用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 KL3 (九龍城) 感言
go

KL3 (九龍城) 感言 [複製鏈接]

小兒屬九龍城網Band 2 生,今年遇到縮班加上九龍城網Band 2學校小,所以感到好很無奈!!
   1    0    0    0

今年band 1都唔夠派,用埋 band 2位,
一不小心派到冇雷公咁遠。
要好小心咁填晒那30個格。

回覆 2# yenk 的文章

相信除了 Band 1 頭學生外,  全港家長都一樣咁感到好無奈...

回覆 2# yenk 的文章

相信除了 Band 1 頭學生外,  全港家長都一樣咁感到好無奈...

原帖由 fyung 於 11-4-11 13:11 發表

大抽獎就冇分band 1頭定尾,純靠好運。
舊年油天得六十幾%獲派頭三志願,遠低於全港的89%,皆因大部份家長在填表時過於進取,加上油尖旺區的band 1學額不多。
填表時真係要小心。

真是頭5間都難選

舊年呢道有d家長教話第四第五志願可以考慮下填他區學校,因為位少,相對沒有幾個家長夠膽將之放在第一/二/三志願。況且最重要都是前三志願,若派不到可能會到好後,所以可能會有機會。

原帖由 yenk 於 11-4-11 14:41 發表
真是頭5間都難選

可以試下呢間, band 2 校風唔錯

順德聯誼總會胡兆熾中學

這間亦是我三甲之選

九龍城區過往BAND 1學額數目比學生多 ! 是否今年因縮班有所改變 !

原帖由 goodenough 於 11-4-11 12:15 發表
今年band 1都唔夠派,用埋 band 2位,
一不小心派到冇雷公咁遠。
要好小心咁填晒那30個格。

原帖由 katielui 於 11-4-11 21:02 發表
九龍城區過往BAND 1學額數目比學生多 ! 是否今年因縮班有所改變 !

對。舊年九龍城區升中生為4,800人,Band 1 生約1/3=1600人。而所有供應給本區的band 1學額為1583個。

因今年傳聞話減班減過籠,所以今年Band 1 隨了有迦密,陳瑞祺,聖家,民生減班之外,好大機會因外區band 1都唔夠額,好可能一部份九龍城區band 1中學的學位將撥往他區。所以本區都有可能唔夠派,要待教育局出了最新的updated資料先知實際情況。此情況不容忽視!

明白 , 本星期就有更詳細資訊 , 到時一定要小心選擇 !
BTW 唔知學生人口不足的沙田區有幾多 Band 1 位讓九龍區同學選擇呢 !

原帖由 goodenough 於 11-4-12 00:48 發表

對。舊年九龍城區升中生為4,800人,Band 1 生約1/3=1600人。而所有供應給本區的band 1學額為1583個。

因今年傳聞話減班減過籠,所以今年Band 1 隨了有迦密,陳瑞祺,聖家,民生減班之外,好大機會因外區band 1都唔夠額,好可能一 ...

原帖由 katielui 於 11-4-12 08:54 發表
BTW 唔知學生人口不足的沙田區有幾多 Band 1 位讓九龍區同學選擇呢 !

你同我諗法一樣woo... 沙田區 Band 1 都係我心水
我囝囝今年P.5 校網KL3, 已考1次呈分試 , 但我個人鐘意沙田區既 宣道會鄭榮之中學, 打算自行報呢間 , 但統一派位好似得2個學位比KL3 ,今年仲要縮左1班, 好煩...

原帖由 goodenough 於 11-4-12 00:48 發表

因今年傳聞話減班減過籠,所以今年Band 1 隨了有迦密,陳瑞祺,聖家,民生減班之外,好大機會因外區band 1都唔夠額,好可能一 ...

想問下咁知唔知今年九龍城區實際上有幾人升中呢?同埋陳瑞祺是否應該唔納入b1呢?謝謝

原帖由 minijelly 於 11-4-12 11:34 發表

想問下咁知唔知今年九龍城區實際上有幾人升中呢?同埋陳瑞祺是否應該唔納入b1呢?謝謝

據聞陳瑞祺轉了校長後好咗好多,加上縮班後會取消了中文班,相信會納入band 1組別。

原帖由 minijelly 於 11-4-12 11:34 發表

九龍城區今年總人數是4506人。band 1生=4506X1/3,即是1502人,今年少左約100人。

陳瑞祺,舊年開始因為好多同學未達band 1的英語水平而未能全開英文班,所以應該係跌band 了。不過如果今年縮班可能陳瑞祺會全開英文班的。

原帖由 katielui 於 11-4-12 08:54 發表

舊年總數B1+2+3都係得34個位,而且每間學校都係2個位,最多3個,機會都係好微。用一個志願去搏那2、3個位,見人見智。

2個位真係........... ! 點博 ! 我都唔敢搏 ! 我考慮緊搏唔搏協恩 , 但位數都係10-20個呢 ! 唉 ! 好頭痕 !

原帖由 goodenough 於 11-4-12 12:38 發表

舊年總數B1+2+3都係得34個位,而且每間學校都係2個位,最多3個,機會都係好微。用一個志願去搏那2、3個位,見人見智。

原帖由 goodenough 於 11-4-12 12:31 發表

九龍城區今年總人數是4506人。band 1生=4506X1/3,即是1502人,今年少左約100人。

陳瑞祺,舊年開始因為好多同學未達band 1的英語水平而未能全開英文班,所以應該係跌band 了。不過如果今年縮班可能陳瑞祺會全開英文班的。 ...

咦...咁其實九龍城B1生係咪即係應該夠派?

據你既資料今年B1有1502人,B1學位1583-140=1443(當迦密,陳瑞祺,聖家,民生每班35人)而當中有人已離場(入左直資/一條龍)

只要唔係太黑仔,係咪B1生一定入到B1學校?

請指教一下,謝謝
‹ 上一主題|下一主題