用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 1,2年後會否有選校大災難?
go

1,2年後會否有選校大災難?

Some figure from Census department really shows the situation

Total birth

And newspaper predict that there will be 100,000 birth in 2011
原帖由 DaddyX 於 11-4-19 23:21 發表
 香港文匯報訊(記者 歐陽子瑩)

我地一路減學位但一路好多學生入境

內地孕婦來港產子潮,除了對本港醫療系統造成壓力,對教育界造成的影響亦逐漸浮現。一批父母均為內地人,但於香港出生的學童,在本港幼稚園學券計劃資助 ...

考直私要憑實力, 影響是有, 但未至於極大, 反而官津校尤其多新移民聚居的校網就可能爭崩頭! 今年自行都見到一些二線學校或地區名校, 20 分都未必得.

各位家長 (包括我)自求多福吧!

喺!我地香港人真係可憐。又要爭床位生仔,又要爭學校學位,明明係我地的,點解要慘成咁。

單睇呢兩年考幼稚園的競爭激烈情況,就已經立見一斑了!

醒目開學勳章 王國長老

我都相信, 始終好多人心態係"明明係我福利點解我唔要9年免費教育", 入官津校競爭會更加犀利
原帖由 w_y 於 11-4-20 08:30 AM 發表
考直私要憑實力, 影響是有, 但未至於極大, 反而官津校尤其多新移民聚居的校網就可能爭崩頭! 今年自行都見到一些二線學校或地區名校, 20 分都未必得.

各位家長 (包括我)自求多福吧! ...

回覆 4# vicng 的文章

鬼叫政府無牙力,夠膽同阿爺say no咩?本地人唯有自求多福,咆哮也沒意思。
[img align=right]http://smileys.smileycentral.com/cat/36/36_1_67.gif[/img]

嗰日去一間大埔小學陪小朋友上適應班,個校長一再強調佢學校暫時無跨境學童,所以佢地可以專心照顧本地學童。可想而知,佢地學界自己都知有學校因內地兒童"擁入"而對學校嘅行政教學有幾重嘅負擔,內地兒童嘅父母對香港嘅一切都一知半解甚至係無知, 不用說什麼文化差異了。得罪講句佢地淨係要邦個小朋友攞身分,目的就係攞好嘅醫療福利(免費疫苗)好嘅教育(免費教育)。

原帖由 w_y 於 11-4-20 08:30 發表

各位家長 (包括我)自求多福吧! ...

但內地人擁有信仰應該未必多?!

回覆 1# qqbabe 的文章

大把兄姊畢業生呀, 我地生得幾多.

醒目開學勳章

原帖由 DaddyX 於 11-4-19 23:21 發表
 香港文匯報訊(記者 歐陽子瑩)

我地一路減學位但一路好多學生入境

內地孕婦來港產子潮,除了對本港醫療系統造成壓力,對教育界造成的影響亦逐漸浮現。一批父母均為內地人,但於香港出生的學童,在本港幼稚園學券計劃資助 ... 加上家長往往對本港教育制度認識不多,盲目追求名校,

Yes, 我識有個朋友的朋友,佢是大6人,佢話佢全香港只識一間學校,因佢每次坐火車黎買奶粉都見到,於是試下抽,幸運地中了,現在讀緊,雖然科科唔及格,但佢話佢唔會退學,因為佢話政府學校只要佢唔自願走,學校是無佢"符"的,重話咁易抽中,所以佢d同鄉都會落黎讀,因大6讀小學都要比錢,但香港唔洗,不知幾好.....

好奇一問,如果住深圳,咁會入邊個學校網呀?
http://era-central.blogspot.com/

原帖由 TMMA 於 11-4-20 22:23 發表

Yes, 我識有個朋友的朋友,佢是大6人,佢話佢全香港只識一間學校,因佢每次坐火車黎買奶粉都見到,於是試下抽,幸運地中了,現在讀緊,雖然科科唔及格,但佢話佢唔會退學,因為佢話政府學校只要佢唔自願走,學校是無佢"符"的,重話咁易抽 ...

我好唔妥ED大6人!!!!!!!討厭到頂點!!!!!!!!!
哈哈笑容!!!!!!!!!!!!

老實講,我驚架,睇 e + d 醫院暴晒廠,搞到本地 mama 要跨區生仔。

過多幾年, d 非港人 bb 過來香港享受免費教育,到時,唔知官津學校有無甘多位?

Logically, those parents, both Mainland Chinese citizens, who can afford giving birth to babies in HK must be quite well off.  They are up to the better education system, not just for the "welfare" offered by the HK government.  If your targets are elite schools, you will probably face keener competition from these children.

Conversely, for children with one parent from HK and another from Mainland China, you can imagine that they may belong to the lower tiers (in terms of wealth) in society and they may need such welfare.
原帖由 Sumyeema1 於 11-4-21 16:30 發表
老實講,我驚架,睇 e + d 醫院暴晒廠,搞到本地 mama 要跨區生仔。

過多幾年, d 非港人 bb 過來香港享受免費教育,到時,唔知官津學校有無甘多位?

我都好驚, 因我正正係重災區.........北區!!

回覆 2# thomasha 的文章