用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 皇仁難入嗎?
樓主: mandy1024
go

皇仁難入嗎? [複製鏈接]

軒小每學期都有插班生,他們實力頂呱呱,讀得軒小的男生大部份目標都是皇仁,競爭也不小.不過比起其他學校已經好好了.
以軒下為例, 有5班; 當每班30人==>共150人, 45人是BAND1.
再扣去30%女生, 得返31.5是男生.
去年31人入QC, 真係~ 係BAND1都收哂
你話軒下入QC機會係咪極高呀!
... [/quote]

原帖由 Macusmama 於 11-5-4 17:50 發表
但有朋友說,她的仔仔無學任何活動或興趣班,只是學下swimming only...佢都入到皇仁,成績唔係好好...

如果係參加甲、乙部統一派位的,只要是band 1組別就有機會抽中,不需要任何附加技能。如果你的朋友說係自行入的,我都係勸你不要信,這個大有可能父母跟別人說自己的兒女總會謙厚些。唔通話佢識飛咩!

原帖由 Macusmama 於 11-5-4 17:50 發表
但有朋友說,她的仔仔無學任何活動或興趣班,只是學下swimming only...佢都入到皇仁,成績唔係好好...

邊間小學﹖邊個net﹖
如果係net 12都無話可說,隨機好就可以解釋晒所有。
但如果係它區,咁就引黎一番討論啦!

原帖由 20091 於 11-5-4 20:37 發表
軒小每學期都有插班生,他們實力頂呱呱,讀得軒小的男生大部份目標都是皇仁,競爭也不小.不過比起其他學校已經好好了.

如果真係心儀qc,轉去軒小插班,大家點睇﹖本身係油尖旺band 1頭(但又未到全級top 3),有冇機會插到軒小呢﹖油尖旺個網其實都好利band 1男,可攻(九華)可守(聖芳濟/銘基),而且又係居住區域,但又好鬼心儀qc,如果靠自行同甲部去摶,無特異功能,猶如中六合彩,但轉去軒小其實都幾遠,但機會會好好多。大家點睇﹖

原帖由 aryee 於 11-5-5 13:52 發表

如果真係心儀qc,轉去軒小插班,大家點睇﹖本身係油尖旺band 1頭(但又未到全級top 3),有冇機會插到軒小呢﹖油尖旺個網其實都好利band 1男,可攻(九華)可守(聖芳濟/銘基),而且又係居住區域,但又好鬼心儀qc,如果靠自行同甲部去摶,無 ...

You can check the website of the two 軒小 (AM and PM). I know that they accept transfer students every year.

原帖由 brianshe 於 11-5-5 14:22 發表

軒小都收爆學生, 如果同年級無人轉校; 你個囝識飛都無用.

係我反而安樂d,因為唔使再1516。
我其實未到佢有冇位收我呢個苦惱,我應唔應該轉我都未諗清楚,我反而想知大家比意見,點睇一個住kln既band 1頭因為摶入qc轉去軒小,值唔值呢﹖我自己其實好多疑問...

原帖由 SundayOff 於 11-5-5 14:32 發表

You can check the website of the two 軒小 (AM and PM). I know that they accept transfer students every year.

yes, thanks.  but i haven't make up my mind yet...

原帖由 brianshe 於 11-5-5 15:18 發表

KOWLOON 無好學校咩? 唔駛咁辛苦去香港呀嘛

有,而且唔少....所以一直都響九龍呢邊打躉
但qc 又有qc無法替代既魅力

軒小只收p.1-p.4插班生

原帖由 兔仔得媽 於 11-5-5 15:26 發表
軒小只收p.1-p.4插班生

I have seen P.5 and and even P.6 transfer students. For p.6, don't know how they will calculate the test results and ranking for EDB though.

想抽皇仁都唔一定要去軒小。你可以在小朋友六年班時搬去灣仔,或者搵一個住址証明,再申請跨區派位。起碼可以在乙部有得抽獎。

醒目開學勳章

DELETE~~~~~~~~~~`

聽路邊消息,今年P5收了一位中西區直資名校生,成績依然名列前.

原帖由 aryee 於 11-5-5 13:52 發表

如果真係心儀qc,轉去軒小插班,大家點睇﹖本身係油尖旺band 1頭(但又未到全級top 3),有冇機會插到軒小呢﹖油尖旺個網其實都好利band 1男,可攻(九華)可守(聖芳濟/銘基),而且又係居住區域,但又好鬼心儀qc,如果靠自行同甲部去摶,無特異功能,猶如中六合彩,但轉去軒小其實都幾遠,但機會會好好多。大家點睇﹖

我估你都係呻吓啫,軒小都收小六,小朋友讀得好好地,成績前列,家長會攪攪震同佢六年級轉校去軒小?第一,軒小插班男仔果條龍唔短,第二,QC學位今年縮咗咁多,兩間軒小秤先幾多?仲有無之前咁着數?要睇埋今年派成點,第三,如果小朋友短時間內未能適應學校、同學老師又陌生,成績可以微跌,也可以大跌,大吉利是到時成績連抽都無份抽。我諗乾脆努力啲原校追上top3-5,博自行有得in更實際。你睇吓隔離中學交流區皇仁仔啲家長幾忙、幾團結,QC的魅力不是學生、家長、老師、學校辛苦賺番嚟嗎?呢度個標題如果我係樓主我會加埋「皇仁難讀嗎?」
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

回覆 55# 20091 的文章

軒下由P2-P5都多插入猛人,係別的地區名校考第一插入,目的都係博入QC,所以在P1考全級第一ga 旺旺到p5由係大執位一山還有一由高

del  del del

原帖由 brianshe 於 11-5-6 12:07 發表

被得你插班, 緊係要有好成績表現啦; 唔通考第尾都收咩. 不過, 吉位有限; 唔易入.

初小上到高小成績執位唔出奇, 有些小朋友幼稚園已經係咁補習. 有些小朋友小三才開始谷, 排位有改變唔出奇; 根插班生無直接關係.

...

軒下吉位大把,每年都有人不適應返下午退學,我2仔小二小三在軒下讀緊,所以見唔少
‹ 上一主題|下一主題