用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 成績真係咁重要?
go

成績真係咁重要? [複製鏈接]

大家係咪覺得自己既子女一定要係公開試攞幾個A先係讀書叻?
成績好, 大學畢業, 但份人on居居咁, 又有乜出路?
有時諗返轉頭, 谷谷谷....就算100分, 又如何? 日日六點幾起身返學, 返到屋企三點幾, 做功課, 默書測驗又要溫書, 有時又要補下習...七點食飯, 八點幾又話要沖涼, 九點上床, 每日工作時間比大人還要多, 一點點閒情也沒有, 幾歲人仔..........慘慘慘......
   1    0    0    0

我絕對同意你的說法, 但又可以怎樣做呢 ? 唯有星期六日多些帶他們出外.

原帖由 J_D74 於 11-4-11 00:41 發表
大家係咪覺得自己既子女一定要係公開試攞幾個A先係讀書叻?
成績好, 大學畢業, 但份人on居居咁, 又有乜出路?
有時諗返轉頭, 谷谷谷....就算100分, 又如何? 日日六點幾起身返學, 返到屋企三點幾, 做功課, 默書測驗又要 ...

記然你覺得佢慘, 你又覺得成績唔重要, 唔ON居居就得嘅, 咁點解仲要補習呢? 補習咁咪唔使浪費d無謂時間囉!
要唔要成績好, 讀唔讀到大學, 係個個要求唔同, 有些家長只需要佢唔學壞, 讀唔讀唔重要, 有些家長希望成績品行都要好. 其實都係各有各所需. 如果個樣唔on居居, 但讀唔成書, 咁又有乜出路呢?

原帖由 meimeimama1 於 11-4-11 10:43 發表
我個人覺得小學分四個階段
小一~~因為要適應又要建立讀書習慣所以比較辛苦小小
小二/三~~蜜月期開開心心又一day
小四/五(上學期)~~準備呈分所以心理上有負擔但未係辛苦
小五下學期至小六上學期~~因為呈分試超級辛苦 ...

同意。
不過我會偷步係二/三年班測驗,考試時都比小小壓力佢。

原帖由 meimeimama1 於 11-4-11 10:43 發表
我個人覺得小學分四個階段
小一~~因為要適應又要建立讀書習慣所以比較辛苦小小
小二/三~~蜜月期開開心心又一day
小四/五(上學期)~~準備呈分所以心理上有負擔但未係辛苦
小五下學期至小六上學期~~因為呈分試超級辛苦 ...

P1-P5 1st term - reasonable good results, most major subjects are A, no need for tuition even better;
P5-P6 - on top of major subjects, ensure PE, Music, Visual Arts and Conduct also A. (Like, join any school teams in PE, Music... get some external awards of VA...... be a good boy please....... Conduct B+ or above.....)
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我個仔又唔自動溫書,英文成績考得唔好,我每天對個仔, 日哦夜哦,自己都覺得好煩,我都快發疯呢

醒目開學勳章

雖則p.1-p.3係蜜月期,唔駛緊張,但要記得打根基係好重要,之前hea住讀,到p.4先黎開始追同發力,到時就大家辛苦,果種從心吃力去上係好難頂架....仲有,會發現P.3開始band one成績果班人係咬得好實,所以...都係果句..要有果實收成,就一定要付出..

真的, 好同意你所講, 唔打好根基, 只會更加辛苦.
勤力一定要. 但要點勤力, 真係好睇自己小朋友.
有些小朋友真的好接受你迫佢, 有些就相反. 父母應最清楚小朋友性格.

原帖由 yuyumon 於 11-4-12 12:25 發表
雖則p.1-p.3係蜜月期,唔駛緊張,但要記得打根基係好重要,之前hea住讀,到p.4先黎開始追同發力,到時就大家辛苦,果種從心吃力去上係好難頂架....仲有,會發現P.3開始band one成績果班人係咬得好實,所以...都係果句..要有 ...

很難說, 有些小朋友不需要溫習, 取得很好的成績. 但有些小朋友日讀夜讀. 但都不合格. 有時都睇小朋友有沒有讀書的天份.

回覆 11# J_D74 的文章

Totally agree that they are 慘慘慘.  

However, I'd rather let them 先苦后甜.  When they grow up, I do not want them to be at the bottom of their generation, without competiveness and wait for luck.

I believe that 机会是留给有准备的人.

同意, 機會只會留比有準備既人. 有邊個家長唔鍾意同小朋友玩下玩下過日子,就算覺得小朋友好慘,你都未必敢停下來. 由其是香港父母那麼緊張,如果自己果個太過輕鬆,可能要追返既時候就更困難.

原帖由 2sister 於 11-4-13 19:28 發表
很難說, 有些小朋友不需要溫習, 取得很好的成績. 但有些小朋友日讀夜讀. 但都不合格. 有時都睇小朋友有沒有讀書的天份.

唔信有些小朋友不需要溫習就可取得很好成績,天份
只是有些小朋友很懂得利用時間,上堂時留心聽,每一次溫習都仔細,專注,雖時間短已足夠,其他時間又可打波游水了。

有些小朋友真係好鍾意返學,大部分上堂時間會很專心,大部份課本知識已在「專心聆聽」呢個過程入左腦,對測驗考試只要花很少時間溫習,recall 番d記憶,便能取得好成績。

大部份小朋友,上堂又吾留心,又臨急抱佛腳,到考試前才叫挑燈夜讀,一定比「專心」上堂果批花更多時間去溫習。

而亦有一批,真係完全吾係讀書材料,聽吾明,又溫吾入腦。

原帖由 2sister 於 11-4-13 19:28 發表

係架,要有D天份先得既..我屋企有2件,大既要KEEP住PUSH佢先可KEEP到中等成績.細既好快手已經幾好成績,成日可以玩,但我又要同大既溫書,同吾到佢玩...

簽名被屏蔽

ming2:
唔係覺得你大膽,係覺得你好幸福呀!

原帖由 ming2 於 11-4-15 09:03 發表

絕對同意...我相信我大囡就係呢種..其實我兩個囡囡都好鐘意返學,不過大囡天生專心D,對自己要求高,所以好多野我都唔洗 push 佢,佢已經可以做得好好,反而有時係要叫佢放鬆D唔好太緊張...etc..而細囡冇家姐咁專心,不 ...

簽名被屏蔽

ming2:

原帖由 ming2 於 11-4-15 10:45 發表

mayc

he..he..thank you.. 其實我覺得要做到咁,首先一定要自己想得通,唔好成日怕自己個小朋友會比其他小朋友差,所以每一次考試測驗默書都唔俾小朋友"失手"...慢慢小朋友會覺得讀書或者學所有野都係為左父母,而唔 ...

‹ 上一主題|下一主題