用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺 band 1 選校
樓主: mhv_woman
go

油尖旺 band 1 選校 [複製鏈接]

咁我不勉強你了!  但屆時囡囡小五小六時, 學校會暗示比我地知嗎?

原帖由 君媽 於 11-4-28 05:22 PM 發表

這個數字我是知道的,但學校不公開,我亦應信守承諾,不能相告了。
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

君媽,

囡囡是為了你而放棄了自己心儀的中學, 若果派位當日, 讓她知道考得後過她的同學入了伊中, 她會不咁心及不開心的.  不如你地倆個坐下傾吓!

原帖由 君媽 於 11-4-28 05:14 PM 發表

我差不多已做了3年資料搜集,循小上循中的多以第一志願入。如果要去循中問,他們的學生是以第幾志願入,有難度,亦沒時間做了。

是否選伊中第一,當中包含了我們母女的關係。當日收到學校的選校表草稿,我便讓囡囡自己填,她這 ...
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

原帖由 君媽 於 11-4-28 17:14 發表

我差不多已做了3年資料搜集,循小上循中的多以第一志願入。如果要去循中問,他們的學生是以第幾志願入,有難度,亦沒時間做了。

是否選伊中第一,當中包含了我們母女的關係。當日收到學校的選校表草稿,我便讓囡囡自己填,她這 ...

你囡囡覺得自行時選的兩間學校面試表現都好。這樣在自行循中必收了你,因為我朋友女,讀書麻麻地只是band 2 頭也入了去,她上年自行interview 這間, 填了乙部第2志願
最後入了,何必傷腦筋.如果是我, 我一定伊中第一,上年我小女也interview兩間後才發覺伊中好少少,好彩當時自行第一志願沒有收她.

回覆 8# 君媽 的文章

君媽,

1st round 已選了循中?

原帖由 terencemak 於 11-4-28 17:50 發表
對起,我衹是路人甲,路經此地,但見你囡囡成績不錯,而循道中聽講已變為band 2,為何仍選它呢?
       今年兵荒馬亂,留在原區總比跨區來得穩陣,以確保入band 1。 ...

循中應不是band2,在還分中中和英中時,循中是英中,現在微調,循中亦是全開英文班。

原帖由 mega_yi1 於 11-4-28 19:59 發表

你囡囡覺得自行時選的兩間學校面試http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=609&cb=2124表現都好。這樣在自行循中必收了你,因為我朋友女,讀書麻麻地只是band 2 頭也入了去,她上年自行intervie ...

自行的2間並沒有選循中。明知乙1選循中穩入,自行自然它選了。其實自行都是囡囡自己選的,她要試自己的實力啊!

回覆 5# Crabtree 的文章

她身邊沒有同學選伊中,不存在比較的問題。

原帖由 Crabtree 於 11-4-28 17:53 發表
咁我不勉強你了!  但屆時囡囡小五小六時, 學校會暗示比我地知嗎?

不會暗示。是明明確確的告訴你。也不會有band1尾band2頭這些無棱兩可的說法。如你想早點有些頭緒,可細看學校報告或看升中派位。

原帖由 君媽 於 11-4-28 21:28 發表

循中應不是band2,在還分中中和英中時,循中是英中,現在微調,循中亦是全開英文班。

問題就在這裏,入的是band1學生為多,但會考出來的成績是band2學生學校的成績,即負增值。

伊中 band 1A
銘基書院 band 1B
循道中學 Band 1C

循中在該區不是最好...但應該都不會差吧?  而循小在油尖旺區又很受家長歡迎喎.  咁究竟係點解呢?

原帖由 gigivinda 於 11-4-28 22:11 發表

問題就在這裏,入的是band1學生為多,但會考出來的成績是band2學生學校的成績,即負增值。

回覆 1# hellokitty2002 的文章

欣賞循小係因為:
1. 有直屬中學, 真係正所謂進可攻, 退可守
2. 係基督教 (如是教徒, 更會選擇)
3. 有新校舍, 轉全日
4. 小兒慶幸在循小讀小一, 真係感受到老師對教育嘅熱誠, 雖然很多功課, 但是真係值得的。

循中點會差呢, 都係 band 1 中學
其實每間中學都有乖學生, 亦有 naughty 學生. 最重要係校風好, 校長老師有 heart去教好班學生及灌輸正確的人生態度.

中學時期係重要的成長階段, 依在下愚見, qes 係囡囡心儀的學校, 但循中有比較多自己熟識的同學, 各有優點

說實話, 在下估本區大部份 band 1 女, 都會揀 qes/真光排第一, 揀循中的除了直屬小學的一班家長及邊緣人外應該不多 ... 換句話說好大機會有位留下給第二志願, 但不可忽略排第二志願的競爭性.  不過, 非循小學生, 第二志願男的正路排 St. Francis, 女的排銘基, 因為兩間都多學位過循中.
還有一點 ... 其實銘基在其附近街坊的親身見證下,  校風真係 ...

Tks!  君媽.  

原帖由 君媽 於 11-4-28 09:39 PM 發表

不會暗示。是明明確確的告訴你。也不會有band1尾band2頭這些無棱兩可的說法。如你想早點有些頭緒,可細看學校報告或看升中派位。

原帖由 mhv_woman 於 11-4-29 10:27 發表
其實銘基在其附近街坊的親身見證下,  校風真係 ...

呢part想聽下,可否講講﹖

原帖由 mhv_woman 於 11-4-29 10:27 發表
其實每間中學都有乖學生, 亦有 naughty 學生. 最重要係校風好, 校長老師有 heart去教好班學生及灌輸正確的人生態度.

中學時期係重要的成長階段, 依在下愚見, qes 係囡囡心儀 ...

你想到的,囡囡都有想過,所以她才希望先抽伊中,抽不入的話,抽循中的12個公開位都應該有機會,再抽不入的話,叩門都可能有機。無奈今年確是兵荒馬亂,而且抽籤全講運氣,我老公說,她見我擔心,又搬了一大堆數字出來,即是說媽媽希望她選循中,囡囡一片孝心,又懂體諒,我們做父母的應接受其好意。就是因為這樣,我心中更是忐忑,我用2個月的擔心,換她的希望不是更好嗎?
再者,無論囡囡在循中或伊中,我都不擔心,她自己亦有信心接受挑戰。

中學時期係重要的成長階段, 依在下愚見, qes 係囡囡心儀 ...

循中成績確是在下跌軌中,不過始終係英中,又有歷史(22間補助學校之一),校風又好,我覺得是個不錯的選擇。唔係一定要超級名校先讀到書嘅。

君媽:

你女女好生性丫真係, 聽你講d嘢, 真係好感動; 如果你記得我, 我仔仔e家只係循小小一生 其實, 有時我會咁諗(唔知啱唔啱), 如果個小朋友係讀得叻, 真係邊間學校都無所謂; 我係教會識得個媽咪, 佢當年兩個女女都係循小讀的, 大女就叻的就上返循中讀, e家係cu讀緊; 而細女就唔太叻, 循中都入唔返; 所以有時我聽聽埋埋, 始終都係好睇個小朋友... 我覺得你講得好好, 就係----"無論囡囡在循中或伊中,我都不擔心,她自己亦有信心接受挑戰。"

原帖由 君媽 於 11-4-29 12:21 發表

你想到的,囡囡都有想過,所以她才希望先抽伊中,抽不入的話,抽循中的12個公開位都應該有機會,再抽不入的話,叩門都可能有機。無奈今年確是兵荒馬亂,而且抽籤全講運氣,我老公說,她見我擔心,又搬了一大堆數字出來,即是說媽媽希望她 ...

回覆 1# mhv_woman 的文章

九華放第一都未必,放第二可能凍過水.小心小心!!!!!
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

原帖由 aryee 於 11-4-29 12:15 發表

呢part想聽下,可否講講﹖

敢問, 學生著住校服食煙算唔算好校風
在下知道, 學生食煙在某些國際學校來講, 並不是甚麼大問題 .....  不過, 請恕在下守舊, 接受不了自己的小朋友食煙
‹ 上一主題|下一主題