用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 就快崩潰了...
樓主: 丞丞BB
go

就快崩潰了... [複製鏈接]

知道你們當媽媽的真的很辛苦,為孩子勞碌,疲於奔命。我上門教這些小朋友,有一個未能掌握溝通技巧,當遇到困難時會猛喊和打自己。我只教他幾小時,都會有情緒,何況家長對24小時!但對我們這些小朋友不單要愛心耐性,也要技巧。他們都喜歡人讚、抱抱、玩玩具等,或其他個人喜好...可試試當他們聽話、在以前會發脾氣但現在脾氣有收斂的情況下大讚他們,即時給他們很喜歡的東西。我試過WORK,我的學生開始明白要得到他想要的,必先要守規。

把握時機去讚下錫下他們,家庭氣氛也會好些。

與小朋友一起自己也成長不少!大家繼續加油!

回覆 1# 丞丞BB 的文章

好多男人不懂得表達自己情感...好多時都好似逃避唔理咁, 其實是不知道點講點做才好, 所以搞成咁, 男人點解唔可以像女人咁講出口

爸爸通常都係比較懶/怕煩(唔想跟功課), 無耐性(容易發火), 逃避(唔肯面對現實)等.
我唔知崩潰英文係未 exhaust 定 collapse. 我避免崩潰的方法係
1. 交朋友, 搵人吹下水.
2. 發展嗜好, 調劑緊張生活.
3. 知道自閉兒可以治癒.
4. 循序漸進.
5. 看見孩子進步
6. 當他普通孩子
7. 活得有尊嚴.

很多謝各位媽咪既留言同鼓勵.
亞仔既病已經好返..但脾氣仍然好大...
同埋我依家都改緊自己的脾氣,佢扭計時,我已好冷靜地等佢扭完計先...
同埋我正在幫個仔搵緊訓練...雖然無$做密集訓練...但仍在努力中...$方面都係個好大問題

醒目開學勳章

其實你小朋友而家出現左邊方面問題?

如: 語言, 有沒有感統問題 (即係自轉, 做重覆既動作, 無故傻笑, 大叫), 自理能力, 認知等等

你要先了解小朋友邊方面有最大問題, 就由最大問題開始訓練, 有些訓練係可以在網上搵到, 跟住自行在家訓練既, 只要勤力, 一般既A仔係會有改善

我自己本身都唔係有 $ 果只, 仔仔一直都無係機構做任何訓練, 自己就在家見佢那方面弱就同佢做多些, 如佢之前唔識除 "過頭笠既衫" 就教下佢, 同佢一齊做除衫, 明顯花一星期就已經做得好好

原帖由 丞丞BB 於 11-4-26 18:04 發表
很多謝各位媽咪既留言同鼓勵.
亞仔既病已經好返..但脾氣仍然好大...
同埋我依家都改緊自己的脾氣,佢扭計時,我已好冷靜地等佢扭完計先...
同埋我正在幫個仔搵緊訓練...雖然無$做密集訓練...但仍在努力中...$方面都係 ...

原帖由 pipi331 於 11-4-27 00:55 發表

您系搵緊邊類訓練?
感統同遊戲訓練...

原帖由 szeszes 於 11-4-28 16:21 發表
其實你小朋友而家出現左邊方面問題?

如: 語言, 有沒有感統問題 (即係自轉, 做重覆既動作, 無故傻笑, 大叫), 自理能力, 認知等等

你要先了解小朋友邊方面有最大問題, 就由最大問題開始訓練, 有些訓練係可以在網上搵 ...
阿仔感統方面好大問題,乜都轉餐飽,唔係圓既東西都轉,圓既就更加啦
去公園,佢都係圍住滑梯跑,轉圈

樓主,你唔好放棄呀,你個仔而家總小,雖然佢而家評估出有自閉症,但經過訓練,佢會有好大進步,我仔仔二歲都係評估出有自閉症,差唔多三歲時入咗S位經過密集式訓練,而家佢5歲,已進步咗好多,已識同我哋對答溝通,你知嗎,世界上好多名人都係有自閉症架,例如音樂家貝多芬,畫家梵高,自閉症的人反而有佢的專長和有些會特別聰明,所以只要我哋比心機去教養佢,日後一定有回報!加油!

如喜歡轉東西, 轉圈, 呢D都係行為問題, 自我刺激, 另情緒大, 發脾氣, 係唔識用言語表達需求, 先會有咁情況
, 我亞仔以前都有, 鍾意開門, 開燈, 睇轉的東西, 玩具又係咁轉, 偏食, 唔識言語表達, 時常發脾氣, .....好多好多, 現在九成都無問題, 我有做過好多訓練,個別 言語, 社交小組, PST, 不過, 我相信最大的幫助係S位老師, 佢呢兩年的進步怏到不得了, 我相信小朋友如遇到好老師, 佢都會好怏回到主流, (不過, 香港的支援好小, 小朋友要等好耐先有訓練, 講真, 真係浪費左好多時間), 加油
原帖由 丞丞BB 於 11-4-29 09:43 發表
阿仔感統方面好大問題,乜都轉餐飽,唔係圓既東西都轉,圓既就更加啦
去公園,佢都係圍住滑梯跑,轉圈

可以講我知你喺邊度返S位?
原帖由 pocoyo123 於 11-4-29 20:07 發表
如喜歡轉東西, 轉圈, 呢D都係行為問題, 自我刺激, 另情緒大, 發脾氣, 係唔識用言語表達需求, 先會有咁情況
, 我亞仔以前都有, 鍾意開門, 開燈, 睇轉的東西, 玩具又係咁轉, 偏食, 唔識言語表達, 時常發脾氣, .....好 ...

協康............................
原帖由 samantha_yuen 於 11-4-30 23:59 發表
可以講我知你喺邊度返S位?

不要放棄,記住,個仔要靠你,除了你,他身邊便沒有人支持他,所以要堅持下去,老公的說話聽完喊完就算,點都要撐下去,無論是否A仔,他都是小孩子,應享有小孩子快樂的童年,我們作為父母的,無非都是想他們健康快樂成長,大人開心一點,他們亦會生活得開心一點.努力!
‹ 上一主題|下一主題