用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 安柱放第2可以嗎?
go

安柱放第2可以嗎? [複製鏈接]

如題,如果唔得,邊間英中可以呢?請指教
   0    0    0    0

回覆 1# dodo199906 的文章

在葵青區,安柱和其他英中一樣,放第2, 九成九唔得.

原帖由 dodo199906 於 11-4-17 20:29 發表
如題,如果唔得,邊間英中可以呢?請指教

安柱第一志願都有人入唔到, 肯定唔輪到第二志願架啦, 以前既正路波就係陳兆民, 83,全完咯. mouth:" />mouth:" /> 今年難估咯.

原帖由 kswiss 於 11-4-18 09:17 發表
我想問係唔係隨機no.前會派比佢先, 即係佢將所有band1中學排1-6咁計, 都會派比佢先, 才派之後既 no., 對嗎?

係所有人的第一志願順隨機編號派, 未分配的就再第二志願順隨機編號派, 如此類推, 派完所有band 1生就會到band 2.

難撰在就係以此方法次序派. NUMBER靚都唔係靚到尾, 都要睇自己撰的TOP1-3次序及估計學位的不足.

所有英中放第二位真係9成9派唔到, 更何況安柱。樓上媽咪講得岩, 要派晒比所有band1 先到派band2, 但如果同一樣band1就跟隨機號碼來分前后次序, 但要留意一點, 例如 band 1 生來講葵青約有1200個學生, 會跟據隨機號碼最先既學生先派第一志願學校, 一路都係派第一志願, 間學校有位就派, 如果間學校己無位既就唔派住, 並唔係立即派第二志願, 要派晒所有band1生既第一志願先, 之后先再由頭最先隨機號碼既學生開始派第二志願。所以如果你選第一志願係最受歡迎既中學,而第二志願係係較次歡迎中學, 但較次歡迎中學己有好多band1生放左第一志願時, 就算佢地隨機no.比你後都可能派到, 而你因為選佢係第二志願, 所以派唔到架。
我係Dong Dong,我家姐係Ding Ding

我姪女間學校老師話六間英中排頭6位都冇問題,總之係band1就分到英中位

版主

回覆 9# 亞力士 的文章

個老師係咪傻架,頭3間填哂英中已經好危,仲話頭6間填哂,依家多數第3間已經要啲學生填band2

我明你意思,但係唔知係老師傻定係我姪女傻,祝佢好運la

咁差不多即系如果第一唔得就唔駛唸英中?你地點揀?

原帖由 亞力士 於 11-4-20 19:13 發表
我姪女間學校老師話六間英中排頭6位都冇問題,總之係band1就分到英中位

我信有老師咁教人. .老師話計過夠位喎.. 各位.. 信者得救啦.. 派出來又唔係我(成)受..

原帖由 Lovely媽咪 於 11-4-20 22:25 發表
個老師係咪傻架,頭3間填哂英中已經好危,仲話頭6間填哂,依家多數第3間已經要啲學生填band2

Agree. Otherwise, may be only Band 3 places left or after the first 10 choice. Your neice's parents better ask for some more advice.
:mrgreen:

如果sure band 1 ,只要第七位放band 2,咁都唔會去到band 3 掛!但如果 band 1 尾個d就

原帖由 亞力士 於 11-4-20 19:13 發表
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

原帖由 motherlau 於 11-4-26 13:38 發表
如果sure band 1 ,只要第七位放band 2,咁都唔會去到band 3 掛!但如果 band 1 尾個d就

大抽獎係無分band 頭/尾o架!
葵青區d英中位根本唔夠派所有band 1生, 欠二百幾個位英中位先可派得晒. 我覺得有d危.

band 1尾既意思係,佢有機會係band 2,如果跌落band 2 就 .....................

banding 大家都係估估下,所以邊緣人選校要好小心.....
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

‹ 上一主題|下一主題