用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 皇仁難入嗎?
樓主: mandy1024
go

皇仁難入嗎? [複製鏈接]

原帖由 greendotdot 於 11-5-6 01:08 發表

我估你都係呻吓啫,軒小都收小六,小朋友讀得好好地,成績前列,家長會攪攪震同佢六年級轉校去軒小?第一,軒小插班男仔果條龍唔短,第二,QC學位今年縮咗咁多,兩間軒小秤先幾多?仲有無之前咁着數?要睇埋今年派成點,第三,如果小朋友短時 ...

haha....每年呢個時候,大概又係考慮申請轉校既季節,我就開始pat pat痕,年年都止到,今年就特別痕,唔知係咪因為縮班但聯繫位不減原故(而且原屬油尖旺又話band 1生多過band 1位),呢d數字實在挑起左條神經線。其實我仔再細d時我叩過一次軒門,收左,但最終無去註冊,諗住等佢大d再睇下點,自始,每年都再諗呢個問題,有時又後悔當年無accept offer,有時又慶幸自己揀左原區安置,總之,一諗起呢個問題就顛顛喪喪……

其實大家講既亦係我所顧慮,轉校成績會執位,而且我仔仲係初小,其實成績都未定形,如果真係玩破釜"尋"舟,我怕萬一最後唔得,到時陪了夫人又折兵!

不過可能我已被軒小black list左

原帖由 aryee 於 11-5-6 13:18 發表

haha....每年呢個時候,大概又係考慮申請轉校既季節,我就開始pat pat痕,年年都止到,今年就特別痕,唔知係咪因為縮班但聯繫位不減原故(而且原屬油尖旺又話band 1生多過band 1位),呢d數字實在挑起左條神經線。其實我仔再細d時我叩過一次軒門,收左,但最終無去註冊,諗住等佢大d再睇下點,自始,每年都再諗呢個問題,有時又後悔當年無accept offer,有時又慶幸自己揀左原區安置,總之,一諗起呢個問題就顛顛喪喪……

其實大家講既亦係我所顧慮,轉校成績會執位,而且我仔仲係初小,其實成績都未定形,如果真係玩破釜"尋"舟,我怕萬一最後唔得,到時陪了夫人又折兵!

不過可能我已被軒小black list左

啊,原來唔係小六轉校,講到Band1頭仲以為小五添,初小又無乜問題噃,如果插到班囝囝又讀得開心,起碼秤先街外人抽多14個位,不過真係睇你習唔習慣,校舍迫滿學生上午放學又下午返學,當然全日制會較受歡迎,軒尼詩道又人多車多,返學放學活動又要過江,舟車勞頓...咁辛苦,有時你諗吓都唔知為乜...,男仔為皇仁,女仔為庇理羅士,小五插班捱少幾年但又難入啲,兼且驚唔適應...

blacklist?似氹氹轉菊花園多啲,如果上次你turn down上午校offer,今次咪報下午校囉,我估佢哋無咁得閒過隔離check你,同一個校舍,我以前試過下午去問上午校嘅嘢,佢哋請我上午再來問過。唔知現在有無改變?
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

原帖由 greendotdot 於 11-5-6 14:06 發表

啊,原來唔係小六轉校,講到Band1頭仲以為小五添,初小又無乜問題噃,如果插到班囝囝又讀得開心,起碼秤先街外人抽多14個位,不過真係睇你習唔習慣,校舍迫滿學生上午放學又下午返學,當然全日制會較受歡迎,軒尼詩道又人多車多,返學 ...

真係唔好意思,引起混亂,初小咋,band 1頭只係而家既成績, 真失禮,令人誤會呈分好勁 ....我知道其實會執位,但亦因為會執位,所以一間保障大d既學校會有so,留響kln,要keep band 1 top先可能有得in,仲要同全港學生爭44個位,但轉的話,keep band 1已經有30個機會,而且分母細好多。

原帖由 aryee 於 11-5-6 14:32 發表

真係唔好意思,引起混亂,初小咋,band 1頭只係而家既成績, 真失禮,令人誤會呈分好勁 ....我知道其實會執位,但亦因為會執位,所以一間保障大d既學校會有so,留響kln,要keep band 1 top先可能有得in,仲要同全港學生爭44個位,但 ...

初小姐,都重有3幾年,到時九龍可能有好多好學校呢!睇埋今年或呢一兩年改制後的中學文憑試先啦。聽聞話恆生商學院都搞新高中課程,到時可能個個讀完中3走鬼晒入去呢!

原帖由 fallenleaf 於 11-5-6 14:53 發表

初小姐,都重有3幾年,到時九龍可能有好多好學校呢!睇埋今年或呢一兩年改制後的中學文憑試先啦。聽聞話恆生商學院都搞新高中課程,到時可能個個讀完中3走鬼晒入去呢! ...

恒商呢幾年真係好勁!想當年我地係入唔返原校既同學當二線校去考,而家去果d個個都係捧住廿幾分!

原帖由 brianshe 於 11-5-6 12:07 發表
軒小, 好多男生家長都想讀; 唔係程度深. 係因為可以上QC, 皇仁每年收共14位聯繫生; 但每年共收軒小6X人. 即係自行+抽獎收45人以上, 比例上都已經不小. 單看數字QC的確係偏向選軒小, 原因可能係相信軒小產品. 而且, 感覺QC根軒小私下應該有溝通; 選生時會考慮圭小學意見.

皇仁2011年收共14位軒小聯繫生., 2010年收21位.
皇仁2010年收約60軒小生, 自行+抽獎收約40人,
2011年軒小入皇仁應小於45人.

原帖由 cow 於 11-5-12 10:39 發表

皇仁2011年收共14位軒小聯繫生., 2010年收21位.
皇仁2010年收約60軒小生, 自行+抽獎收約40人,
2011年軒小入皇仁應小於45人.

自行就話溝通啫,统一派位點樣溝通。咁高興,我又估,我估軒小上下午今年2011合共44位入皇仁啦。

QC 灣仔校網

DP54 65(21)
DP54 43(14)
軒小 AM

軒小 PM

軒小Total
??

順便也幫軒小女仔睇吓入庇理羅士的趨勢:
我估今年2011合共大約13人左右。

BPS灣仔校網

DP54 3(12)
DP54 3(9)
軒小AM
?
軒小PM
?
軒小Total
??

王國長老

原帖由 happyland001 於 11-5-13 00:01 發表
I am sure you are dead wrong with your illogical thinking.

版主警告:

請討論時保持禮貌, 否則會被禁言, 多謝合作.

edea

講句公道話,我自己幾年前開始便留意兩間軒小,雖然不及這裹咁多軒小及皇仁專家的意見咁pro,但我覺得軒小下午校這兩年多咗學生入皇仁可能是因為收多咗小五插班生,咁當然下午校的校長都有功勞,我見過佢,我都覺得她很有心機和關心學生。上午校的校長我不清楚,不過能夠保持到咁嘅成績都肯定是稱職,而且除咗校長,我相信軒小上下午校的老師都有很大貢獻,家長總不能只是認同軒小的聯繫機制對入皇仁有優勢,而抹殺軒小教職員對學生的幫助吧!

回覆 74# edea 的文章

回覆 76# happyland001 的文章

回覆 75# greendotdot 的文章

‹ 上一主題|下一主題