用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 皇仁難入嗎?
樓主: mandy1024
go

皇仁難入嗎? [複製鏈接]

王國長老

原帖由 happyland001 於 11-5-13 17:23 發表
Please make some reasonable points. In fact, you are not appreciated and let us feel you are a bug to interrupt with your "good points". I know your mentality is to chase and stick your targets so far. ...

你係同我講定係同brianshe講?

不過無論你叫我shut up定係叫brianshe shut up, 都係非常無禮貌既行為, 版主已提醒你要保持禮貌, 但你就變本加厲.

現將你禁言14天, 因為你已經非首次被警告.

所有會員討論時必須保持禮儀, 雖然大家持有不同意見, 亦需尊重別人, 不能恣意謾罵他人. 在此話題中作出不禮貌回應者, 版主都會紀錄在案.

另外版主再重申, 在爭執話題中以分身去和別人爭辯是違規的. 請有關會員注意自己言行.

edea

上午和下午都一樣年年都有插班生, 有親戚讀緊上午校.
而我估今年軒官大約43個入QC (我唔分上下午了, 因大家都係聯繫小學, 只是人多人少, 好不好彩之分)

插班軒上應比軒下難, 要很好成績才有機會考軒上插班試. 知有人成績一般也能成功插班軒下; 又知有一學生原校成績幾好, 但無機會考軒上插班考, 插班去了軒下, 考過全級第一.

原帖由 cow 於 11-5-14 14:16 發表
插班軒上應比軒下難, 要很好成績才有機會考軒上插班試. 知有人成績一般也能成功插班軒下; 又知有一學生原校成績幾好, 但無機會考軒上插班考, 插班去了軒下, 考過全級第一. ...

有朋友兒子舊年升中,佢話當年囝囝小四學期尾考過軒小插班,上午校根本無位連報名都無得報,所以考下午校,當時也有不少人一齊考,最後offer佢小五插入兩班精英班中其一,但朋友始終唔慣返下午班,所以留番原校,佢囝囝舊年仍然升去皇仁,不過是自行考入,睇番舊年軒小下午校多咗人入皇仁,令我覺得我這個推斷不無道理。

今年情況就真係無乜依據啦,大家也毋須對放榜前的猜想過份認真!
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

回覆 47# aryee 的文章

唔駛諗咁多, 報左先, 佢收你先再算!!

唔報既話, 過兩年先來後悔就無謂啦~:)

早前從報章得知QC不設叩門位,如放榜後仍有位的話,校方會直接以電話聯絡自行收生階段的後補考生。

請問有冇bk家長的仔仔是經這途徑入讀QC的呢?如有者,可否在此分享當時與校方聯絡的過程和大約時序呢?

謝謝!

校方主動聯絡

有同學是校方主動聯絡, 後補成功入讀
在獲派學校註冊後才接到電話通知, 自行報名時有面試過

詳情請自行到 中學交流 - 皇仁書院家長交流區 提問, 看是否有相關家長回應  

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2216011&extra=page%3D1

原帖由 tangko 於 11-6-1 17:36 發表
早前從報章得知QC不設叩門位,如放榜後仍有位的話,校方會直接以電話聯絡自行收生階段的後補考生。

請問有冇bk家長的仔仔是經這途徑入讀QC的呢?如有者,可否在此分享當時與校方聯絡的過程和大約時序呢?

謝謝! ...

軒上
皇仁書院 23
庇理羅士女子中學 11

軒下
皇仁書院 17
庇理羅士女子中學 5

回復 91# cow 的帖子

軒下的成績退步了很多嗎?
‹ 上一主題|下一主題