用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區(3)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區(3)   [複製鏈接]

原帖由 lucy 於 11-5-30 10:09 發表

香港經濟果本常識, 亞囡話唔明, 要求我同佢溫, 我同佢講解左整整一個下午呀! 只係"創意科技" 及"創新科技產業"? 都攪到我地好混亂.

唔係"創意工業"& "創新科技產業"咩??  
我界分是"工業"與"科技".

工業是"實業"-現存的產業;
科技是"研發"類.

黃巴士

原帖由 csy_ma 於 11-5-30 12:56 發表

我囡上兩個星期趕住應付本來響五月頭搞掂,點知延期到五月底考既兩個英語口試,臨時抱佛腳谷得太行,病咗幾日,每日啪完藥就瞓 課內書完全未溫過

見到您地日日上黎話多野溫,又難,好驚:tooco ...

保重身體.   考試好講狀態, 有時愈谷愈出事.
我同囝囝講好多考試範圍喎, 佢話: 又唔係咁, 好似以前咁啫.
都唔知佢有無睇清楚範圍......  

黃巴士

原帖由 黃巴士 於 11-5-30 14:05 發表

唔係"創意工業"& "創新科技產業"咩??  
我界分是"工業"與"科技".

工業是"實業"-現存的產業;
科技是"研發"類.

黃巴士

「創意工業」是指源自個人創意技巧及才華,通過知識產權的開發和運用,具創造財富及就業潛力的行業。當中包括廣告、建築、表演藝術、漫畫、時裝設計、電影、遊戲軟件、音樂、出版等行業。

噴血, 小測卷咁易, 都考成咁........

王國長老

無錯,份卷實在太淺....
唉....但係當我同女女講應該有45分以上先叫好時,佢好肉緊0甘講唔係好多人得,大部份都係41,42,43....全班第3個個都好似45,得一個人50分....
尋晚我女女仲溫溫下話睡魔急call喎.....
原帖由 黃巴士 於 11-5-28 12:50 發表

係囉. 尋日至通知加多2課常識, 咁遲通知. 今次真係好多範圍, 最慘係"近代歷史"果課都未開始教.
昨天派回小測英卷, 真係淺到呢. 測左=沒測, 都唔可以反映實際情況, 好在老師都話最少都要45分以上, 如果唔係小朋友真 ...
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

回覆 103# 黃巴士 的文章

我真係攪唔清楚.  

thank u.

原帖由 黃巴士 於 11-5-30 19:19 發表
噴血, 小測卷咁易, 都考成咁........

講漏左(太嬲之故) 如上是MATHS 小測.  佢班都有約8個人唔合格.  老師好好, 聽講今日留校幫佢地補課.
唉!! 囝囝解釋係15分鐘太趕, 覆唔灑份卷.....

ENG 小測- 老師話45分先叫合格.  (我唸咁講, 想小朋友唔好鬆懈呱)

黃巴士

王國長老

OMG........0甘咪好多人唔合格
原帖由 黃巴士 於 11-5-31 10:48 發表

講漏左(太嬲之故) 如上是MATHS 小測.  佢班都有約8個人唔合格.  老師好好, 聽講今日留校幫佢地補課.
唉!! 囝囝解釋係15分鐘太趕, 覆唔灑份卷.....

ENG 小測- 老師話45分先叫合格.  (我唸咁講, 想小朋友唔好鬆懈呱 ...

原帖由 cookie 於 11-5-31 11:12 發表
OMG........0甘咪好多人唔合格   

今天(中)小測, 囝囝話分卷有些難, 由其是閱讀理解!

黃巴士

王國長老

咦,我女女尋日測左, 今日仲派埋,佢自己都唔明點解都係破唔到4字......
今日常識都唔0甘想0甘多.....因為尋日佢溫溫下zzzzzzz
原帖由 黃巴士 於 11-5-31 15:32 發表

今天(中)小測, 囝囝話分卷有些難, 由其是閱讀理解!

黃巴士

9:00囝囝已 .

王國長老

唉......
尋晚又係.....大既zzzzzzz, 細既又發癲.
到我講唔理佢地由得佢地自己想點就點又話我唔理佢地.....

同同事傾開,佢女女又係0甘.....
原帖由 黃巴士 於 11-5-31 22:04 發表
9:00囝囝已 .

原帖由 cookie 於 11-6-1 12:27 發表
唉......

...

唉!! 囝囝又唔咁 !! 依家D細路, 迫都迫唔倒咁多. 都勞氣唔倒咁多,  其實都"登"佢地辛苦嘅, 見學校都多左EXERCISE要佢地做, 但係咁迫切的時間, 又可以谷到D咩呢??? 又唔可以唔溫, 唯有靠佢地平時專心上堂啦!!

黃巴士

原帖由 cookie 於 11-6-1 12:27 發表
唉......

...

唉!我同我囡前日都俾老師召見,數落咗好一陣。擒日又俾老師趙,夜晚阿囡卒之忍唔住,未做完功課又黎大哭訴,喊咗好耐 ,今朝本來凌晨叫佢補做功課返學,點知發燒102.4,佢瞓醒食完早餐睇完醫生返黎,又瞓過
仲未溫過今次考試既野……都打定輸數,諗住必要時搵直資算了

不過,可能明年千禧龍+縮班,老師都好大壓力,我班聽說測數唔及格既,都要留堂補課 B班就好似中文唔得既話要留堂。總之響高年級,做老師既心情都隨住學生表現而升跌,真係命都少幾年

原帖由 csy_ma 於 11-6-1 14:19 發表

唉!我同我囡前日都俾老師召見,數落咗好一陣。擒日又俾老師趙,夜晚阿囡卒之忍唔住,未做完功課又黎大哭訴,喊咗好耐 ,今朝本來凌晨叫佢補做功課返學,點知發燒102.4,佢瞓醒食完早餐睇完醫生返黎,又瞓過
仲未 ...

哎喲!! 囝囝都有些發燒.
聽講尋日都有4個同學無返.
你囡囡可能未好返灑, 所以沒精神做功課. 等佢休息吓啦!!
其實, 自己覺得今屆A&B班都幾有實力, 要谷的話, 不如早1,兩個月前"谷", 依家"谷", 都幫唔倒D咩?? 至於小測成績唔理想, 都可能有很多原因. 始終小測是1分X2, 變相, 錯一題=X2, 反而到EXAM, 範圍多些分數分佈散些, 小朋友會易取分, 不竟, 相信他們是有溫書的. 好多時見, 小朋友小測唔理想, EXAM又可回復水準.
唯有只可以, 按平時EXAM心情咁去考, 可能輕鬆D去考會好過緊張到錯漏百出.

原帖由 黃巴士 於 11-6-1 14:58 發表

哎喲!! 囝囝都有些發燒.
聽講尋日都有4個同學無返.
你囡囡可能未好返灑, 所以沒精神做功課. 等佢休息吓啦!!
其實, 自己覺得今屆A&B班都幾有實力, 要谷的話, 不如早1,兩個月前"谷", 依家"谷", 都幫唔倒D ...

我都好認同, 初初都覺得好大壓力, 好自然仔仔都感染到,
但經過早幾日同仔仔開戰後,  都想通了, 佢要温就温,唔願温迫佢都無用, 所以都係平常心去面對吧!

原帖由 csy_ma 於 11-6-1 14:19 發表

仲未 ...

保重! 身體健康最緊要!

csy_ma & 黃巴士祝 早日康復.

我個小朋友,晚晚拖功課,唔願開始溫習.
都好煩.

王國長老

我女女話數學唔夠時間做
原帖由 kswiss 於 11-6-1 17:35 發表
今次小測我地勁低分, 都冇辦法, 中文都真係幾深, 都唔知點搞. 數學未派, 但我個女都打定輸數, 佢話自己亂做, 反正唔計分. 英文都不理想, 佢未搞清楚 past continuous tense, 我地都係要靠端午節假期進補一下. ...

csy_ma & 黃巴士,
真係要俾佢地休息下,唔係到考試先病就真係好煩.....
‹ 上一主題|下一主題