9-13 12:14 發表
本人建議:
首20名 :自行分配間官中,何傳/林護,統一,第1官中,第2何傳,20-30名,自行分配,何傅,可風
統一,官中,何傳,可風
40-45名,自行: 可風,王少
統一, 官中,王少

以我既愚見, 選學校不要用考第幾為大原則, (當然亦 ...

十分之認同你的睇法......
我識既好多第二位已經填band2既學校,一方面學校建議(為了可以入首三志願既比率高啲),另一方面亦是比較保險的做法.因事實真係首3志願都填得進取既(即全選band1)都派得比較後.班主任講過名次只能作為一個參考,佢地只可以講上幾年這名次約派咗咩學校,加上今年因減班,band 1位亦變得緊張,所以若屬於band 1尾,選一間校風好的band2亦是不錯的選擇.
kk168講得好啱係與其勉強入一間band1的普通班,其實同入一間band2入精英班根本冇咩分別,一樣全部科目都係用英文教,好似我仔既同學,好明顯之前成績好啲個幾個(考全級3x-6x)都入到英文班,當然一開始佢地都只睇住官中入,但依家讀落佢地都覺得根本同讀band 1冇分別,仲讀得好開心.
第一round真係要睇實力,你係呢間學校係最top,但唔代表你係荃灣區最top,山外有山,人外有人,呢個我係選完校到派完後最深既感受,有啲家長成日以為自己個小朋友已經好叻,冇理由入唔到官中,但入唔到就入唔到,官中有得選點解唔選啲更加top既呢......到大抽獎時就要加埋運氣好唔好.
其實今年既派位令到好多學校收生既banding都升咗,因band1唔夠位,所以好多band1都入咗band2,而band2入咗band 3,你地選校前真係盡量去聽吓學校既講座,聽吓佢地既辦學理念,因有啲學校講明會谷學生,有啲會因才施教,有啲著重體藝.......選一間適合小朋友既學校重要過只選學校既banding.
‹ 上一主題|下一主題