用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 選校策略一問
go

選校策略一問 [複製鏈接]

今年小朋友會報小一, 已SHORTLIST幾間直資/私立會報,
第一輪自行收生都會報, 因為唔知有冇直資/私立會收.

我有個問題:
如果爹D係A津校畢業生加同宗教背景, 25分應該會入硬A津校, A津校其實都算幾OK, 不過未係最心儀的官/津校(最入儀的在另一區), 我應該穩陣報A津校定係試跨區心儀的官/津校呢?

多謝大家意見!
   0    0    0    0

同埋如第一輛己抽到心水,但其實較心儀的在自己校網內,是否要放棄第一輪,再抽過第二輪.

我會報A津校
原帖由 Angel-BB 於 11-4-18 22:16 發表
今年小朋友會報小一, 已SHORTLIST幾間直資/私立會報,

我有個問題:
如果爹D係A津校畢業生加同宗教背景, 25分應該會入硬A津校, A津校其實都算幾OK, 不過未係最心 ...

要睇下你覺得一定入到o個間有幾OK,同你心儀o個間有幾值得博。有人話,一鳥在手好過百鳥在林,而且如果你心儀o個間係名校,競爭一定非常激烈,萬一抽不到就唔可以要番自行個位,仲可能抽到一間唔太理想o既學校。呢d風險你要好好考慮同衡量。
原帖由 Angel-BB 於 11-4-18 22:16 發表

我有個問題:
如果爹D係A津校畢業生加同宗教背景, 25分應該會入硬A津校, A津校其實都算幾OK, 不過未係最心 ...

係唔係"心儀"o個間自行唔夠分直入或者20分抽入?

"心水" 之上還有 "較心儀"...總之,要好好做風險評估 (上一文章已經講左)。
原帖由 yiptszman10 於 11-4-18 23:28 發表
同埋如第一輛己抽到心水,但其實較心儀的在自己校網內,是否要放棄第一輪,再抽過第二輪.

我會報A津校,之後摶叩心儀學校門,當然要睇下小朋友幼稚園成績同埋心儀學校級數差幾遠啦,講真叩門程序會幾辛苦。

原帖由 Lilo 於 11-4-19 14:58 發表
我會報A津校,之後摶叩心儀學校門,當然要睇下小朋友幼稚園成績同埋心儀學校級數差幾遠啦,講真叩門程序會幾辛苦。

超熱門小學如自行同大抽獎都唔放頭位, 係冇叩門機會.

始終不入黃河心不息!
既然有"最心儀"一定是覺得該校比A校看高一線才會有如此問題出現!
所以換著我, 我會任性一搏, 有些事情不試過是不會甘心, 到最後結果如何亦沒有人能預計, 起碼決定了~做了~才會不枉過! 或許最後能如願以償也說不定呀!
祝妳好運~
‹ 上一主題|下一主題