用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 3) ...
樓主: 十月媽咪
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 3) [複製鏈接]

deleted........

Pooh_Pooh 發表於 12-4-21 00:08
姓名 年級 性別
carmen1102008K1EFL 7A3A
natnatmaK3AC
KenzoK3 ERP 7A 
小豆媽K34AERP 4AA
valenie918K3ERP 3A B
jackiejasonK3  2A
NT-1K3 ERP 2A

doryeeK33AEFL 2AA
pktP13AEFL BB
hiellenP1 7A2A
stellalauP1BIEFL (I)C
easonkinkiP1 7A3A
DONUTBU P1 ERP 6AB
DONUTBUP22AEFL E 
wachaP24AERP 4A3A
sumsumP2DIEFL F
Princesshk2P22AERP 3A (暫停)B
raycarP2 ERP AIA
LingchulingP25A 2A
小豆媽P3BIIEFL (H)F
nataliemamaP3  2A
十月媽咪P3DIIEFL MG
JasmineP33A  
Pooh_PoohP3  iIERP GI  i
Yau_CheungY4 (P3)CIIERP EI 
scarecrowP4 ERP BI 
wasaP4 EFL DB
AnsonruyP4 EFL J 
迪迪洛洛媽P4AIERP AII 
迪迪洛洛媽P6AIIERP BI 
LittlehipoP4AIIERP BIIE
wasaF1 EFL F

HIHI,咁多位好,個GROUP好難搵,我記我以前有....我小朋友都有參加公文...大家一齊努力~~~
可唔可以幫我更新一下呢

yuiyui82      K3       女   中3A    英(ERP 6A)           數(A)

回復 Pooh_Pooh 的帖子

小囡(P. 1)中文超勁差, 閱讀理解太約只有3分1既分數, 佢學校程度又有點深, 經常放學返到黎, 上堂教既書讀(普)就無問題, 問下當中詞語點解, 就大部分唔識, 要我解比佢聽, 好似返學唔知學過d咩. 小囡幼稚園時無乜睇中文書, 有睇過'我自己會讀', 我好擔心女兒中文有排都爬唔上及格, 請教一下公文式中文適合我女兒這情況嗎? 可否分享一下, 你覺得比自己去揀書揀練習更好嗎? Thank you.

Chowying 的帖子

我個女學左幾個月中文,由初時唔鐘意到宜加好鐘意,因為宜加要講故事,我發覺佢識左好多字。佢學校係英文幼稚園,宜加學三科,但佢中文會做先。每晚都捉住我讀故事2次比我聽,一次讀有字個版,一次讀拼音個版。
最緊要係培養左興趣先~

Chowying  Thank you so much.  發表於 12-6-8 16:56
bb86  how old is yr daughter?  發表於 12-6-6 14:27

我兒子K2 數學 3A  英文EFL 6A  

正在找中文教室。有沒有人介紹土瓜灣區哪家公文中文好的給我呢,謝謝。

還想問問,公文中兩種英文,我本來想選ERP ,但是老師說太深,還是先學efl吧,因為我家是沒有英語環境的。

我阿仔K3升P1

數學 B  英文EFL B

我都好想報中文, 讀開的center無開

點解我發覺無咩五六年級既, 係咪唔需要架??

leung_michelle 發表於 12-7-10 16:22
我阿仔K3升P1

數學 B  英文EFL B
我上星期日去左某間 open day, 因我囡中文都好差, 個導師係母語普通話, 我聽過都覺係, 我打算 join 果間. 你住邊頭呀, 近既你去睇吓啦.

Chowying 發表於 12-7-11 16:42
我上星期日去左某間 open day, 因我囡中文都好差, 個導師係母語普通話, 我聽過都覺係, 我打算 join 果間.  ...
我住何文田, 附近的兩個centre都無

我見你地多數好細過先學, 但真係好見有5或6年級 POST?

我女中文超差, 得6X! 唔知公文中文啱唔啱佢呢?

leung_michelle 發表於 12-7-12 10:03
我住何文田, 附近的兩個centre都無
我去果間係紅磡火車店, 你可能遠左小小.

我仔仔升K3時,連字母都未識嗮,對住英文就逃避.
返公文前,同導師講仔仔系好驚及抗拒英文,要慢慢來.
返咗2個月後,仔仔對學英文有返信心,每次測驗都100分,
我系由心底感謝導師,認同公文教學模式
BB - 12月29日 - 重6.9磅. :-P  :-P :-)  :-)

回覆:請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 3)

請教各位公文媽咪:
太古,康怡附近,邊間教室有公文中而導師嘅質素又較好呢?
thx!!

引用:請教各位公文媽咪: 太古,康怡附近,邊間

原帖由 yantabo 於 12-07-15 發表
請教各位公文媽咪:
thx!!
anyone knows??

荃灣附近有冇好CTR介紹?

謝謝

引用:請教各位公文媽咪: 太古,康怡附近,邊間

原帖由 yantabo 於 12-07-15 發表
請教各位公文媽咪:
thx!!
pls help!

請問公文英文每日功課多唔多?  因為我仔已讀緊中文和數學.

回覆:請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 3)

報告下先,我囡2月開始數,7A>3A
導師評語都幾好,話佢乖留心,不過其實佢成日懶唔想做家課
考慮讀英efl,做評估後佢可以由4A開始,我未決定,因為平日佢有一堂eng chatroom& eng drama ,但佢真係識好少字同唔認字

‹ 上一主題|下一主題