用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 第三次呈分後?
go

第三次呈分後? [複製鏈接]

如第三次呈分後,由Band2頭升上Band1尾,應否揀一間Band1學校?因自行已揀兩間Band2.現在唔知點.
   0    0    0    0

你可以揀間band 1 ,  不過如果目行嗰次是但有間收咗你, 今次揀咩都無用

她自行表現唔好,如果不揀Band1是否太可惜?如真是入到Band1,會否太辛苦?

還是甚麼都唔想,填自行那兩間在第一,二?

原帖由 wong333 於 11-4-15 11:11 發表
如第三次呈分後,由Band2頭升上Band1尾,應否揀一間Band1學校?因自行已揀兩間Band2.現在唔知點.

唔好理自行兩間校有無選你,如果升咗上BAND 1,在統一就緊係選BAND 1學校啦,不過入到去要比心機...

當然先選一間最想入的, 但要程度啱你個仔女嘅band 1, 之後先選band 2.

不會保密啊,我間學校會講.我就是怕她讀得辛苦.

最啱個間都是Band1中中文學校,Band1尾個間又唔啱是英中,所以好頭痛.不過點都好,好多謝你們的意見.

原帖由 johnnywalker 於 11-4-15 14:34 發表
我會覺得,勉強無幸福,除非你小朋友好努力,否則入到band 1,都會追得好辛苦,咁我會寧可入band 2 lead住其他人。

btw,你點知小朋友係band 1o既?唔係保密架咩? ...

多數學校都會講一個學校計出嚟嘅估計banding比家長選校用, 因為如果唔估個banding比家長, 家長會好容易選錯學校, 派位以band 1 2 3去分先後派, 錯banding就會派得好差o家喇! 不過還有band 1尾/band 2頭及band 2尾/band 3頭的人就最慘, 學校有機會估錯就會派得唔好,  除非用保守方法去選校. 所以知道banding先可以選到學校.

原帖由 wong333 於 11-4-15 11:11 發表

雖然,成績屬Band1尾與Band2頭的邊緣學生在统一派位乙部必須靠運氣,但家長選校要衡量一些因素如下:

- 個別校網及小學情況不同(怎能以一個標準答案回應你?)

- 今年(2009/2011)學生呈分試成績屬Band幾是參照2008及2010Pre-S1成績,小學老師只能以上屆畢業生最少考第幾才能派Band1中學,來評估你屬甚麽Band,但上屆畢業生是參照2007及2008Pre-S1成績,因為2010Pre-S1是unknown?大家只能假設「同一間小學兩年吾會差咁遠」,便忽略這個佔50%的決定性因素。一些直屬中學因為大部分學生都是直屬小學,所以2010Pre-S1成績考得好唔好,佢哋會知道,會唔會通水我不知道!還有一點,聽聞有小學舊年猛幫畢業生操Pre-S1,所以世事難料。

- 假設不考慮以上的因素,如果第一及第二次呈分試屬Band2頭,第三次呈分試屬Band1尾,我個人覺得這三次呈分試平均成績屬Band2頭的機會仍是較高,除非第三次呈分試突非猛進至Band1中上。要知道如果真是Band2而首選Band1中學的opportunity cost,會令你喪失心儀的Band2中學!

當然,如果小學整體成績2010Pre-S1比2007Pre-S1好得多,咁又博得過!總之,這個遊戲複雜而變數很多,互相牽動,教育局設計出來以決定小朋友的中學學習前途,佢哋真係要積番啲陰德,家長小朋友惟有自求多福,不要落在Band與Band的邊緣位置,同時抽獎運氣又要較別人好。
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

其實老師給我們的Band是否准确,還是估估下(邊緣位置)   .因我間學校是冇邊緣人的,Band1和Band2分得好凊楚.

回覆 12# wong333 的文章

可能我間學校太保守,所有Band1尾至Band2頭邊緣人都話是Band2,唔知有冇可能?

原帖由 wong333 於 11-4-16 16:21 發表
其實老師給我們的Band是否准确,還是估估下(邊緣位置)   .因我間學校是冇邊緣人的,Band1和Band2分得好凊楚.

家長同學對學校和老師信任,無可厚非,不過,作重要的決定前,必須作出合理的懷疑,以正常邏輯和假設配合事實作出分析,幫助自己判斷。像這個分Band機制就是一個學生小學之間互動的零和遊戲,如果你間學校2010Pre-S1整體考得很差,同時,同一校網的大多數小學都考得很好,你間學校的Band1學生便會相對減少,雖然這是誇張的假設,但是確是存在很多變數。小朋友如果成績不是最前列,除咗教育局裡掌握這些資料的人士,根本無學校老師家長可以肯定你小朋友在本校網屬Band幾,只是一個參考,舊年Band1和Band2分得好清楚,也不表示今年Band1和Band2分得清楚,這是兩回事。我都是有話直說,請不要介意!
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

好多謝你的解答,我想我都是保守一點,比較穩陣.

如果肯定是band 1, 就揀間band 1 中或尾的學校, 不要担心自己小朋友追不上, 起碼你小朋友已是全港頭33%學生. 在band 1中學內未必追不上, 大家成績都是差不多的. 有些小朋友比較遲一點發力. 尤其是男仔.
然後才揀你自行的兩間.但如果是邊緣人, 就比較危險一點. 真要靠運氣.
當然如果佢自行派位已收咗就點揀都無用了.
你是否知道你小朋友三次呈分試後考第幾?
你可以參考你間小學去年有幾多個可以派到band 1中學而估計你小朋友是band 1還是band 2.

剛看完數據,今年比上年的學額真是少好多.兩間自行都只可二揀一.
‹ 上一主題|下一主題