用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 成績真係咁重要?
樓主: J_D74
go

成績真係咁重要? [複製鏈接]

簽名被屏蔽

"甘"都"arm",那麼我便待她考完5級,由她決定!

原帖由 ming2 於 11-4-20 11:36 發表

如果佢真係對音樂冇興趣,咁都唔需要迫佢..講真個句,唔學音樂/樂器又唔會死0既...再者,宜家唔鐘意唔等於以後都係唔鐘意...咪試下係其他活動發展lor... ...

成績好, 將來出來媒生的入場卷, 無成績, 連入場卷都無。

大學畢業, 未必份人一定on居居。有學歷, 有知識, 講野有內涵, 講野有 point, 唔會口啞啞。

社會競爭大, 小朋友真係越來越辛苦。 唔想小朋友辛苦,  唔通你真的讓他/她 hea 一世 ?  所謂先苦後甜, 繼續努力吧。

原帖由 J_D74 於 11-4-11 00:41 發表
大家係咪覺得自己既子女一定要係公開試攞幾個A先係讀書叻?
成績好, 大學畢業, 但份人on居居咁, 又有乜出路?
有時諗返轉頭, 谷谷谷....就算100分, 又如何? 日日六點幾起身返學, 返到屋企三點幾, 做功課, 默書測驗又要溫書, 有時又要補下習...七點食飯, 八點幾又話要沖涼, 九點上床, 每日工作時間比大人還要多, 一點點閒情也沒有, 幾歲人仔..........慘慘慘......

香港GE教育制度好現實.
我時常同個仔講, 你D成績唔得, 到搵中學時, 個校長見到你張成績, 就會扔掉, 你跟本無機會(INTERVIEW). 就算好似林峯咁靚仔都無用.
P.S. 我個仔係林峯FANS.

回覆 3# mayc 的文章

簽名被屏蔽

這個不是香港教育制度問題,全世界都是一樣,都是用公開考試來分級別,沒有一個地方成績不合格會比証書你,除非你去後門。

原帖由 HIN2003 於 11-4-20 16:30 發表
香港GE教育制度好現實.
我時常同個仔講, 你D成績唔得, 到搵中學時, 個校長見到你張成績, 就會扔掉, 你跟本無機會(INTERVIEW). 就算好似林峯咁靚仔都無用.
P.S. 我個仔係林峯FANS. ...

原帖由 mio8390 於 11-4-21 13:29 發表
這個不是香港教育制度問題,全世界都是一樣,都是用公開考試來分級別,沒有一個地方成績不合格會比証書你,除非你去後門。

但香港教育制度, 係由幼稚園開始競爭.

香港讀書制度就係咁, 無辦法, 成績唔好派唔到好中學, 讀唔到大學, 咁就
我成日都問我個小朋友, 你想而家呢十幾年辛苦 d 定係將來幾十年都辛苦 ...
我剩係知現實係好殘酷, 大學生唔代表一定搵到工, 但係非大學生就仲難搵工 ....

"成績好"呢樣係最可圈可點, 點為之"成績好"呢? 100分固然係成績好, 但99呢? 95-90呢? 80由算唔算呢? 大家心目中把尺唔同。

其實入大學的入場卷唔洗好高分&好高技能啫, 點解啲父母要逼到啲仔囡琴棋書畫樣樣精呢? 唔知仲以為係考特首呢

原帖由 Lily2003 於 11-4-20 15:37 發表
成績好, 將來出來媒生的入場卷, 無成績, 連入場卷都無。

大學畢業, 未必份人一定on居居。有學歷, 有知識, 講野有內涵, 講野有 point, 唔會口啞啞。

社會競爭大, 小朋友真係越來越辛苦。 唔想小朋友辛苦,  唔通你 ...

升中成績真係好重要, 呢個係事業

其實家長、學校都有責任,家長怕執輸,什麼都要子女學,學校想名氣大,唔係band 1生唔想收。

原帖由 HIN2003 於 11-4-21 13:44 發表

但香港教育制度, 係由幼稚園開始競爭.

其實成績分數係反映小朋友接受幾多知識, 明白幾多知識....
我大仔中文考試得70幾分, 但大部分係錯唔小心, 寫字衰, 我老公講過一句, 佢因為唔小心扣分, 都好過佢因為唔識而扣分吖~
好似好道理, 當然唔小心一次可以諒解, 但了解後都係錯的話, 咁就係態度問題.....

小朋友讀書就好似大人世界的工作環境咁, 如果你工作常常出錯, 公司還會俾機會你嗎??

如果家長常用一種成績唔係太重要的心態, 咁小朋友又洗乜改過立正呢~
小朋友d個態度會直接影響大個的工作態度, 所以唔好睇少呀~~!

原帖由 恩林 於 11-5-21 15:33 發表
其實成績分數係反映小朋友接受幾多知識, 明白幾多知識....
我大仔中文考試得70幾分, 但大部分係錯唔小心, 寫字衰, 我老公講過一句, 佢因為唔小心扣分, 都好過佢因為唔識而扣分吖~
好似好道理, 當然唔小心一次可以諒 ...

你的想法同我極為相似. 尤其是你老公嗰句說話, 唔小心好過佢根本唔識而做錯.

原帖由 恩林 於 11-5-21 15:33 發表
如果家長常用一種成績唔係太重要的心態, 咁小朋友又洗乜改過立正呢~小朋友d個態度會直接影響大個的工作態度, 所以唔好睇少呀~~! ...

十萬個LIKE!

係, 我同意, 態度真的好重要. 如果屢次都是錯不小心, 這是不可以原諒, 代表沒有認真的去對待自己的責任.

成績係重要,但都要睇下小朋友應唔應付到,如果唔係,到時候反效果就幣啦
‹ 上一主題|下一主題