用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 續:子女有"大腦麻痺症"的家長站 (2) ...
樓主: ndw
go

續:子女有"大腦麻痺症"的家長站 (2) [複製鏈接]

原帖由 jojonice 於 11-5-6 09:37 發表

2間收亞仔,大圍特殊幼兒中心(耀能協會)/方心淑, 我決定揀方心淑前參觀過大圍幼兒中心,八成小朋友屬智力發展遲緩(識行識走), 只有數位小朋友未能行走/多項弱能, 我一家人認為方心淑老師對訓練傷殘小朋友富有經驗 ...

你決定左揀方心淑? 我地既小朋友應該會做同學 ^^

今日第一次同阿仔上水療,上完之後我同阿仔都散晒.....

回覆 122# tissue0522 的文章

找間最近吧, 路遠係苦的

tissue,

仔仔喜歡上堂嗎? 你在沙田上? 小組定個人?

原帖由 sohpinkss 於 11-5-10 17:42 發表

你決定左揀方心淑? 我地既小朋友應該會做同學 ^^

唔知會唔會同組呢! 你會唔會申請住宿位?

原帖由 蝌蚪仔 於 11-5-12 14:58 發表
tissue,

仔仔喜歡上堂嗎? 你在沙田上? 小組定個人?

始終都係第一堂所以佢都有啲怕,都要warm up咗一陣先ok啲~~
係大埔做都係以小組形式﹐但係我阿仔做未做到小組活動,所以治療師就係另一邊個別敎我同佢做運動!

原帖由 jojonice 於 11-5-13 09:08 發表

唔會!! 唔捨得!! T^T

原帖由 tissue0522 於 11-5-11 22:57 發表
今日第一次同阿仔上水療,上完之後我同阿仔都散晒.....

我想問下你係邊到JOIN架水療??THXTHX ^^

原帖由 jojonice 於 11-5-13 09:08 發表

6月9號去辦入學手續^^

原帖由 sohpinkss 於 11-5-15 00:47 發表

6月9號去辦入學手續^^

你下午幾點,我4:30,見完返屋企搭車好多人!

回覆 129# sohpinkss 的文章

其實我都只係知道協康會有攪水療咋,原本讀緊的學生如有需要的話pt就會安排,如果join青蔥的話就貴好多,好似都要成$680一堂架~

原帖由 jojonice 於 11-5-16 09:27 發表

你下午幾點,我4:30,見完返屋企搭車好多人!

上午10:30am去登記, 之後4:30pm就見顧問醫生 ^^

亞仔情況反覆, 有時精靈但扭計, 有時謝晒但發脾氣.  好多時見佢扭得太無理, 我都按唔住d燥火, 會好大聲鬧佢, 仲會輕力打佢, 嚇吓佢添. 係照顧同管教上, e+ 唔興鬧/打/罰, 都話會令小朋友失去自信減低自學能力.

但想請問各位同路人, 大家照顧 cp bb 一定好多辛酸鬱結, 請問你哋會點處理呢? 又或者當你哋好激氣, 但又要繼續照顧 cp bb 時, 你哋會點做呢?

照顧 cp bb 一定好多辛酸,  每星期點都要找人頂10小時, 最好在別的地方,  見唔到BB, 聽不到BB地方, 每星期at least好好的睡10小時. 心情自然好. 不然, 打不了這持久戰. 好易離婚收場, highly suggest多擁抱你的另一半.

原帖由 諾諾爸爸 於 11-5-19 11:23 發表
照顧 cp bb 一定好多辛酸,  每星期點都要找人頂10小時, 最好在別的地方,  見唔到BB, 聽不到BB地方, 每星期at least好好的睡10小時. 心情自然好. 不然, 打不了這持久戰. 好易離婚收場, highly suggest多擁抱你的另一 ...

我偶爾都搵到一天出去推拿按摩一下舒服我d痛症, 但出得去街就總會又為對仔仔買lee樣, 補給o個樣, 最終又係好疲累咁返到屋企, 見到兩個仔又忍唔住要照顧佢哋同佢哋玩.  唉! 其如的日子就係治療同家居訓練, 唔好話休息, 想平平淡淡同個仔落街玩滑梯都已經係好難做到.  

但幸好, 我哋兩公婆仍然都好支持對方, 好感恩o刺!

但我估我哋的精神問題都好難解決, 但我地解決唔到將情緒有意冇意間帶咗俾小朋友, 佢哋亦好無辜.

回覆 135# QQP 的文章

當小元極度頂唔順時候,就大家分開一下(放番寶寶張床到),自己去飲杯水,開個電視睇周星馳(DVD),小元見到佢個樣,抖一抖,就無哂勞氣。
我們要有條舒緩自己情緒的途徑,否則好易<跳掣>傻咗!

五月三十日, 天 晴.

昨晚同老婆做愛的時候 ,老婆突然想起諾諾, 又喊起來,  說最近看了台灣保鑛力對兒童有害, 佢想起諾諾之所以CP是因為好多野都冇為諾諾設想過, 大聲說[對唔住, 老公, 在大陸做野時, 每星期飲兩三次保鑛力].

我說:[算啦, 走左就算了.現在好好的睡吧, 無論點, 錯與否, 我都原諒你]

正所謂禍從口入, 正常的細胞唔會突然間這樣, 冇父母愛的BB, 自然吸入負能量, 無論是否有關, 孕婦都要時時小心飲食.作為父親的我, 亦有責任, 我自問比諾諾的愛, 唔夠多, 唔夠好 .

近來有個叔父死去倍感憂傷, 昨晚老婆無啦啦又半夜喊, 話諾諾攪成CP是自己做成, 唉!

我相信你和諾諾都覺得她是諾諾最好的媽媽,她所付出的愛和努力,沒有人曾做得比她更好的;諾諾未講到他對媽媽的肯定,請你代他做這件事。遲些你們一起想想做些什麼去為其他CP bb做一些事,我覺得你的文筆絕對可以成為別人的幫助。

我一生人遇到最困難的選擇就是:當女兒病危的時候搶不搶救,搶救後要安一部機讓她可以平安地做植物人,事實上無論怎樣選,我都會很難過,後果如何是所有人都不能控制的。我感謝朋友和教會裡的人幫助我處理度過這難關,希望你也有這支持。

原帖由 諾諾爸爸 於 11-6-3 09:25 發表
近來有個叔父死去倍感憂傷, 昨晚老婆無啦啦又半夜喊, 話諾諾攪成CP是自己做成, 唉!

各位,
我想問假設有一天自己的CP仔女突然命危, 醫生問你還想唔想為佢急救, 你地會點做?
是否我們CP父母都時刻要有心理準備?  接受他們的離開?
過去兩週, 我的世界是黑暗的....

fan-fan

原帖由 pattsui11@yahoo 於 11-6-4 12:05 發表
我相信你和諾諾都覺得她是諾諾最好的媽媽,她所付出的愛和努力,沒有人曾做得比她更好的;諾諾未講到他對媽媽的肯定,請你代他做這件事。遲些你們一起想想做些什麼去為其他CP bb做一些事,我覺得你的文筆絕對可以成為別人的幫 ...
‹ 上一主題|下一主題