用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

st.cat [複製鏈接]

請教各位高人 :

我D friend KV &ST.CAT 頭幾名今年都未有offer,所以我真係好大壓力.好似就囡囡 間學校咁,D家長谷到d小朋友好勁,K1 已經補中eng maths law獎無數,又學埋D冷門口野,只有少數唔谷係因為家姐讀緊--->有分! 所以有壓力係在所難免....我細仔st.cat 收了,但讀緊培道.想問好唔好repeat K1 and st.cat D 老師 o ng ok 呢?會 ng 會主動見家長?一班幾多人? 是否分開大仔和細仔教? 中文和maths 要雞精嗎? many friends
   0    0    0    0

我幾個朋友現在讀k2,說課程太淺,要出外補中數,因要應付考小學,所以叫我考慮是否讀k1,因為實在太辛苦....

我相信st. cat 的課程唔算深, 亦唔算淺, 程度就同一d出名的 kinder 冇太大的分別,  只是現在好多家長的要求高, 出外學 超前的/ 冷門的/ 有証書的課程亦是一般想要考直資 / 私校的幼稚園家長會安排的事, 同學校的課程難度不是有直接的關係.

至於是否需要 由培道repeat 入 st Cat, 我自己覺得如果相信 st.Cat 名氣對考小學有d幫助, 可能都ok, , 如果為左高d程度,  repeat反而 冇咩意思.

印象中 st cat 老師冇咩事都唔會成日見家長, 大細仔可能有分少少班, 因阿仔個班k1時都算細仔多d. 反而k2時又打亂咩月都有.

醒目開學勳章 貢獻勳章

你應該去小一嗰邊睇睇!
我相機有好多cert/讀冷門嘢/上幾多補習,同有無學校收... 無乜直接關係!如果小朋友面試表現唔好,讀咩學校都無幫助!
恐龍家

名氣係有,程度未必高,功課亦不多,好多家長都送仔女上中英數普通話雞精班比賽攞獎吹谷,我大仔英文都有再揾Net跟oral,幼稚園至小學每科都要補習,2分學校8分家長,唔係就保持唔到成績,st. cat功課唔深亦唔谷,因我有朋友的仔女讀學卷已寫週記作文,讀學卷考小學都考到多間名校。老師唔會主動致电家長講學生情况。
要考小學,能單靠學校,愉快學習嘅背後,家長要付出多倍努力和財力。

不如樓主諗諗會target乜小學,我有fd讀st cat,不是好多eca, 有 good report 但考小學5得,好彩抽到maryknoll,e+成績好好,st cat 程度應是不錯的,不過考小一就5係guaranttee.

我想冇一間學校有guaranttee,同埋我都未聽過佢地有名次....:)程度....我想佢比一般的深...比好深的淺小小

真的, st cat 係唔同kv, 係冇名次的, 評估報告亦算中肯, 家長付出很多, 但比一些出名的學券如啟思又要求多d, 因為好多學券的就算名校, 因要跟教署指引, 都不可早寫字, 我想識的都是家長背後自己教的.

唔好再浪費一年,我呀仔現讀傳统小學,同班都有幾個St.Cat生,但每科都要補習,日日都很忙,大家成績先可keep中等,全班頭幾名都係讀學卷幼稚園,所以我覺得讀邊間都冇關係!最緊要家長培育。

‹ 上一主題|下一主題