用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 就快崩潰了...
go

就快崩潰了... [複製鏈接]

尋日c6一句:對住你真係好x辛苦...我委屈到喊到pk,佢都唔理...打d社工,都係 ...
呢排阿仔又唔舒服,不停喊,點氹都唔得...病左成個禮拜,我就成個禮拜無覺好訓.c6連過問下都無...
我知道我同個仔都需要家人關心...阿仔有事,搵訓練,頭痛返學問題,搵資料...所有所有一切一切全部都係得我一個人去承受...
尋日一時諗唔開想攬住阿仔一齊死左佢,但望住個仔,覺得自己帶佢嚟到呢個世界,又點忍心奪走佢生存既權利...

我只不過唔想比人覺得我同阿仔係個負擔
   0    0    0    0

你小朋友係未好細個,我以前都好唔開心,無論做甚麼都一個人,但不緊要你身邊有很多同路人,你說出來舒服d嗎?千其不好死呀,有需要時可看醫生,保重!

原帖由 丞丞BB 於 11-4-22 14:24 發表
尋日c6一句:對住你真係好x辛苦...我委屈到喊到pk,佢都唔理...打d社工,都係 ...
呢排阿仔又唔舒服,不停喊,點氹都唔得...病左成個禮拜,我就成個禮拜無覺好訓.c6連過問下都無...
我知道我同個仔都需要家人關心 ...

0甘你仔仔評估0左未呀??排了服務嗎??
你有無傾訢對象呀??我0地可以互相交流
屈屈埋埋真係好辛苦呀
真係要搵專業人仕幫手先得
你c6應該接受唔到小朋友的問題
最好搵醫生解釋比你c6聽小朋友情況

千祈唔好做傻事的,而家條路可能好辛苦,但之後你的付出會收到回報的(你小朋友的進步)
好多媽咪之前都好辛苦,好勤力去做訓練.
可以的話同朋友/家人,甚至唔識的同路人傾下,講左出黎再諗解決辦法.
你唔係一個人的,加油!!!!!

囝囝大個會知媽咪辛苦,會好錫你架。

支持你﹗

原帖由 apple~y 於 11-4-22 15:55 發表

0甘你仔仔評估0左未呀??排了服務嗎??
你有無傾訢對象呀??我0地可以互相交流
屈屈埋埋真係好辛苦呀
真係要搵專業人仕幫手先得
你c6應該接受唔到小朋友的問題
最好搵醫生解釋比你c6聽小朋友情況 ...

阿仔1歲10個月就做左評估,証實係a.
c6佢唔係唔知阿仔自閉,而係無關心過...

回覆 1# 丞丞BB 的文章

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

加油呀.............好多人喺BK上互相支持 , 不要放棄 , 希望在明天 , 不要做傻事啊.............撑下去吧 !!!

醒目開學勳章

加油呀!! 唔好亂諗野, 小朋友經過一些訓練就會有進步的

我 c6 也是啦!! 亞仔所有既訓練及評估都係我一個做, 有咩野既決定又是我去選擇

有唔開心既話, 上來 bk, 大家互相支持下, 希望在明天

做有特殊須要小朋友媽媽真的很辛苦
大仔發展遲緩,今年入s位
加上有個剛出生妹妹要照顧無工人
自己一腳踢,加上睡眠不足
有時情緒都會好down
條路真係行得不易,轉過幾間學校
因小朋友特殊問題,係學校好似特別出名
之前時時同自己講唔可以係人面前喊,人0地唔會可憐你
有D老師講0野真係唔理人感受,忍0左幾次有一次難受到係老師面前忍不住流淚,覺得自己好無用
有時個仔係0甘講bb話,有時胡亂怪叫
好心酸,正正經經同他做訓練係0甘笑唔聽你講
忍不住出手打他,打到他喊,我又喊
真係好心酸,之前做傻事都有諗過
現在時時同自己講頂住

呢度媽媽你們都很勇敢,堅強,大家互相支持下

原帖由 apple~y 於 11-4-23 16:04 發表
做有特殊須要小朋友媽媽真的很辛苦
大仔發展遲緩,今年入s位
加上有個剛出生妹妹要照顧無工人
自己一腳踢,加上睡眠不足
有時情緒都會好down
條路真係行得不易,轉過幾間學校
因小朋友特殊問題,係學校好似特別出名
之前 ...

"忍不住出手打他,打到他喊,我又喊"我都係咁
有時候"猛"到忍5到手...打左之後又知道自己好衰,見到個仔喊到咁無辜又好心痛,因為佢都5理解自己因乜事遭人打...睇到佢咁樣,睇到自己情緒越來越不受控制,真的好心酸...
阿仔呢幾日發燒,退燒咁樣持續左一個禮拜,佢又5識表達自己邊道唔舒服,只係用喊用發脾氣來抗議...
我既擔心又心煩又無覺好訓...睇左四次私家都5得
直到尋晚入屯門E院留院觀察...無人探望,
個仔成晚都要抱住訓咁沛...終於捱5住,e生批准今晚放我地返嚟一晚,聽日早上再入住
愿主保佑,我可以堅持

加油,只要努力堅持就一定成功,小朋友需要無比的愛。我小朋友又聽不到又自閉,我屋企無人幫手,同佢爸爸分開後,我學會一個人,自己又要揾$又要湊佢,都辛苦,但我小朋友依家好好,加油,努力!

你要頂住呀!我地都好支持你架。

回想起當初評估完時,我老公係吾太覺得要訓練。我建議入私人s位,但老公覺得太貴,不知是否值得,不贊成。(原因係佢3個外甥沒有什麼跟進長大後都大致正常)。我也不想和他對立,因為有這樣的小朋友已經好頭痛,如果夫婦間不能協調,問題更複習,我讓步不入私人s位,但星期六就一定要自費上個別訓練,我好比心機去帶個仔去做訓練及學習如何自己回家做。時不時又參加一些小組訓練。我自己有返工,自己心中有數,其實返pn+個別+小組,每個月支出不比私人s位少很多,就是要向老公讓步。

其實當初老公對我所學回來的管教方法也不同意,如不打不罵。處理個仔問題同時,我仍然要平心靜氣去解釋比老公聽當中的導理。有時都冇佢咁好氣....同佢講:我吾理啦,以後你教啦!當然係晦氣說話,以退為進呢!

經過大約半年後,老公知道個仔不容易攪,而我又好似好有魄力咁,可能又比我ee哦哦講得多,而且開始有d成績,於是開始信我,放心比我攪。但係有時佢有d鬼主意整古亞仔,我也會同佢玩吓,配合吓,因為都係對亞仔刺激的一種。

到咗依家,老公逢放假都會問我當日個行程如何,絕對配合。令我可專心策劃如何做訓練,也會和他商量如何改善我的訓練,給我很多寶貴的意見。而且亞仔一天一天長大,很多時我不夠力氣同佢玩體能遊戲都要老公出馬。

所以我想講,我地一定要好好管理自己,往下來有很多任務在身。振作吧!

其實好多男人唔係唔關心,係佢地都接受唔到,所以會無意識地逃避問題,好似咩都唔理咁...再加上男人又較不懂得表達自己情感...所以佢地未必係唔著緊架...

阿仔1歲10個月就做左評估,証實係a.
c6佢唔係唔知阿仔自閉,而係無關心過... [/quote]

樓主,
呢度好多過來人...得閒上黎傾下呻下喇,好快就會再有力量,重新出發架喇!
要知道一般情況下,好多另一半 (尤其係男人)都唔係太熱心於解決孩子既問題...有特殊需要的更甚,因為一來怕面對或接受不了 (自己的“產品”有問題喎),二來不知從何入手 (又唔可以俾人知),三來孩子的確十分難攪...種種情況下,逃避或拒絕接受便變成他們的唯一出路....
我地明白事理既當然知道咁係唔啱架喇...但係男人係世界上最現實既動物,睇唔到結果既野,佢地一定唔會做呢....
唔好問點解一定要由媽咪擔起呢個不可能的任務...追究一點意思都無...倒不如慳番啖氣,同孩子一起重新學習好了!
基本上我自己亦是一個例子...由老公得知囝囝有問題時,佢只係用左幾日時間上網搜查資料,及陪我地去搵第二個醫生攞意見後,就無再幫手了...亦沒有在生活上加強對囝囝的互動 (根本唔太理睬囝囝)...之後既一切一切都係我自己安排...直到有一天,佢發現我原來用左大量金錢去幫囝囝時,佢接受唔到,更曾揚言寧願囝囝一世自閉,也不想自己老來無錢傍身 (佢當時工作方面好唔順意)...我係家庭主婦,無搵錢能力,所以當時我唯有硬食...幸好,囝囝一直有進步,總算不柱我的“含辛茹苦”(一笑)...
依家,囝囝基本上跟常人無異...老公好喜歡同囝囝玩...更常常同我講好彩當年不斷給訓練予囝囝...我當然有引用他當年傷我心的說話反串他,但有用嗎?!
孩子是我們的,如果還在計較誰應對孩子好一點的話,我地根本不配做人父母...爸爸暫時唔識諗,但媽媽千祈不要因此而賭氣呀!有媽媽的愛孕育的孩子是最幸福的...所以媽媽你要加油!

兩歲都未夠, 小朋友仲好細, 比多些時間佢和你先生, 好快兩人都會有進步,你的經歷, 呢度有邊個媽咪未受過, 家人唔接受, 唔體諒,小朋友問題, 學校壓力........不要再諗唔開心的問題, 個心只要想點樣克服佢, 加油

ADD OIL

人生總要面對挫折與困難,
我地都未見過世上最大既挫折或困難..
點解又要執著眼前既小小苦楚呢?

生於香港既我地係呢個世上已經好幸福!
好老套亦都好認真咁講,死唔可以解決問題,反而係呢個世上增添悲哀~

不如換個角度睇下,人生仲有好多精彩可貴之處~

好似你有一個好可愛既仔仔~雖然佢有你認為既缺憾,但絕對唔會影響佢成為一個有用既人!
亦都唔會影響佢對你既愛同將來考順你既一遍心!你依家為佢負出既努力,將來一定會有回報!願主祝福你!^^
‹ 上一主題|下一主題