用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 3) ...
樓主: 十月媽咪
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 3) [複製鏈接]

回復 139# Pooh_Pooh 的帖子

Pooh_Pooh,

要叫大家失望喇, 因為我最終都係決定暫時中英文....等佢考完十月尾cello個試, 再決定係咪加番畀佢!

上咗小三之後, 每日要做成十樣功課, 以往佢可以響學校完成絕大部份功課, 所以返到屋企仲有時間做公文; 但今年...逢星期一二都無功課堂, 星期三四又畀隔離個極度心散既同學搞到啲功課做啲唔做啲; 日日返到嚟好似打仗咁, 我真係頂佢唔順喇....

所以...暫時決定抖一抖, 考完cello試+學校考試之後, 至考慮係咪join番啦....

話時話....嗰個topic, 有個網友真係好好心機, 一次又一次回應係要"質"死公文既嗰條友, 有時真係想走入去support吓嗰個爸爸, 但明知嗰條友係有心玩嘢, 都係路過入去睇吓, 一笑置之就算了!

我細仔讀小一,英文D級,數學C級,我大仔讀中二,佢間學校係我區都算一間好的英中,佢話佢個班,數學最高分個幾個全都部係學緊公文的,所以佢話佢都想學,所以我都心大心細比唔比佢學,因為佢已甘大個啦!

原帖由 十月媽咪 於 11-9-25 09:22 發表

話時話....嗰個topic, 有個網友真係好好心機, 一次又一次回應係要"質"死公文既嗰條友, 有時真係想走入去support吓嗰個爸爸, 但明知嗰條友係有心玩嘢, 都係路過入去睇吓, 一笑置之就算了!

邊個TOPIC呀??????? 咁玩野??????

王國長老

中文3A唔該
其實對於那些專家真係無謂同佢講咁多,無論比咩理據佢地都唔會認同,真係打多只字都廢事,總之自己覺得合適咪可以囉!
個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

佢哋又嚟喇....我真係服咗佢哋!

原帖由 doryee 於 11-9-25 19:46 發表
中文3A唔該
其實對於那些專家真係無謂同佢講咁多,無論比咩理據佢地都唔會認同,真係打多只字都廢事,總之自己覺得合適咪可以囉!

姓名年級性別
natnatmaK3AC
KenzoK3 ERP 7A 
小豆媽K34AERP 4AA
valenie918K3ERP 3A B
jackiejasonK3  2A
NT-1K3 ERP 2A

doryeeK34AEFL 2AA
pktP13AEFL BB
hiellenP1 7A2A
stellalauP12AEFL (G)B
easonkinkiP1 7A3A
DONUTBUBBLEP1 ERP 6AB
DONUTBUBBLEP22AEFL E 
wachaP24AERP 4A3A
sumsumbbP2CIERPcut
cut
Princesshk2P22AERP 3A (暫停)B
raycarbbP2 ERP AIA
LingchulingP25A 2A
小豆媽P3BIIEFL (H)F
nataliemamaP3  2A
十月媽咪P3DIIEFL MG
JasmineP33A  
Pooh_PoohP3GIERP FIH
Yau_CheungY4 (P3)CIERP DII 
scarecrowP4 ERP BI 
wasabbP4 EFL DB
AnsonrubbyP4 EFL J 
迪迪洛洛媽P4AIERP AII 
迪迪洛洛媽P6AIIERP BI 
LittlehipoP4AIIERP BIIE
wasabbF1 EFL F

已9月份,我幫大家升咗年級啦!

王國長老

Thx
但可否幫我把中文升去3A嗎
個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

hi 阿十,

唔單止TT,囝囝今年 workload 都多咗,學校表明year 4每星期 homework workload 係5 hours;中文又深咗好多,中文備課時先解釋課文內容比佢知,佢理解會好好多,所以用既時間又多咗。開學Meet the teacher 時見咗中文老師,佢雖然話囝囝是班中中文程度最top 嗰2/3個,但囝囝作句時仍有時執筆忘字,老師叫佢要多看中文課外書。

原帖由 十月媽咪 於 11-9-25 09:22 發表
Pooh_Pooh,

要叫大家失望喇, 因為我最終都係決定暫時中英文....等佢考完十月尾cello個試, 再決定係咪加番畀佢!

上咗小三之後, 每日要做成十樣功課, 以往佢可以響學校完成絕大部份功課, 所以返到屋企仲有時間做公文 ...

回復 149# Yau_Cheung 的帖子

我哋啲功課真係做到手軟, 好似剛過去既星期五, TOTAL就有12樣....最攞命係中英文FREE WRITING + 剪報寫閱後感....仲有RK既填色功課, 畀佢自己油顏色, 起碼做兩粒鐘, 我見到佢啲功課, 真係嗌晒救命!

姓名年級性別
natnatmaK3AC
KenzoK3 ERP 7A 
小豆媽K34AERP 4AA
valenie918K3ERP 3A B
jackiejasonK3  2A
NT-1K3 ERP 2A

doryeeK33AEFL 2AA
pktP13AEFL BB
hiellenP1 7A2A
stellalauP12AEFL (G)B
easonkinkiP1 7A3A
DONUTBUBBLEP1 ERP 6AB
DONUTBUBBLEP22AEFL E 
wachaP24AERP 4A3A
sumsumbbP2CIERPcut
cut
Princesshk2P22AERP 3A (暫停)B
raycarbbP2 ERP AIA
LingchulingP25A 2A
小豆媽P3BIIEFL (H)F
nataliemamaP3  2A
十月媽咪P3DIIEFL MG
JasmineP33A  
Pooh_PoohP3GIERP FIH
Yau_CheungY4 (P3)CIERP DII 
scarecrowP4 ERP BI 
wasabbP4 EFL DB
AnsonrubbyP4 EFL J 
迪迪洛洛媽P4AIERP AII 
迪迪洛洛媽P6AIIERP BI 
LittlehipoP4AIIERP BIIE
wasabbF1 EFL F

Done.

原帖由 doryee 於 11-9-26 14:14 發表
Thx
但可否幫我把中文升去3A嗎

你地D功課真係睇到都驚~
我個女D功課無咁多, 佢都算做得快. 不過小三之後workload明顯多左好多! 總之就係每日都唔夠時間用......

阿十: 暫時停下都好, 我都明白太忙真係要作出取捨!

果邊個post我唔會花時間去回應啦.
呢邊先講, 我個女睇大量中英文課外書, kumon又超晒學年, 普通話&英文聽說同native無異, 我expect佢程度都有番咁上下.
平時無做補充練習, 二年級或之前的評估都無理過, 佢自己望一望就已經考到全班最高分.

今日中文評估.
我昨晚叫佢自己溫一溫. 我上網求其搵左份工作紙/試卷比佢做 (一份小三+3頁小四).
老實講, 未做之前, 我覺得對佢黎講應該好淺. 但事實上佢錯左好多唔應該錯的地方, 主要係唔小心, 有幾題就係無睇清楚題目, 例如作句的字數限制和指定詞語運用.

越高年級, 要應付考試測驗, 單單閱讀, 甚至kumon, 真係唔夠.
都要熟習下考試的題型, 要求. 唔係d人洗乜操past paper!!
我識得d朋友, 仔女讀傳統名校, 次次考試前好似打仗咁, 又要勁"操卷"!

大佬, 真係"真學也是求分數"呀!!! 邊個唔想仔女成績好, 將來考大學, 搵工, 都係睇分數咋!!

EXACTLY, 我就好現實的, 求學就是求分數....分數唔好, 試升, 留班等...我絕對唔想見到....小朋友操唔到, 無辦法; 若然書又肯睇, 習作又肯做, 補品又肯操, 點解唔三管齊下?....

上年學期尾, 同英文老師傾個女全年學習情況 (BEFORE派成績表)...我尤其擔心ORAL, 因為我女係完全唔講的, 但英文老師話佢畀咗TT ORAL滿分...我係完全訝異, 唔識反應!

老師解釋, 班入面好多英文講得好好, 好NATIVE既小朋友, 佢哋看圖講故事可以講到天花龍鳳, 好有創意, 但一路講, 啲GRAMMER就錯到九彩...相反, 我女每幅圖只講二至三句, 四幅圖夾埋至得十幾句, 但老師好欣賞佢十幾句入面, 係完全搵唔到錯GRAMMER既地方!....誠然....上到高小OR中學, 單憑GRAMMER好係唔足夠....但初小, 我唔理其他學校老師著重啲乜嘢嚟俾分, 總之我哋啲老師就係逐個GRAMMER扣分, 只要GRAMMER啱晒, 就算講OR寫既係一篇平平無奇既文章, 都一樣可以攞高分!...

所以對於我同個女嚟講, 試前操練習係必需的, 亦係最MAJOR要做的; 而閱讀課外書, 反而變成增潤補品, 係完全無壓力的, 唔會因為....吖, 你今日未睇書, 你仲唔快啲拎本書嚟睇?....總之佢有時間, 佢就會拎嚟睇, 睇幾耐我亦尤得佢, 佢RELAX時我RELAX!

至於公文, 雖然十月開始至停中英文, 但其實上星期已經拎咗功課都唔做喇, 著實做完學校功課都手軟了!....不過咁, 而家淨係KEEP住做數學一科, 感覺舒服好多, 呢幾晚都畀多咗時間佢睇書呢!

原帖由 Pooh_Pooh 於 11-9-27 08:51 發表
我個女D功課無咁多, 佢都算做得快. 不過小三之後workload明顯多左好多! 總之就係每日都唔夠時間用......

果邊個post我唔會花時間去回應 ...

hi Pooh_Pooh,

小杏子真厲害,評估前稍作温習已全班最高分,大量閱讀及公文均功不可沒。

小兒每年亦有2次預先知道的中文評估,我除替他默寫詞語,他自己看看作業及課本外,我亦沒替他特別温習。在網上download 一些試卷比佢哋試做,亦是好方法,請問可否提供有關 website 作參考。先謝!

原帖由 Pooh_Pooh 於 11-9-27 08:51 發表

果邊個post我唔會花時間去回應 ...

絕對支持TT暫停抖抖!多番啲時間練習樂器、看書、玩耍。老實講,如果囝囝讀傳統學校,以傳統學校的workload,自己及囝囝絕對捱不到P3才cut,TT及你已經超額完成啦!

題外話,我boss嗰女係TT師妹 (GH P1),等我講吓TT啲功課量比佢聽嚇吓佢先!

原帖由 十月媽咪 於 11-9-27 10:41 發表
EXACTLY, 我就好現實的, 求學就是求分數....分數唔好, 試升, 留班等...我絕對唔想見到....小朋友操唔到, 無辦法; 若然書又肯睇, 習作又肯做, 補品又肯操, 點解唔三管齊下?....

上年學期尾, 同英文老師傾個女全年學 ...

回復 156# Yau_Cheung 的帖子

Yau_Cheung,

你畀定個心理準備你boss啦, 頭兩年真係蜜月期嚟架, 今年開學至今, 好似癲咗咁, 日日都十樣八樣....

頭兩年, tt 三點九返到嚟, 食個tea, 做學校功課頂籠做到四點半, 有時四點三都做完....之後去學嘢, 返嚟再做公文!

撞鬼, 我哋上星期一開始返番全日, 淨係做學校功課, 都搞到六點幾....快則一粒鐘鬆啲, 慢則兩粒鐘....若然要做份RK工作紙就仲死得添....RK工作紙, 計分功課嚟, 鑊鑊都係一幅圖畫, 叫你油顏色, 最慘係好畀心機油, 但只係得15-16分(滿分20), 一個學期大約油五次, 落成績表得七十幾, 超無癮!

ANYWAY, 叫你BOSS同佢個女, 好好享受頭兩年吧!

原帖由 十月媽咪 於 11-9-27 18:47 發表
Yau_Cheung,

你畀定個心理準備你boss啦, 頭兩年真係蜜月期嚟架, 今年開學至今, 好似癲咗咁, 日日都十樣八樣....

頭兩年, tt 三點九返到嚟, 食個tea, 做學校功課頂籠做到四點半, 有時四點三都做完....之後去學嘢,  ...

十,
唔好話你地間咁有優秀傳統的學校, P3開始做功課做到6PM丫, 我個女果間"話"走IB路線, 今年Y3都來料呀, 默書冇100%要re-dict, 背默+3課詞語, 背Q口英文金句, 無lala又整張日文copybook, 我同幾個熟的家長, 要日日whatsapp對清楚今日有冇漏野未做.
不過, 相對都係少野做的, 所以暫時我都會keep3科, keep多一時得一時. 不過G數好難.

回復 158# 小豆媽 的帖子

你哋行IB都咁多花臣要搞?

G....我哋嘆緊慢板, 做咗3/4咋, 仲有1/4未學....希望佢一點就明啦!

呵~ 找到了...

有網友話俾我知在這裡可以找到十月... 找了幾個 page 幾乎想放棄 ^^''
‹ 上一主題|下一主題