用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 晴天霹靂,全級考1X係B2生
樓主: 大文
go

晴天霹靂,全級考1X係B2生 [複製鏈接]

原帖由 BallBallMaMa 於 11-4-19 09:47 發表
which school?  How many students are there in the whole form?

學校名就吾好講,全級只有7x,我唸係學校水平太低了

唔出奇, 有人平均分80幾都考尾幾, 仲被評係band 3生呀, 真係無諗過會咁

原帖由 大文 於 11-4-18 16:34 發表
家中囡囡係土瓜灣某小學P5考全級10名內, P6上學期十幾頭, P6第三次平分冇講, 三次平均分都91-92分左右, 自行係1C, 今次統一係1B2A, 點選學校好, 一心唸住選B1學校, 現在要選B2校,
請問各位對九龍城區B2校有乜意見,  ...
可憐天下父母心 :cry:

回覆 17# Sherryko9 的文章

How to know my banding in all HK Students?
Should I ask the school?

原帖由 pinapple 於 11-4-19 19:07 發表
How to know my banding in all HK Students?
Should I ask the school?

或者你問一問老師, 我囡學校主動講, 係全港計她是BAND 1中, 但返到KLN3就 係BAND 2頭.
其實我都想知,
甲部抽獎係米計全港BANDING, 乙部計返自己個區, 定甲乙都用自己區來抽???

甲部Banding全港計,乙部則以自己的區計。所以有機會甲乙兩部的Banding不一樣。

原帖由 大文 於 11-4-19 16:37 發表

唔係話每間小學都有三分一係b1咩?

絕對唔係 , 係區內三分一學生(乙部分BAND) , 同埋全港二分一學生(甲部分BAND) !

原帖由 bb818 於 11-4-20 00:55 發表

唔係話每間小學都有三分一係b1咩?

原帖由 katielui 於 11-4-20 09:33 發表
絕對唔係 , 係區內三分一學生(乙部分BAND) , 同埋全港二分一學生(甲部分BAND) !

甲部只分兩個Banding? 不是都分三個Banding嗎?

原帖由 大文 於 11-4-18 16:34 發表
家中囡囡係土瓜灣某小學P5考全級10名內, P6上學期十幾頭, P6第三次平分冇講, 三次平均分都91-92分左右, 自行係1C, 今次統一係1B2A, 點選學校好, 一心唸住選B1學校, 現在要選B2校,
請問各位對九龍城區B2校有乜意見,  ...

間學校全級系唔系得50~70人?
如果間學校超過70人,我唔相信考全級10名內會系band2....

原帖由 大文 於 11-4-19 16:37 發表

全級開兩班的,可能係因為學校水平下降而出現收生不足的情況。隨時有機會殺校。

原帖由 samuel89 於 11-4-20 11:47 發表

間學校全級系唔系得50~70人?
如果間學校超過70人,我唔相信考全級10名內會系band2....
我當時都唔太相信, 不過事實是, 我已向班主任問清楚, 他坦白說學校相對其他土瓜灣校是比較.
相對其他區也不錯,只是KLN3競爭實在太大.

又不至於會殺校的, 因很多他區學生申請入讀土瓜灣小學, 說KLN3校網比較好, 所以不愁收生的.

我想請問:如果小學在該區是程度較高的小學,在學校排名是BAND3,但在該網排名有冇可能會排係BAND2尾?

原帖由 JoyLok 於 11-4-30 13:44 發表
我想請問:如果小學在該區是程度較高的小學,在學校排名是BAND3,但在該網排名有冇可能會排係BAND2尾?

應該唔會,因為學校比你嘅就已經係該綱嘅組別。

回覆 32# JoyLok 的文章

會.好似我朋友個仔去年P.6讀灣仔聖若瑟学校話係B2入吾到保留学位,最後派位都入返聖若瑟,就積係話自己学校Banding高放在同區or全港都有好大分別,又好似我個仔学校話佢係B3(英文私校全級只有19人参加派位,學校一早已話就算成績不太差都好,教署定左每間学校3分1B1 ,3分1B2,3分1B3,)但是自行B1英中都有得IN,重係500幾人IN260人喎!所以我估自己個仔差都有B2.

回覆 36# 小寶 的文章

YES,你講得對.

小學校長真係吾知排名,自行派位時中學校長可以查看自已收到,所有交表学生名次從而决定收生.

本人孩子學校是有提供全港及本區派位組別資料

原帖由 小寶 於 11-5-1 07:53 發表
Sorry!應該係全港banding,如果學校既banding同全港banding有機會唔同,學校係咪應該講埋全港同本區既banding!

回覆 40# 小寶 的文章

我覺得本區Banding重要D,因為全港Banding甲部其實好小位,自己都可以大約計到,例如灣仔區男仔因為有聖若瑟,華仁,Banding高B1学生多,所以其它灣仔區學校相比下就變B2,.但可能同一個學生放在東區可能係上返B1,東區B1小學吾多東區B1中學大多是冇小學,灣仔區中西區B1中學好多自己有小學.

回覆 43# 小寶 的文章

可能都會但吾知你讀邊間同幾多分好難估,

以前中西區都是強區,隨着聖保羅男女附屬小校及高主教的小學等正式遷離此校網後,現在祇有九龍城和灣仔是強區。

其實所謂強區有一個共通點,其校網有多間高水平的小學名校。所謂乙部派位Banding是用該校網的所有學生標準化後的成績排名,由第一排到第尾後再以人數分為三個大餅,第一個餅叫Band1,如此類推。因為強區有很多高水平的學生,由於Band1人數有上限,令不少高水平學生被擠落Band2,所以強區的Band2頭是絕對不會差過一些弱區的Band1尾。所謂甲部派位Banding則是用全港所有學生標準化後的成績排名,由第一排到第尾後再以人數分為三個大餅,第一個餅叫Band1,如此類推,今次這個是超級大餅,由於每個Band的人數比以校網計的Band多好多,強區的Band2頭的學生以排名計也被歸納在甲部Band1裹,所以理論上強區的Band2頭是可以在甲部博皇仁、庇理羅士等名校,另一方面,強區的Band2頭轉去弱區可能升Band,弱區的Band1尾轉去強區可能跌Band,不過困難是根本無人可以估實邊緣人的Banding。

至於用來排名的學生成績是怎樣標準化走出來?先講中一編班試(Pre-S1),全港小六生同一時間考相同的試卷,好似考從前的升中試咁,所以這個成績可以比較公平地評估來自各學校的學生水平。考呈分試目標首先是爭取最佳校內名次,第二要祈求自己學校的師兄姊中一編班試考得好,以今年簡化些講,假設貴校師兄考2008及2010的中一編班試,兩個試最叻果位都同樣得60分,水平較差,如果你在貴校三次呈分都考第一名,無論攞咗幾多個A也好,標準化後的成績便是60分,明白嗎?咁你就是以呢60分在校網爭排名,可惜排咗落Band2,咁你便是乙部這校網的Band2學生,家長當然奇怪,有無攪錯,阿仔三次呈分考第一都係Band2?你只能怪師兄考得差,或者學校本身的水平碓是是較差!
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。
‹ 上一主題|下一主題