用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖嘉勒小學暨幼稚園 2011 St Clare's K1交流站
go

2011 St Clare's K1交流站 [複製鏈接]

你哋好呀!今日去咗家長會,相信大家已經決定比囡囡讀呢間!
因為St Clare's好低調,大家可能無乜資料,希望大家係度一齊交流下!
我一直好鍾意呢間學校,但就忘記問一星期有幾多堂英文同普通話,有無人知?
   1    0    0    0

我都想知道, 另外想問MAMI而家有無同囡囡另外係出面學英文/普通話?有無介紹?

Hi! 請問你地會唔會囡囡直升小學部呢?

回覆 2# angel_laam 的文章

我囡囡間nursery日日都有英文堂,普通話就一星期兩次,所以無再出去學呀!

回覆 3# moonmoon^^ 的文章

好大機會,因為佢係英小,但我仲有個細女,學費都係concern!

原帖由 moonmoon^^ 於 11-4-17 11:31 發表

呢d要睇個囡囡意願, 如果讀得開心又唔想同同學仔分開就直升囉, 相信小學部唔錯的~
除非囡囡成績好好, 有更好既小學考到入去, 唔係都唔會參加大抽獎, 因為我係南區, 又唔係首名子女, 又無信仰support, 0分。

原帖由 moonmoon^^ 於 11-4-17 11:31 發表

我暫時決定唔會上 St Clare小學; 因為另有心儀的~

回覆 7# mykate 的文章

想問下你會係打算大抽獎其他心儀的小學, 定係考入心儀的小學。因為我唔知參加大抽獎, ST. CLARE'S會放個女去WAITING, 如果抽唔好, 入讀番ST. CLARE'S的成數有幾高。

回覆 1# 02040314 的文章

Hi!我同你一樣,都係仲有個細女跟尾,如果比曬兩個讀,負擔太重啦!

原帖由 angel_laam 於 11-4-17 18:36 發表
想問下你會係打算大抽獎其他心儀的小學, 定係考入心儀的小學。因為我唔知參加大抽獎, ST. CLARE'S會放個女去WAITING, 如果抽唔好, 入讀番ST. CLARE'S的成數有幾高。 ...

我希望第1階段自行分配時, 囡囡已經被心儀的小學取錄啦~

我覺得如果去咗 waiting list, 機會有, 但唔大... 我朋友個女今年去St Clare's in 小一, 佢話都幾多人去~

08 年出生率高,我阿女得15分,相信好難入其他好出名嘅小學,參加大抽獎得個搏字,好驚兩頭唔到岸!所以St Clare 真係個好backup, 希望無揀錯!

想問下, St Clare's KG 的老師會唔會惡?
學校好似幾嚴... 唔知個女可唔可以適應...

回覆 10# mykate 的文章

如果你夠分可以搏下, 因為我完全無分唔敢搏, 08年出世率高, 除非係個女叻考去D更好既小學, 唔係我都唔敢走~~
以前我個大仔我都直接同距報直資無參加大抽獎, 因為想去灣仔區或者中區但又係無分, 自己又從來都無抽獎命。

原帖由 mykate 於 11-4-17 23:45 發表
想問下, St Clare's KG 的老師會唔會惡?
學校好似幾嚴... 唔知個女可唔可以適應...

我隔離屋有個女仔今年剛升ST. CLARE'S中學, 距小學讀總堂的。我大概11月時候問距媽咪間中學點樣, 距說好嚴, 所有同學仔都好聽話, 大多數都係小學部升上去, 學生好純好守紀律。距個女番左呢間開頭好唔適應, 覺得唔開心。

回覆 1# angel_laam 的文章

Hi!但我聽講幼稚園好似唔係好嚴,同埋課程都好淺!有d驚去到小一追唔上!

原帖由 moonmoon^^ 於 11-4-18 01:39 發表
Hi!但我聽講幼稚園好似唔係好嚴,同埋課程都好淺!有d驚去到小一追唔上!

我個仔當年就係隨便讀左間幼稚園, 一直都無咩跟距d野, 因為第一個小朋友好多野唔識, 小學同距報左in高主教, 比距入左。
就係上左一年級先知道出事, 開始一年追得辛苦, 而家先上番中游位,要一直keep住。其實我覺得除左幼稚園深淺外, 好多家長都有比小朋友係出面學唔同既野, 所以如果課程唔係太深, 我可能都會比個女出去學多d野,係重負擔, 不過無辦法啦, 我老公都好肯花錢係小朋友身上, 我同距覺得值都就可以。屋企其他可以節省既就節省囉。

簽名被屏蔽

課堂安排中每日有體操, 美勞, 茶點排洗, 2日英文, 1日普通話, 1日宗教, (仲有1日我唔記得). 不過我未必比阿女讀呢間. 心大心細ing

原帖由 02040314 於 11-4-17 01:01 發表
你哋好呀!今日去咗家長會,相信大家已經決定比囡囡讀呢間!
因為St Clare's好低調,大家可能無乜資料,希望大家係度一齊交流下!
我一直好鍾意呢間學校,但就忘記問一星期有幾多堂英文同普通話,有無人知? ...

回覆 18# Ksnoopy 的文章

你女女讀緊K3?點解唔讀?可否分享下?
同埋家長會話K3要造句,咁算深定淺?

請問參加第一round計分, St Clare 會否知道的? 會否 put 女女 in waiting list?  

since all say can not lucky draw, how about  first round?

i also have true light offer, i want to lucky draw, but personally i think St Clare primary is better than true light primary, can other 媽咪 share your view?

I went to the induction last Saturday, found that some teachers are young and the principal is very strict, my C6 think this is good, but i'm afraid my girl can not get used to this strict enviroment, others attend the induction as well ? pls share.
‹ 上一主題|下一主題