用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(小學部) 請問小一英文常識點溫習呢?
go

請問小一英文常識點溫習呢? [複製鏈接]

課文內容冇model answer,只有一些vocab,內容及答案全由家長教,究竟考試是否只考生字先?你叫家長點帶的子女溫習呢?我咁教,老師未必係咁講,到時真係口同鼻呦。你叫人答要答long ,short answer ,D小朋友都唔知點做,唔好忘記佢地小學一年級咋。
   0    0    0    0

回覆 1# tomyanma 的文章

totally agree

究竟有乜渠道反映呢?

請問小一英文常識點溫習呢?

基本上同佢溫好d生字,書入面嘅summary同埋作業已經o.k.,因小一常識唔係太深

哥哥今次期考得到 99分, 分享他的備考心得, 我們買左一本英文的課外書給他在試前做練習, 很好的
書名 : General Studies for primary School
出版社 : HK New Century Co. Ltd.
唔係賣廣告, 另外, 當然要同佢溫習書內的內容及重做習作的題目,

原帖由 爸爸超人 於 11-6-18 13:59 發表
哥哥今次期考得到 99分, 分享他的備考心得, 我們買左一本英文的課外書給他在試前做練習, 很好的
書名 : General Studies for primary School
出版社 : HK New Century Co. Ltd.
唔係賣廣告, 另外, 當然要同佢溫習書 ...

超人爸爸, 你個女咁勁, 咁上學期几多分呢, 吾知今次係只計下學期分定會再計埋上下學期平均呢, 我諗你個一定入30內!! 真係吾簡單!!

你誤會了, 係哥哥讀緊小一, 妹妹九月才讀IK1,
真失禮, 上學期排得好後, 入唔到三十, 成績表無排名,
但我無怪佢, 因為佢已經好努力, 差少少就平均分九十, 咁都排得咁後, 只好怪間學校多勁人, 希望亞仔可以遇強越強!

原帖由 LonglamMama 於 11-6-20 20:08 發表

超人爸爸, 你個女咁勁, 咁上學期几多分呢, 吾知今次係只計下學期分定會再計埋上下學期平均呢, 我諗你個一定入30內!! 真係吾簡單!!

回復 7# 爸爸超人 的帖子

以我所知, 和你分享, 小兒是在K3才插班入崇幼主流班, 同期有一個女同學都是由外校考入崇幼K3(同班), 小兒考上崇小主流部,而她則考上崇小國際部, 因此, 如果你個仔由崇幼國際部讀上來, 考到崇小國際部應該問題不大, 而且應該比其他外校生更易適應,
至於 語文方面, 大家都應該不相伯仲吧, 因為都是那些老師教, 但國際部應該英文優勝一點, 因為連班主任都必定是外籍老師, 而且數學常識都全英教授.,但在BK看過有些國際部的家長講過,中文可能會比主流部差一點, 不知何解?而且他說功課會比主流部少,較輕鬆,適合好動活躍的學生入讀,
以我們主流部為例, 每天的功課適量, 不會好像一些有名官津小學那般, 十幾樣功課要做到三更半夜, 小兒多數做個半小時便可以完成,而語文方面, 我覺得他的國語比較好,因為學校在開學頭六週會主力學音標及拼音,現在已大致可以看音標而讀出該字的普通話拼音(可能佢唔知字點解或都唔識個字), 其實英文都蠻不錯, 或許我們要求高, 老是希望他像懇親會上台上的小司儀那般正腔,才算像樣吧!
你們今天的懇親會好看嗎?

原帖由 靚太太 於 11-6-23 02:54 發表
你好呀!超人爸爸!我小朋友係讀緊國際班IK2架,來緊會替佢考崇小,但煩惱緊考國際班定主流班好呢?我只係希望佢英文同普通話好,考國際班得兩班,怕佢難考入同太深因為佢係細仔,所以想問如果主流班你仔仔英文同國語好嗎?佢啲功課要 ...

回復 9# 爸爸超人 的帖子

原帖由 爸爸超人 於 11-6-23 00:04 發表
你誤會了, 係哥哥讀緊小一, 妹妹九月才讀IK1,
真失禮, 上學期排得好後, 入唔到三十, 成績表無排名,
但我無怪佢, 因為佢已經好努力, 差少少就平均分九十, 咁都排得咁後, 只好怪間學校多勁人, 希望亞仔可以遇強越強!
...

一年級平均分要有92分以上, 才有機會入30之內.

原帖由 爸爸超人 於 11-6-23 23:09 發表
以我所知, 和你分享, 小兒是在K3才插班入崇幼主流班, 同期有一個女同學都是由外校考入崇幼K3(同班), 小兒考上崇小主流部,而她則考上崇小國際部, 因此, 如果你個仔由崇幼國際部讀上來, 考到崇小國際部應該問題不大,  ...

... "班主任都必定是外籍老師", will there be 1 NET or 2 NETs in the class?
‹ 上一主題|下一主題