用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 統一快要填表啦..妳會進取定保守選校?
go

統一快要填表啦..妳會進取定保守選校? [複製鏈接]

我想第一志願進取D,第二志願保守D.但又好驚第二志願保吾住...
   0    0    0    0

最慘好難界定保守。大部份band 1學校都係搶手貨,若非填第一志願都好難抽到。
全港得九龍城,中西區,灣仔和沙田有較多band 1英中學額外,其他都嚴重短缺。
好睇你在邊一個區啦!

題外話
據聞今年有好多家長走晒去九龍城區選小一,始終此區較多英中。

真係好頭痛呀! 今個星期開家長會, 下星期就要交回選校表, 即年個星期日前要開三人家庭會議. 唉! 煩人呀!

原帖由 alice44 於 11-4-11 14:01 發表
真係好頭痛呀! 今個星期開家長會, 下閂期就要交回選校表, 即年個星期日前要開三人家庭會議. 唉! 煩人呀!

我下星期先開家長會。原來得一個星期揀架炸!
我諗係交回先給老師看看,睇下有無填錯,或者有無其他意見可以比到家長姐。

我個囝囝是九龍城網band 2,但很難選,都不知進定保守好??請有經驗媽媽比下意見。你哋知不知道自己個網的學額未??

原帖由 yenk 於 11-4-11 14:37 發表
我個囝囝是九龍城網band 2,但很難選,都不知進定保守好??請有經驗媽媽比下意見。你哋知不知道自己個網的學額未??

我會揀何官第一(進取),第二就鄧鏡波,貪佢有最多學位(舊年計有121個位大抽獎),中既機會都好大。

保守意思可以是選取較次要的band1中學,B1中實有高和低,極受歡迎或較受歡迎....
"自行"已經進取了,今期"大抽奬"我會趨向保守,唔可以有閃失.

原帖由 ydoris 於 11-4-11 13:18 發表
我想第一志願進取D,第二志願保守D.但又好驚第二志願保吾住...

原帖由 Sherryko9 於 11-4-11 15:06 發表
保守意思可以是選取較次要的band1中學,B1中實有高和低,極受歡迎或較受歡迎....
"自行"已經進取了,今期"大抽奬"我會趨向保守,唔可以有閃失.

我自己會咁睇:
往年派第一自願的不離(大約)6X%而其中有(估計)大約一半家長係比較保守,一半家長進取,所以實際上第一志願係進取的機會只有低於30%,可能真係得廿幾%可以成功,因為當中又有保守的高成功率拉高。若第一志願進取,第二志願要好好好保守才安全。

係維官??因為何官係女校,維官係男女校WOR~鄧鏡波第二機會好微WOR~~

原帖由 goodenough 於 11-4-11 15:02 發表

我會揀何官第一(進取),第二就鄧鏡波,貪佢有最多學位(舊年計有121個位大抽獎),中既機會都好大。

我會在第一志願進取D (選返在自行揀那間), 第二及第三志願會保守D. 希望唔會跌到落第四及第五位。
填呢個表,真係慘過填六合彩。教局真的找父母麻煩! 升中一便要在五年班時催谷, 難為小朋友及家長, 足足要被壓力迫足兩年。

原帖由 ydoris 於 11-4-11 15:52 發表
係維官??因為何官係女校,維官係男女校WOR~鄧鏡波第二機會好微WOR~~

sorry!令你地有誤會。
何官我想講何文田官立。九龍城區。

哦~~BUT吾同區WOR??乙部只可本區同他區???
我都想第一係進取,只怕第二守吾住...
開始失眠啦..呢個WEEK家長會...

原帖由 goodenough 於 11-4-11 16:25 發表

sorry!令你地有誤會。
何官我想講何文田官立。九龍城區。

原帖由 alice44 於 11-4-11 14:01 發表
真係好頭痛呀! 今個星期開家長會, 下星期就要交回選校表, 即年個星期日前要開三人家庭會議. 唉! 煩人呀!

me too

簽名被屏蔽

咁我想問下大家會唔會填返自行果兩間落大抽獎?係咪大部分學校要求自行&統一有揀佢地先有得叩門?

相信今年叩門的機會都比較微!!

原帖由 Hoining 於 11-4-11 16:57 發表
比你地提一提我今晚又要失眠la, 其實我都仲諗緊d排位

我連頭五個都未想到,何況30個!! 如果我囝囝是band 2,是否應由band 2開始選(自己區,之後他區),跟住band 3,或選一、二間band 1??

鄧鏡波今年參與減班即祗會有121-36=85個位作大抽獎

原帖由 goodenough 於 11-4-11 15:02 發表

Hello goodenough,

其實鄧鏡波是band幾的學校? 謝謝!

鄧鏡波以前應是band3頭的學校,但今年因為縮班,有部份band 1和band 2的邊緣學生將會提早選擇band2學校,所以為避免派去他區,我相信這些提供86個位的學校相對有吸引力,所以應有較多band 2生為穩陣計都會考慮此學校。
‹ 上一主題|下一主題