用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 3) ...
樓主: 十月媽咪
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 3) [複製鏈接]

其待ipen的一刻

十月媽咪:
我覺得KUMON應該頒個"力撐獎"比我地兩個! HAHA

回復 102# Pooh_Pooh 的帖子

其實除咗呢度, 我都唔係好願去其他討論有關公文既topic的, 不過見嗰度個樓主咁問, 我忍唔住就答吓咀, 點知一如所料, 真係畀人咬住唔放係咁問....不過算啦....預咗嗰啲人係咁的, 一知半解, 總之大家揀啱嘢畀個女就算喇!

我而家好大掙扎, 學校越嚟越多功課, 開學一星期, 下星期開始, 已經有一個PTH小測, 中英文UNSEEN DICTATION....加上個女要兼顧兩樣樂器, 仲要join埋學校樂團, 我諗....同公文既緣份可能都....差不多了....每日放學就算功課響學校做咗9成, 返到嚟都仲有三份公文+兩個樂器要練習 (兩樣樂器閒閒哋要花三小時), 佢自己又想多番啲運動 (例如學吓羽毛球, 游水, 壁球之類)....銀根、時間&精神都有限, 而家仲諗緊應該點分配!

今日EFL升唔到班, 佢都無乜心機, 啲嘢對佢嚟講真係越嚟越深(行得太快, 超得太多, 對佢嚟講, 是吃力的), 而佢可以花響公文既時間又越嚟越少 (因為要練樂器)....

下個月尾要考CELLO, 之後要開始準備五級琴試, 仲有一個鋼琴公開賽, 三項校際(CELLO + PIANO SOLO + PIANO DEUT)....好忙好忙....

我同佢講咗, 不如畀個限期自己, 如果今個月都升唔到EFL....咁都真係算喇, M以上教材, 我睇過, 對佢嚟講太深太深 (每份都有1000-2000字, 如果要明晒, 所有字都識用識解, 都唔洗練琴咯), 雖然佢好想好想做COMPLETER, 但我哋畢竟係讀LOCAL SCHOOL, 搞掂學校成績始終係首要任務!....

你囡真係好勁, 科科都好似坐直昇機咁, 升得好鬼快啊!....你哋要加油, 做晒三科既COMPLETER!

原帖由 十月媽咪 於 11-9-9 16:45 發表
其實除咗呢度, 我都唔係好願去其他討論有關公文既topic的, 不過見嗰度個樓主咁問, 我忍唔住就答吓咀, 點知一如所料, 真係畀人咬住唔放係咁問....不過算啦....預咗嗰啲人係咁的, 一知半解, 總之大家揀啱嘢畀個女就算 ...

十月媽咪,
我都係lee道問你好d.
我個囝都係升P.3 , 暑假前已CUT英/數, 中文 BI 讀左半年有多, 都唔知幾時考試.
(中文係升P.1前暑假開始, 由最低LEVEL開始)
係咪個CENTER 有問題, 定我個囝有問題.

回復 104# HIN2003 的帖子

HIN2003,

花兩年時間, 由最低做起, 做到而家LEVEL BI, 非常唔錯啊...速度算係正常....而家老師會重複幾多次?....負責人同家長係咪有商有量嗰種, 如果你覺得囝囝啲WS已經重複咗好多次, 又佢真係READY可以考試升班的話, 不妨同負責人商量商量吧!

十月媽咪,

請教, 我亦考慮cut kumon, 因資源有限, 我想省時, 省錢 比K3細女.  如cut kumon,  有mug其他自家方法可keep/按步提升  中、英語文水平?   假設你cut, 有mug cut 後安排 ?

我大女P3,  EFL H, 中CI. 夠了嗎?  她很愛閱讀中文書, 而英文書呢, 我仍在努力培養她看, 尚未成功. 如以自己廣泛閱讀? 坊間練習 keep 住按步上, 得唔得呢?   我不是要追超學年, 但求有系統學語文, 打穩根基.   有無好方法?   

請賜教.

原帖由 十月媽咪 於 11-9-9 16:45 發表
其實除咗呢度, 我都唔係好願去其他討論有關公文既topic的, 不過見嗰度個樓主咁問, 我忍唔住就答吓咀, 點知一如所料, 真係畀人咬住唔放係咁問....不過算啦....預咗嗰啲人係咁的, 一知半解, 總之大家揀啱嘢畀個女就算 ...

你在邊度比人咬住唔放咁慘呀 !!!

其實, TT的能力可以應付的, 佢頂到, 就由得佢慢少少都完成個completer 啦, 好難得佢想, 係一個心願.

回復 107# 小豆媽 的帖子

能力應唔應付到係其次....時間同精神有限係事實!

其實學到呢啲LEVEL....FOR番該學年, 已經好足夠(我個人覺得)....但再上夠唔夠, 又係未知之數....我曾經響佢升小二時CUT過中英文, 三個月後頂佢唔順又加番.....原本諗住CUT咗改做補充練習, 最後三個月入面, 一版都做唔到....雖然成績出嚟都KEEP住一向成績, 但最後都係加番畀佢....

不過今年一開學, 學校啲嘢已經陸續殺埋身, 再加兩個樂器兼樂團, 真係無時間....

由於中文我KEEP住學都係想要個普通話啫, CUT咗之後, 我會改讀GAPSK, 畀佢KEEP住拼音同埋學吓廣東話&普通話相關詞語既對照係乜嘢....呢啲學校會考, BUT公文中教唔到!....讀完考埋GAPSK仲可以拎張CERT!

至於英文, 囡囡既LEVEL, 已經全部都係閱讀理解文章, 吓吓千千字, 又要查字典又要解....又係啃唔落....咁搞法, 分分鐘做一份要一粒鐘, 真係唔係佢死就我亡了....所以....噚日同佢講咗, 上埋今個月就CUT喇, 唔好煩!

我而家已經畀佢兼住讀番GRAMMER & WRITING, 始終呢啲課程比較主攻學校課程...加上啲嘢佢已經有個底, 應該都OK的!

希望我個如意算盤打得響啦....唔想再糾纏了!...真係要退番啲時間出嚟練琴練CELLO練樂團既樂曲....

原帖由 Happie 於 11-9-9 21:04 發表
十月媽咪,

請教, 我亦考慮cut kumon, 因資源有限, 我想省時, 省錢 比K3細女.  如cut kumon,  有mug其他自家方法可keep/按步提升  中、英語文水平?   假設你cut, 有mug cut 後安排 ?

我大女P3,  EFL H, 中CI. 夠了 ...

原帖由 十月媽咪 於 11-9-10 10:06 發表
其實學到呢啲LEVEL....FOR番該學年, 已經好足夠(我個人覺得)....但再上夠唔夠, 又係未知之數....我曾經響佢升小二時CUT過中英文, 三個月後頂佢唔順又加番.....原本諗住CUT咗改做補充練習, 最後三個月入面, 一版都做 ...

你已經plan 好晒, 就"再見亦是朋友"啦 !  
不過.....今次可能都好難"再見"了.

我"諗", 我係會keep住上kumon的.

回復 2# 十月媽咪 的帖子

十月媽咪,
謝謝回覆及分享.
我正想大女學埋九月不學了, 專注小三校內要求, 得閒就做小量練習鞏固下.  
細女開始在kumon入油, 建立基礎.

Happie,

加油加油....我就覺得都學咗四年了, 中英數都超咗學年, 理論上都好足夠佢用到小六畢業的了....日後就靠佢自己將學咗既嘢用番出嚟喇....希望佢生生性性, 唔好cut咗就失憶啦!

公文用嚟打底係真係好好的(小朋友受的話), 大女停學唔緊要, 大女小三仲有好多嘢要做....細女加入....大家一齊努力努力!

原帖由 Happie 於 11-9-10 12:31 發表
十月媽咪,
謝謝回覆及分享.
我正想大女學埋九月不學了, 專注小三校內要求, 得閒就做小量練習鞏固下.  
細女開始在kumon入油, 建立基礎.

今次cut第二次喇....今次cut, 應該唔會再見架喇啩?....我都唔係幾想又翻兜啊....真係太忙喇...我有諗過....晚晚搞到十一二點的話, 一定可以做得晒所有要做既嘢既, 問題係...係咪真係有咁既需要啫!

同埋....佢小三喇, 我好想花多少少時間, 教佢溫習學校既嘢, 頭兩年都真係齋靠公文, 完全係無乜點溫習就心口掛個勇字去考學校啲試....今年開始, 我覺得係時候教佢點樣撮要課文重點啦, 有咩詞語可以抄出嚟, 記錄低佢, 作文時拎嚟用啦...之類....呢啲嘢全部都係要花時間去教佢的....希望cut咗之後, 可以教到佢, 日後讀上去, 佢要學識呢啲技巧呢!

原帖由 小豆媽 於 11-9-10 10:34 發表

你已經plan 好晒, 就"再見亦是朋友"啦 !  
不過.....今次可能都好難"再見"了.

我"諗", 我係會keep住上kumon的.

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 11-9-10 23:46 發表
GAPSK, 畀佢KEEP住拼音同埋學吓廣東話&普通話相關詞語既對照係乜嘢....呢啲學校會考, BUT公文中教唔到!....讀完考埋GAPSK仲可以拎張CERT!

至於英文, 囡囡既LEVEL, 已經全部都係閱讀理解文章, 吓吓千千字, 又要查字典又要解....又係啃唔落....咁搞法, 分分鐘做一份要一粒鐘, 真係唔係佢死就我亡了....所以....噚日同佢講咗, 上埋今個月就CUT喇, 唔好煩!

我而家已經畀佢兼住讀番GRAMMER & WRITING...

十月媽咪,

TT在哪裡讀 GAPSK 和 GRAMMER & WRITING 呀?

SUMSUMBB,

TT N咁多樣要顧, 時間緊湊, 我仲邊有地方可以去吖....當然係I.S.喇! GAPSK會係一個新老師教, 佢只懂聽廣東話, 唔識講的, 可以迫個女講多啲; G & W跟杜SIR...佢教得好清楚, 仲有最緊要無DUP波鐘!

原帖由 SumSumBB 於 11-9-11 16:08 發表

十月媽咪,

TT在哪裡讀 GAPSK 和 GRAMMER & WRITING 呀?

十月媽咪:

果邊又開始"失控"~~
都唔知up, 我費事再睇.....
BK我盡量少說為妙, 係呢版大家岩傾, 可以互相討論支持一下....

我地兩個女的情況不相伯仲.......
升小三, 學校功課多左, 雖然唔及local school, 但做果D野就花時間(讀書報告, project etc). 佢地一樣每星期都要背默, 又有小評估, 好彩佢個底好, 個女唔洗溫都攪掂.
但每日放學做完學校功課&KUMON, 都佔去好多時間...
KUMON 中文: 5; 英文: 3, 2, 3, 2 ; 數學: 2

今個學期, 我要佢暫停畫班&日文, 可能年尾再學番.
真係無時間....
10月初考五級樂理, 10月尾表演豎琴.
11月開始校際朗誦節, 普通話+粵語+英語獨誦, 英文集誦.
11月拉丁/BALLROOM跳舞比賽
參加左一個中英雙語寫作比賽, 仲要畫埋插圖, 佢仲未得閒finish, 10月初截止..
個女仲有好多野想學....... 佢一直好恨學多一樣樂器, 邊有時間呀, 我話豎琴考完8級先考慮. 佢又好想學溜冰, 更加唔洗諗. 我只係放假帶佢去玩就算....

我又要湊個細仔, 少左時間跟個女......
每日都好似好忙好忙.......
雖然自己要求高, 但每日的目標其實係……9點上床!!! 但通常都攪到9點半或10點. 小朋友有充足的睡眠好緊要.

KUMON方面, 中文科我一直好滿意. 暫時都有信心堅持至Completer. 升上小一後, 中文科課餘只係上kumon, 學校普教中, 個女聽講寫讀拼音都唔錯.
你提及的gapsk我都有睇過, 如果明年有時間可能比佢考5月個試, 否則就高小先比佢考, 我估買pastpaper比佢做就ok, 唔洗上堂. 考呢個試只係當測試一下佢的能力.

至於kumon英文, 我已經好耐無理過, 只係佢爸爸有時間就睇下. 但我估對佢黎講都唔容易, 爸爸又無時間/心機慢慢教. 開學初我問老公好唔好quit kumon學返KYP Writing, 佢又話覺得kumon好喎, 比佢繼續學………
我覺得問題係超學年越多, 單靠小朋友自己做/查字典, 有時未必可以完全理解或吸收到. Anyway,暫時就由得佢繼續, 但我估可能再讀到咁上下轉另一樣都未定, 平時睇書佢好enjoy, 而writing佢唔錯, 我想佢進一步加強寫作技巧....

Kumon數學, 佢就快finish “G”. 其實一直都係每曰2頁紙, 超龜速進行. 學校的數學對佢黎講當然好易, 速算比賽都係一等獎. 但佢對數學的興趣明顯比語文低, 所以我都唔PUSH佢太多, 之前我都考慮過其他數學課程. 但直至依刻, 暫時黎講, 繼續學KUMON已經好夠.
Kumon
幫佢打好個底, 其他什麼文字題, 奧數等, 好易上手.

我會睇個女呢一兩年的整體學習進度,  依家plan緊想另外比佢考IGCSE. ................

天下無不散之筵席.   知道你女要QUIT, 連我都有D唔捨得的感覺. 但我知道KUMON已經比左好好的根基你囡囡, 比信心佢, 等佢再向另一個層次發展!

原帖由 wootaitai 於 11-9-12 11:09 發表
我在隔離問同一問題,我諗這裡問好D

有沒有人有經驗靠只Kumon中文可學識 普通話?
我女三歲半,適合開始嗎?

只靠kumon中文可學識
普通話?

呢個問題可圈可點.
要睇你所謂的「學識」係咩定義?要求幾高?

我可以講自己的經驗同你分享
我地屋企無人可以教個女普通話,在幼稚園時另請老師回家教普通話拼音,學左大半年(唔記得清楚,總之唔太耐)就比佢去上小組普通話堂,三四人一班,想佢多D機會聽和講。基本應對ok,quit左,轉學kumon。佢升小三前的暑假,kumon中文學到G(=中一)程度。

Kumon可以學識普通話,但唔好諗住「只靠」kumon就可以學得好好(呢點又係睇個人要求幾高啦)!
我女學習能力幾快(希望唔好以為我show off),好多時一教就識。講番普通話,因學校以普通話授課,老師和同學溝通都係普通話或英文,在學校個女好主動發問朗讀,佢的聽說絕對無問題(上星期班主任中文老師同我講佢係最特出果個),加上佢好鐘意表演比賽,英文/普通話朗誦比賽的成績都唔錯。講咁多,我係想指出kumon有得聽CD,小朋友可以跟住讀,但始終係「單向」學習。再升上高level,CD只係有得聽文章的一部份,學習係以閱讀理解為主。我個女一早已經無再買CD聽.

Kumon對小朋友打好基礎係十分好。個女初學kumon中文果時,我會抽時間同佢默D詞語拼音。直到依家,我都抽時間教下文章的相關延伸知識, 個女亦會睇大量課外書. 呢點我係想講,語言的學習係要長時間浸淫!學語言的語境最重要,「多聽多講」係基本方程式!另外要睇小朋友的強弱項而調整,想加強聽說能力呢?寫作技巧呢?朗誦演說?抑或考試棈讀班?我想強調kumon中文只係閱讀理解為主,就正如kumon數學一樣,係以計算為主,大家應該按需要入座。
除左小朋友能力和需要之外,家長的投入和付出亦好重要。

總結,單靠kumon可以學識普通話!但睇你要求有幾高?我覺得對小朋友初學打基礎係好的,隨後再跟據實際需要或小朋友能力再作安排吧!

希望呢D意見幫到你!

‹ 上一主題|下一主題