用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 "發展遲緩"兒童家長加油站...(part 2) ...
樓主: weiwai
go

"發展遲緩"兒童家長加油站...(part 2) [複製鏈接]

回復 weiwai 的帖子

weiwai

加油啦 ! ^^

各位媽咪
我囡囡尋日幼稚園畢業典禮, 佢攞咗個學習表現優異獎, 真的給我一個强心針, 所以各位都要努力呀, 一定有成績出來架

回覆:urme1997 的帖子

各位我又要加入了!
仔是08年大仔!2歲仍未有合適言語表達!眼神少交流!當時評估有自閉懷疑及發展遲1年多!但我堅持要s位!自己立即做無數私人訓練!到今年佢已有s位服務及少許私人訓練!佢9月上k2!而架中文表達不錯!認字很好!脾氣也不錯!中心姑娘話佢仍差半年表達及言語!認知同齡!但英文科老師卻說他一啲英文表達也未能要我同佢做評估眼吓是唔是亞氏保加!我以架仲煩緊找邊啲心理學家去做!想為仔平反(因我覺他不是、中心姑娘也覺不是)

回復 anlywan 的帖子

我覺得無需要介懷個名稱, 要花幾千蚊做心理學家評估是無意思的.
你覺得唔係, 老師覺得唔係就係最重要啦.

大家好,仔仔而家20個月大,尋日因發展慢而要返健康院見醫生。經診斷,醫生話佢嘅發展只係1歲左右!大小肌肉則冇問題!寫咗封轉介信比我去評估中心做評估,但醫生都講明起碼要等6個月至有醫生見!上網 search 咗協康,又要成5400蚊做評估!

想問問有經驗嘅jm們,我而家應該點做?排政府期間,有d咩可以幫到囝囝?

其實一路都知佢學野比同齡慢,如拍手、byebye呢d動作都好遲先識,就算識,都唔肯做!不過一路以為男仔可能慢d,加上佢個「寸寸」哋既性格,所以至係咁!但聽完醫生講,再睇埋你哋 d post,(我由尋晚 part 1 睇到今日至睇晒!)至開始覺得事態嚴重!

平時囝囝都ok,肯同家姐、表姐玩,同我哋亦有 eye contact,亦會講好多bb話!但出親街,就大件事!尤其係酒樓,可以喊足全程!去到d室內地方,例如seven,葯房等,就不停喊!有陌生人撩佢,佢一定喊,有時會尖叫!總之自閉symptoms 佢中咗一半,所以真係好擔心!

其實需唔需要比錢去私家快d做個評估?定可以先同佢玩下pg,或協康d course,睇下有冇幫助先?真係好擔心 n 迷茫,希望有經驗既jm指教吓!

Ps 真從來冇諗過自己同囝囝要面對呢d問題。。。唔知點算?!最慘係c6覺得冇問題囉!得我一個喺到乾擔心!

回覆:"發展遲緩"兒童家長加油站...(part 2)

My girl almost 5 years old, taking s-seat for the 2nd year but no great improvement.

亜仔四歲半,剛評為發展遲缓,無論認知,語言或大小肌都慢了一年。社工立即替我排早期訓練。請問我現在有什麼可以幫他呢?他兩歲已開始言語治療,所以主要要解決其他問題,怎麼辦呢?

誰能明白我

昂然踏著前路去
追趕理想旅途上
前行步步懷自信
風吹雨打不退讓
無論我去到那方
心裡夢想不變樣
是新生 是醒覺
夢想永遠在世上
前路那怕遠 衹要自強
我繼續獨自尋路向
常為以往夢想發狂
耐心摸索路途上
懷自信 我永不怕夜航
到睏倦我自彈自唱
掌聲我向夢想裡尋
儘管一切是狂想
途人路上回望我
衹因我的怪模樣
途人誰能明白我
今天眼睛多雪亮
人是各有各理想
奔向目標不退讓
用歌聲 用歡笑
來搏知音的讚賞

懷自信我永不怕夜航
到睏倦我自彈自唱
掌聲我向夢想裡尋
儘管一切是狂想
昂然踏著前路去
追趕理想旅途上
前行步步懷自信
依照心中那正確方向
懷著愛與恕的心
充滿夢想的笑匠
用歌聲 用歡笑
來搏知音的讚賞
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

有一排冇上黎... 多謝大家既關心...

阿女去考個間小學冇要求又要中又要英又要普通話, 更加唔駛written test... 我係有d冒險都不至於要個女去面對呢d測試.... 因為阿女之前係政府安排入s位, 之後呢間主流幼稚園都係校長好人, 肯收阿女, 所以阿女根本唔知咩叫interview.. 今次其實預左唔得 (結果當然都係唔得), 但我覺得都係一件好事. 畀小朋友知自己真係差幾遠... 佢個排係有d唔開心.. 但當我話畀佢知佢因為咁, 更加要努力做治療師安排既訓練時, 佢其實上心左... 以前好多時都會有d脾氣想唔做...
我會繼續幫阿女物色岩佢既主流小學...

入主流既學校, 無論幼稚園同小學, 我著眼點都不在佢學術上, 而係佢既社交能力同學習態度... 同時最好間學校又按教育局既指引安排教材既深淺度.. 當然咁既學校唔多....

岩岩學期尾見家長, 老師觀察到d野, 同阿女私人pst 及早前一位counsellor 觀察到同一樣野... 就係.... 阿女未必係global developmental delay... 佢其實係有嚴重既大小肌肉協調既問題... 學習分3個steps: input, process 同output. 阿女係output 方面礙於大小肌肉問題, 所以唔叻話畀人聽佢識左d咩.... 阿女既pst多次強調我唔應該因為咁剝奪佢input既野.... 如果因為佢output 能力去決定佢input 既速度, 其實我係浪費左個小朋友... somehow會製造另一d問題出黎...

事實係, 阿女每次係我好懷疑自己幫阿女揀既路岩唔岩佢之際, 佢總會有d驚喜畀我, 話我知我方向岩既....
我預測唔到亦比較唔到呢條冒險之路岩唔岩或者正確與否....不過我肯定既係我唔會因為佢係邊度讀書就放棄佢既訓練. 我好清楚佢係需要訓練, 而且訓練係永無休止. 我唔會否認小朋友係有特殊學習需要.  所以我打算自己去進修, 讀有關方面既野去幫小朋友... 始終間間學校既老師都有咁多野要兼顧, 唔期望同要求得太多...  

一齊努力喇.....
ps weiwai, 我個女係0612 bb..

呀女升上小一了, 1切也算ok, 係甩漏多d, 記性差d
不過淨係呢2樣已經夠玩死我
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

回復 weiwai 的帖子

我仔仔都剛剛上小一啦... 暫時都ok 呀.

回復 cecilau 的帖子

上小一,大人同細路都係面對新階段.忙嗎 ? 多唔多功課做 ?

回復 methy 的帖子

我仔仔個間小學暫時都ok 呀, 仲舒服過係幼稚園呀. 可能因為我k3 幫佢打左一個好好的底呀, 現在佢pick up 得輕鬆, 時時話好easy 呀.

methy    發表於 12-9-26 11:23
‹ 上一主題|下一主題