用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺 band 1 選校
樓主: mhv_woman
go

油尖旺 band 1 選校 [複製鏈接]

舊年有位top band1男仔,家長太過輕敵,自行兩個選擇又不揀九華,統一派位乙部1.喇沙2.九華,結果兩大皆空,派到第三志願我覺得佢巳經好彩,這個男仔是模範生,當時喊晒,叩門亦無法再進一步,我也鄧這個男仔唔抵。
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

原帖由 mega_yi1 於 11-4-25 18:08 發表

小囡同學沒有interview 都入了伊中,上年中一生2/3是女生 ..因為油尖旺男同學的家長,大部份會選擇華仁,聖芳濟,銘基第一 or 第二..男同學家長普遍認為俾女同學選擇男女校輸蝕..
上年乙部大抽獎:
1. 聖芳濟 (102位)
2 ...

感激你的資料
5間英中, 只有九華冇少到位, qes 係乙部大抽獎叫做 cut 得少o架喇

請問, 有冇高人知道, Band 1 學校, 係自行收生時交上教育署名單中, 如果有考生完成所有呈分試後, 並不是 band 1 生, 又冇特異功能, 學校是否有權改變主意

如果學校可以唔收該考生又沒有後補的話, 咁該吉位會點處理

原帖由 greendotdot 於 11-4-25 18:42 發表
舊年有位top band1男仔,家長太過輕敵,自行兩個選擇又不揀九華,統一派位乙部1.喇沙2.九華,結果兩大皆空,派到第三志願我覺得佢巳經好彩,這個男仔是模範生,當時喊晒,叩門亦無法再進一步,我也鄧這個男仔唔抵。 ...

敢問, 該模範生第三志願是St. Francis

原帖由 greendotdot 於 11-4-25 18:42 發表
舊年有位top band1男仔,家長太過輕敵,自行兩個選擇又不揀九華,統一派位乙部1.喇沙2.九華,結果兩大皆空,派到第三志願我覺得佢巳經好彩,這個男仔是模範生,當時喊晒,叩門亦無法再進一步,我也鄧這個男仔唔抵。 ...

因此以樓主分析出來的結果,抽完三輪(頭三個志願)之後,九華還有18個位,聖芳濟還有25個位,我真是有點兒不能相信,並不是有心針對。不過沒有關係,世事是沒有絕對,祝大家好運!

PS. 他自行是選1.喇沙  2.皇仁
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

如果去年都唔得, 今年就更加唔好咁搏. 九華揀第二應該都喺無咩機會.

原帖由 stanleya 於 11-4-25 19:56 發表

如果去年都唔得, 今年就更加唔好咁搏. 九華揀第二應該都喺無咩機會.

去年小女Band 1 頭男同學也選1)華仁 2)聖芳濟
最後入了聖芳濟,而另一位band 1 尾同學 揀1)華仁,俾他入了,我認為沒有人可以第二志願入到華仁.今年更會有很多人揀華仁第一,因為今年原本縮班,但現在沒有,家長心態想趕尾班車.

補充一下
如果 based on 145 boys, 排九華作第一的critical point 約為70%, 即如果有70%人以九華作第一選擇就會 occupied 所有位, 如果少過70%, 就會有位撥入第二志願.
如果 based on 158 boys (950 X 35% -175), 排九華作第一, 咁critical point 約為63%
同樣道理, 當多人選擇九華排第一, 相對地St. Francis 及其他就會減少.
在下並不鼓勵將小朋友的選校去博, 因為中學是很重要的成長階段, 會影響小朋友的一生. 但係好 top 果 d 男仔, 如果博得喇叭 (得3個位), 第二志願or 第三志願排 St. Francis 分別似乎 ...
還有最後一點, band 1 尾 band 2 頭的邊緣男仔, 如果真係想博但又擔心自己是 band 2, 咁只可以博 St. Francis, 第二志願及其後最好排返 band 2 學校.
以上純屬個人意見及推測, 不能盡信亦只可以作參考

原帖由 mega_yi1 於 11-4-26 00:03 發表

去年小女Band 1 頭男同學也選1)華仁 2)聖芳濟
最後入了聖芳濟,而另一位band 1 尾同學 揀1)華仁,俾他入了,我認為沒有人可以第二志願入到華仁.今年更會有很多人揀華仁第一,因為今年原本縮班,但現在沒有,家長心態想趕 ...

你是指他們在大抽獎的排法,還是自行排法﹖
如果係大抽獎排法,咁band 1頭男仔自行有冇揀華仁呢﹖

原帖由 stanleya 於 11-4-24 16:16 發表

不錯伊中始終有男生和你囡囡爭, 但既然囡囡不喜梳孖辮, 那就選伊中吧. 抽奬講運氣, 說不定多女生選真光而令到選伊中的機會大一點. 而且如果你選了真光而不選伊中, 就算你抽到入真光你囡囡也會有一點遺憾: 為甚麼我 ...

囡囡是一定不選真光的了。她較喜歡伊中,我只是在掙扎著是否應讓她搏一搏,還是要她選穩入的循中。

原帖由 aryee 於 11-4-26 13:38 發表

你是指他們在大抽獎的排法,還是自行排法﹖
如果係大抽獎排法,咁band 1頭男仔自行有冇揀華仁呢﹖

大抽獎的排法,當日看到小朋友同家長心情不好..,只知家長同我們說只填了在乙部聖芳濟,其他自行,甲部沒有...所以無問他自行見了哪間

原帖由 君媽 於 11-4-26 16:39 發表

囡囡是一定不選真光的了。她較喜歡伊中,我只是在掙扎著是否應讓她搏一搏,還是要她選穩入的循中。

但循道放出街外都有12個位, 而且好少外人將她放在第一或第二志願, 如果您囡囡是肯定band 1, 您選循道做第二都幾有機會. 咁當然比起您排第一攞o個79個保留位喺無咁穏陣. 正路就喺咁稔. 不過可能你囡囡d同學都會咁填, 咁到時循道d保留位就會派咗落自己的band 2學生. 你可打聽前一兩年入循道的是第幾志願入去, 再作決定.

但如果您囡囡是band 1尾band 2 頭的邊緣人.那就不要搏了, 揀返循道吧.

君媽: 想請問你為什麼小朋友讀循小.  不選循中直上而選其它中學呢?

原帖由 君媽 於 11-4-26 16:39 發表

根據往年經驗, 伊中多數都係女仔選, 男仔絕大部份都係選華仁, 聖芳濟.  我個女那年, 5個入伊中的, 全部都係女仔.

循中係好少人會放頭三位, 因為位少, 當年有同學仔放第四都派到入去.

原帖由 hellokitty2002 於 11-4-26 23:01 發表
君媽: 想請問你為什麼小朋友讀循小.  不選循中直上而選其它中學呢?

其實循小的頭10名,一向不以循中為首選。

你囡囡好叻呀!  咁就應博出面的學校.  能否pm循道幾多名名內係band 1呢? 小囡就讀循小上二道班的.  Tks!

原帖由 君媽 於 11-4-28 04:40 PM 發表

其實循小的頭10名,一向不以循中為首選。
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

原帖由 stanleya 於 11-4-26 21:30 發表

但循道放出街外都有12個位, 而且好少外人將她放在第一或第二志願, 如果您囡囡是肯定band 1, 您選循道做第二都幾有機會. 咁當然比起您排第一攞o個79個保留位喺無咁穏陣. 正路就喺咁稔. 不過可能你囡囡d同學都會咁填, ...

我差不多已做了3年資料搜集,循小上循中的多以第一志願入。如果要去循中問,他們的學生是以第幾志願入,有難度,亦沒時間做了。

是否選伊中第一,當中包含了我們母女的關係。當日收到學校的選校表草稿,我便讓囡囡自己填,她這一年來,常爭取自主,亦因她的自律,我已逐步放手。我沒想過她不以循中為乙部首選,那一刻我不敢說什麼。那一個下午,我立即做抽籤入伊中的可能性。

其實囡囡覺得自行時選的兩間學校面試表現都好。

第二天交草稿回校,老師即晚來電,分析利弊,囡囡細心靜聽。之後填正式,我搬了一大堆數字,解釋利弊和抽不入的步處方案。她要求如抽不入伊中,可叩門循中,當中我又說了一大堆話,都是那些循中不一定收﹑油尖旺的band1學生俯拾皆是﹑我們不能自視過高﹑既然自行有信心,乙一選循中便安心﹑循中校長未必給面子收你,媽媽會很擔心之類的說話...

囡囡最後填了循中。她說你不用煩,亦不用擔心了。我覺得囡囡是因為愛護我,才選循中。我有內疚的感覺。是否應改選伊中,完她的夢呢!

原帖由 必必 於 11-4-27 13:44 發表
根據往年經驗, 伊中多數都係女仔選, 男仔絕大部份都係選華仁, 聖芳濟.  我個女那年, 5個入伊中的, 全部都係女仔.

循中係好少人會放頭三位, 因為位少, 當年有同學仔放第四都派到入去. ...

去年我還覺得有信心,今年減班和女拔小的關係,我便擔心了。

原帖由 Crabtree 於 11-4-28 16:52 發表
你囡囡好叻呀!  咁就應博出面的學校.  能否pm循道幾多名名內係band 1呢? 小囡就讀循小上二道班的.  Tks!

這個數字我是知道的,但學校不公開,我亦應信守承諾,不能相告了。

如女女是Band1頭,不一定要叩門循中,也不一定要叩油尖旺。

回覆 78# 君媽 的文章

對起,我衹是路人甲,路經此地,但見你囡囡成績不錯,而循道中聽講已變為band 2,為何仍選它呢?
       今年兵荒馬亂,留在原區總比跨區來得穩陣,以確保入band 1。
‹ 上一主題|下一主題