用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 3) ...
樓主: 十月媽咪
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 3) [複製鏈接]

醒目開學勳章

Hi 各位媽咪,

囡囡9月升K2, 想俾佢暑假開始學公文英, 如果想佢識多d vocab 幫助睇書&串字, 係咪讀ERP啱d呢?

另想問有無媽咪知調景嶺嗰間公文ok嗎? 定係將軍澳區其他公文好d呢?

Many thx~~

請加我兩個囡
k3 英 EFL 3A
K2 數 6A
http://hk.myblog.yahoo.com/joannelau1
等閒入黎看看, 我都是初初寫

請問有冇人有興趣出讓用過既公文式功課? thanks

Hi my son will be in P1 after the summer vacation. We would like to try Kumon Chinese for him to improve his PTH. Any recommendation for which centre in Shatin or Fotan area is good at Kumon Chinese (PTH)?
Thanks!

我今日去左聴說明及做左test, 諗住7月份開始比亞仔讀中文, 請教各位, 我小朋友9月升小學, 應怎樣分配作息時間? 你地係未都是做完公文才做學校功課的呢?  你地小朋友做完學校及公文的功課還有冇時間玩 & 看圖書? 我小朋友現在已經成日話無時間玩. 遲下不知點算.

另外, 請問大家有冇公文中文 cd及字咭出讓? (5A開始)

thanks.

請問幾大可以入讀公文呢? 炮台山同北角邊個中心教得比較好?   Thanks!

3 years old can join

Hi! Yu-ma!
I am same case as you.  My son will be P1 after summer.  I also think about to join Kumon this summer, but worry about how to arrange the schedule as there is may be not enough time after he start primary school life.

Can some one help and give us some advice?

Wonder if it will be too busy for kid if I join both Chinese and English Kumon?

Thanks!

我一直都諗住亞仔上小學就放學去補習班做功課&温書, 唔使等我放工才開始做學校功課&温書, 晚飯後可以陪佢玩&睇圖書. 如果學埋公文, 晚飯後就要預半個至一個鐘做公文, target 是 9點半上床, 真係無咩時間剩. 佢現在有學緊數學又要氹又要威脅,又要人坐响佢隔離支持佢至做.

原帖由 tsimtsim 於 11-6-21 13:25 發表
Hi! Yu-ma!
I am same case as you.  My son will be P1 after summer.  I also think about to join Kumon this summer, but worry about how to arrange the schedule as there is may be not enough time after h ...

大家好, 好耐無睇呢個post喇, 又等我又update下先
姓名年級性別
natnatmaK22AB
KenzoK2 ERP 7A 
小豆媽K24AERP 4AA
valenie918K2ERP 3A B
jackiejasonK2  2A
NT-1K2 ERP 2A

doryeeK24AEFL 4A2A
pktK33AEFL BB
hiellenK3 7A2A
stellalauK32AEFL (G)B
easonkinkiK3 7A3A
DONUTBUBBLEK3 ERP 6AB
DONUTBUBBLEP12AEFL E 
wachaP14AERP 4A3A
sumsumbbP1BIIERPcut
cut
Princesshk2P12AERP 3A (暫停)B
raycarbbP1 ERP AIA
LingchulingP15A 2A
小豆媽P2BIIEFL (H)F
nataliemamaP2  2A
十月媽咪P2DIEFL LG
JasmineP23A  
Pooh_PoohP2FIERP EIIG
Yau_CheungY3 (P2)CIERP DI 
scarecrowP3 ERP BI 
wasabbP3 EFL DB
AnsonrubbyP3 EFL J 
迪迪洛洛媽P3AIERP AII 
迪迪洛洛媽P5AIIERP BI 
LittlehipoP3AIIERP BIIE
wasabbP6 EFL F 

我想問下大家讀緊Kumon Eng 家長意見, 我囡囡9月升小一, 佢讀緊EFLB, 將會考升級試, 但對佢來說, 我覺得好淺, 因為只係學緊好短&好淺既對話, 所以我有諗過幫佢轉ERP 或升小一後停 kumon Eng, 去學comprehension and writing course. 我亦有同kumon centre相量轉讀ERP事宜, 但佢地建議讀完EFL C才轉.

其實我想問一路讀EFL上去對小朋友應付local小學有無幫助? 大家可否給予寶貴意見?

PS, 我囡囡小學P1&P2只著重phonics, 不著重grammer!

Hi, Stellalau

我想請教為何你囝囝可以咁快升讀EFL G? 佢仲有無學其他英文course?

原帖由 stellalau 於 11-5-21 22:57 發表
身邊都有好多人話公文唔好、好死板,但我自己就覺得好好,因為真係睇住阿仔進步。

佢讀K3,係10月細仔,K2開學時連英文字母同數數都唔掂(仲以為佢有問題),所以開始比佢學公文數,見佢每日做得好開心,於是先後再加埋英文同中文。 ...

回復 72# pkt 的帖子

pkt,
囝囝用咗一年半由7A讀到G(EFL),佢冇上其他英文course,我都覺得佢進步得好快,所以覺得公文真係對佢幫助好大。
未學公文之前,佢連英文字母都攪錯,不過佢自細就好鍾意睇英文書(當然要我讀啦),佢學公文之後,對英文嘅興趣大增,每次升班收到新書,返到屋企都會要我同佢睇一次先(尤其是Level D以上嘅story),而家佢都會自己睇英文課外書,所以要升得快,首先一定要培養佢對英文嘅興趣先。

stellalau

我囡囡都係用左一年時間讀EFL, 每次都係順利升班, 我唔係要比較, 不過我唔係好明點解相差咁遠的呢? 是否centre問題??

原帖由 stellalau 於 11-6-24 14:04 發表
pkt,
囝囝用咗一年半由7A讀到G(EFL),佢冇上其他英文course,我都覺得佢進步得好快,所以覺得公文真係對佢幫助好大。
未學公文之前,佢連英文字母都攪錯,不過佢自細就好鍾意睇英文書(當然要我讀啦),佢學公文之後,對英文嘅興趣大 ...

回覆 74# pkt 的文章

都有可能喎!我有個朋友覺得佢centre升得太慢,同老師講完又真係好d喎。不過你囡囡係唔係keep住一日做10張?如果係,真係可以同老師傾吓。

回復 75# stellalau 的帖子

咁我囡囡係頭一年做10張, 自下半年起加左公文中後就中英數每科減至5張. 你囝囝讀3科都仍做10張呀?

回復 76# pkt 的帖子

英文上咗G之後就開始做5張(暑假會做返10張),數學上咗B後都開始做5張,中文就仍然做10張。
不過,唔知上咗小學仲做唔做到咁多。

醒目開學勳章

姓名年級性別
natnatmaK2AC
KenzoK2 ERP 7A 
小豆媽K24AERP 4AA
valenie918K2ERP 3A B
jackiejasonK2  2A
NT-1K2 ERP 2A

doryeeK24AEFL 4A2A
pktK33AEFL BB
hiellenK3 7A2A
stellalauK32AEFL (G)B
easonkinkiK3 7A3A
DONUTBUBBLEK3 ERP 6AB
DONUTBUBBLEP12AEFL E 
wachaP14AERP 4A3A
sumsumbbP1BIIERPcut
cut
Princesshk2P12AERP 3A (暫停)B
raycarbbP1 ERP AIA
LingchulingP15A 2A
小豆媽P2BIIEFL (H)F
nataliemamaP2  2A
十月媽咪P2DIEFL LG
JasmineP23A  
Pooh_PoohP2FIERP EIIG
Yau_CheungY3 (P2)CIERP DI 
scarecrowP3 ERP BI 
wasabbP3 EFL DB
AnsonrubbyP3 EFL J 
迪迪洛洛媽P3AIERP AII 
迪迪洛洛媽P5AIIERP BI 
LittlehipoP3AIIERP BIIE
wasabbP6 EFL F 

我之前在書展裡見有KUMON COUNTER, 請問除了練習外,有冇CD, 字咭賣? 比在公文學校買平幾多?
thanks.

Hi, 可以加埋我囡囡資料嗎?
囡囡宜家K3, 讀Kumon Math level "A"

btw, 我都打算比阿囡讀多一科, 但係9月會升P.1又怕佢handle唔到d homework, 所以我都會開o左學睇定d先決定
‹ 上一主題|下一主題