用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 "發展遲緩"兒童家長加油站...(part 2) ...
樓主: weiwai
go

"發展遲緩"兒童家長加油站...(part 2) [複製鏈接]

我個仔語言表達方面,如果係日常生活上嘅對答都可以,但叫佢覆述返發生過的事情就未得。

仲有老師會在時不時教我在家如何鞏固佢已學會的東西(因為好多野都係常識),而吾係在校鞏固.....

而且教佢數字時,同時在教佢掃視(即用手指指住讀,由左至右,由上而下)訓練佢不要跳來跳去睇字,幫助日後閱讀。

所以好多時一個task有多種訓練原素在內。

原帖由 ikebukuro 於 11-7-8 00:06 發表
不過,會唔會你個仔語言叻D呀?所以會教再深D!你個仔而家係咪可流利表達?!

回復 1# ikebukuro 的帖子

你同主任講果d野,就係老師成日同我講。有時d野真係講彩數,人夾人。上學期評估見面時(2月份),社工問我有冇計劃讀幾耐,以便佢幫我轉位,但我回答一切要睇小朋友進度,未知。其實我梗係想早d走啦,不過,佢地好尊重家長意願,所以我反而希望由老師出聲同我講佢ready啦 (因為從言談間我feel到老師都認為佢好有potential)。不過,經過這半年後,看見佢的進步好快,所以我相信讀多一年都應該可以轉返出去。其實我個仔最令我不放心的就係佢的情緒起伏大,佢好容易不滿,不開心,但又好快好開心,尤其可以整古倒人地...唉.. 將自己的快樂建築係人地的痛苦上...佢成日都要人地關注佢,係一個high maintanence的關係。老師亦剛開始同佢做情緒嘅認識同訓練,來年我要主力做好我的管教工作,可能要改變一下了。不過,當我偷望佢在校的情況及陪上堂時,發覺佢在校係好乖好聽話同坐定定,所以我要多d向老師請教。同時,又擔心到主流幼稚園老師對學生的關注程度冇咁高....但無論如何,出年都5歲了,大個仔啦....要出主流都要試吓架啦。長時間在溫室,恐怕以後長不大啊!

一起努力!

回復 1# ikebukuro 的帖子

請問你小朋友係邊間s位
因為我仔仔8月入讀
好擔心係咪同一間

其實每個階段都有吾同的訓練。除了老師要做的之外,我主要係用floortime的形式做,即係在佢有興趣的項目上教多d,包括內容/認知上及言語上。逢假日必定帶佢去大大小小不同形式的公園玩,嬉水泳池,目的係用玩同佢建立關係。

我地冇食d咩魚油或supplement之類嘅嘢,沒有針灸或另類treatment的東西。

我個仔應該係入s位後先開始講句子,如"我要飲水"。

如果我係你,都會一路讀住先,因為轉i位或e位的訓練也不會多過你依家。唯有自己額外去補習,令佢可以快d轉出去。不過,如果再過多一個學期都冇改善,而你自己又有私人而值得信任的導師,都會轉i位。當然,如果找到主流幼稚園,就轉e位。

原帖由 ikebukuro 於 11-7-10 01:38 發表
真戥你開心,咁你咁耐以來,俾過d咩訓練佢呀?家居多數做乜?有無食d咩魚油或supplement之類嘅嘢?同埋你小朋友幾大開始識講句子?
見你好有目標,好令人振奮!反而我自己越來越迷茫,俾阿仔試主流,又未跟到大班,跌埋心水讀s位,卻叫人失望 ...

capricorn
你小朋友間s位都唔錯, 大體都跟到出面k1.我小朋友個間未去到ikeburo個小朋友個間咁hea, 不過都係嘆慢板..其實我明佢地有佢地既難處, 分班個陣佢地已經盡量將差不多能力既放係一組. 個別學生既要求同教法都有微調. 班主任亦都係佢可以控制既範圍下加重左力度. 如果咁既教法銜接得到小學中學既, 我唔介意阿女繼續留係s位.
阿女依家係s 位岩岩起步學寫野... 主流個間已經開始左大半年.. 所以5月插班, 根本跟唔到. 認字個d, s位唔覺有.... 內容/概念就兩間差不多.
我要轉走s位, 主要係因為阿女最後都要駁主流小學, 依佢依家係s位進度, 一定跟唔到.其實最初我係想轉去i位, 只係社工話阿女要既training, 一係s位, 一係e位先會肯定有晒3t加幼師密集式train佢. 咁岩有間主流幼稚園收阿女, 所以就把心一橫轉出黎. 到依家我都驚自己會唔會行錯呢一步. 雖然真係有無數人,除左cac醫生以外, 同阿女做training既同我講阿女出主流會對佢好d.
暫時事實係, 阿女自從返左主流, 佢表達能力高左, 講既句子長左, 有系統左. 私家st都覺得佢呢方面好左.... 其他方面唔算好有明顯既退步.. 因為我一向都唔止靠s位既training.
ikekuro, 我完全明白你既心情~~~

valmom,

聽你咁講,我都放心D。同賣好高興你話你女女表達能力高左。其實我都同意響strain到差吾多時,要轉出去試一試。在4月左右,老師話當佢地適應了學校流程一段時間後,開始要佢地學習適應轉變,如在同一課室上不同的課,由另一位老師上課,改變一些組員,以助減少固執及發脾氣。我覺得這個安排非常好,因為主流幼稚園吾會好似s位咁,樣樣都清清楚楚貼在課室內。

仲有,我個仔開始對小朋友有興趣,好鐘意搞人,不過佢依家果組比較被動,會避開我個仔,冇mug互動,所以我個仔好鐘意同老師玩。

同時,我覺得佢須要開始學習有固定的玩伴,響公園果d未必做到,親戚朋友又吾係成日見。所以,我會同老師反映,希望下學年分組時一拼考慮。再下一步就係轉出i位有更多模仿及互動的對象。

原帖由 valmom 於 11-7-11 22:31 發表
capricorn
你小朋友間s位都唔錯, 大體都跟到出面k1.我小朋友個間未去到ikeburo個小朋友個間咁hea, 不過都係嘆慢板..其實我明佢地有佢地既難處, 分班個陣佢地已經盡量將差不多能力既放係一組. 個別學生既要求同教法都 ...

大家好

想大家俾d意見, 我個仔依家19個月, 發展遲緩6個月, 大小肌肉正常

等緊一個月後返健康院見醫生

報pg應該應該報適齡好定報細月齡的班好?

capricorn
你個間s位真係幾好喎, 為佢地轉主流做咁多功夫.

kingbbsam
咁佢邊方便遲緩? 同埋睇你報咩類型既pg

原帖由 valmom 於 11-7-13 01:04 發表
capricorn
你個間s位真係幾好喎, 為佢地轉主流做咁多功夫.

kingbbsam
咁佢邊方便遲緩? 同埋睇你報咩類型既pg

除左大小肌肉, 整體都遲, 即社交, 理解, 認知

我報最普通個種, 即一堂之中包含大小遊戲, 唱遊, 訓練自理能力, 紀律, 我個心偏向報細B班

原帖由 kingbbsam 於 11-7-13 13:04 發表

我報最普通個種, 即一堂之中包含大小遊戲, 唱遊, 訓練自理能力, 紀律, 我個心偏向報細B班

你報既時候同主辦單位講下, 睇下佢地有咩建議. 有d知你情況會叫你試一堂先. 我同阿女報坊間既大小pg都一定講左小朋友既情況先, 因為佢地先知自己個課程岩咩能力既小朋友.

原帖由 kingbbsam 於 11-7-13 13:04 發表

你同阿仔上左個playgroup未?佢enjoy嗎?

我曾經去試一個以”運動”做主題既playgroup,當然係試左無報.因為阿仔未識行,要佢”行”已經未得,唔好講話一連串既高難度動作。

亦都打過去d”出名”既playgroup問,感覺d導師賺錢.叫我報細d既班.等我阿仔唔會同人好大分別,又話好快full,叫我快d比錢,一比就幾千蚊。當然我無報。

之後我同阿仔報過普通”咩主題都有d”既playgroup,報既時間已經講我阿仔未識行,上堂時都係得我阿仔一個未識行,不過佢又enjoy,又同到其他小朋友互動到。真係咩都類型既都要試過先知適唔適合。

原帖由 methy 於 11-7-24 19:35 發表

你同阿仔上左個playgroup未?佢enjoy嗎?

我曾經去試一個以”運動”做主題既playgroup,當然係試左無報.因為阿仔未識行,要佢”行”已經未得,唔好講話一連串既高難度動作。

亦都打過去d”出名”既playgroup問,感覺d導師賺錢.叫 ...

我個仔上左新PG喇, 之前都返過3間的,  今次呢間算係最Enjoy既一班, 同細3,4個月的bb一齊, 同埋導師細心d, 同埋年紀大d(我鐘意年紀大的, 覺得會見得多d特別case)
雖然都係未識聽指令, 有時導師同佢講野要佢做咩時或者捉佢隻手時都會大喊
黎緊會試報n型, 希望有學校收, 我見佢情況其實都唔係咁差, 唔係好呆個種, 但認知方面就好差, 我講既野, 例如叫佢"俾", 都未必明白
我仲會想去little gym試堂, 想佢信心大d, 大贍d, 唔知有無用呢?

祝大家中秋節快樂
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

今日交左報小1表格
1身鬆晒
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

大家有冇建議,
我可以做d咩/報d咩課程
可以幫助呀女ge語言表達呀?

今日好多mami朋友既話題都係小一自行分配學位既結果.. 有人歡喜有人愁...

我想問下大家mami 會點為小朋友揀小學呢?????

有冇小朋友已經上左小學既mami可以分享一下小朋友係學校可以得到咩支援???

原帖由 weiwai 於 11-10-26 14:18 發表
大家有冇建議,
我可以做d咩/報d咩課程
可以幫助呀女ge語言表達呀?

非牟利機構如基督教服務處/協康/東華三院等.好多言語治療訓練 or playgroup。

e.g. 心橋計劃
http://www.pbridge.hk/hkcs/chi/news.php

新1年祝大家事事順意
仔女健康
‹ 上一主題|下一主題