用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資中學:李國寶,顏寶玲及深水埗祟真書院點樣排名 ...
go

直資中學:李國寶,顏寶玲及深水埗祟真書院點樣排名 [複製鏈接]

直資中學:李國寶,顏寶玲及深水埗祟真書院點樣排名,我好想個仔報這3間.  Thanks!         
   0    0    0    0

I'd prefer NPL.

原帖由 kkchan1996 於 11-4-10 10:14 發表
直資中學:李國寶,顏寶玲及深水埗祟真書院點樣排名,我好想個仔報這3間.  Thanks!         

1. 顏寶玲...校風好算band 1

2. 深水埗祟真...都叫OK   

3. 李國寶... 同界2個朋友仔話校風差,越讀越差F3前離校

1. HKMA Li Kwok Po
2. Ngan Po Ling
3. Sham Shui Po Tsun TTCA

I only have this rank based on other people's comments.

囝囝同學考到李國寶同聖瑪加利,佢父母結果揀咗後者,因為後者近地鐵站,同埋老師穩定啲。
我囝囝將會係NPL學生,囝囝很喜歡學校環境。上個星期喺NPL學校網站,佢哋學生喺星島通識寫作比賽,有兩位初中同學攞獎。呢份喜悅,另我減低了通識用英文教學嘅心結。另外,小兒學校有位家長都識得有小朋友讀緊NPL,佢話嗰位小朋友好鍾意返學。因此,囝囝之後有其他學校取錄,我都鐵訂唔轉。
提外話,NPL 面試會考好多嘢,除了學術上,還有group discussion.

樓主,我見意你漁翁散網,收咗至諗啦!祝你小朋友揾到心儀中學!

原帖由 kkchan1996 於 11-4-10 10:14 發表

回覆 3# lala82 的文章

AGREE WITH YOUR RANKING

rongersisi

原帖由 kkchan1996 於 2011-4-10 10:14 發表
rongersisi

請問你仔仔係未好叻架? 我見我地學校精英班有位同學報, 連見都無得見, 最後要搵人寫信去求, 先入到!

原帖由 小B媽咪 於 11-4-11 09:50 AM 發表
囝囝同學考到李國寶同聖瑪加利,佢父母結果揀咗後者,因為後者近地鐵站,同埋老師穩定啲。
我囝囝將會係NPL學生,囝囝很喜歡學校環境。上個星期喺NPL學校網站,佢哋學生喺星島通識寫作比賽,有兩位初中同學攞獎。呢份喜悅,另我減 ...

回覆 1# 多利是 的文章

除了李國寶,  其餘3間都巳經收晒學生,  請問你是打算 7月再叩門嗎?

回覆 9# 多利是 的文章

多利是

你太誇獎啦! 我小朋友只係喺新界一間直資小學讀書咋! 不過,我一直都胆心佢上到中學,早唔到起身返學!

fyung

其實除了NPL, 都收到其他學校取錄信,不過都係唔轉來轉去。所以七月更加唔去叩門啦! 呢間學校佢揀o既,希望新學年,有新開始,佢能夠開心上學去啦!

大家繼續加油努力!喺道祝小朋友們揾到心儀中學啦!

其實我一直想唔明一個問題, 如果學生是BAND 1的, 根本很少家長會選中等的直資(很出名,至TOP的直資名校另計), 但BANK 1學生的家長只會先HOLD住個位, 一路等到自行/派有結果才決定去直資扣門.

反而BAND 2學生才是入中等直資的最好選擇, 家長有誠意, 但學校唔想收BAND 2學生, 只想收BAND 1學生, 我好相信以上3間最後收的學生是以BAND 2的為主! 這只是我自己的預算. 為了證實一下以上是否正確, 想問下決定已入以上3間的家長, 你們子女/朋友子女在3次呈分試後的全港BANDING是多少 ?  有沒有BAND 2/3的學生被呢3間直資收左 ?

咁就要睇你想自己仔女要啲咩嘢啦! 好似我小朋友咁,由幼稚園至小學,已經係兩文三語學習。我同小朋友都希望上到中學,都可以繼續用咁o既學習模式學習。

小兒去過咁多間學校seminar / open day,始終佢情有獨鐘呢一間中學。吝嗇啲嚟講,以咁o既學費,有室內游泳池,大型天文望遠鏡,宿舍,攝制室....都算係物有所值。另外,學校係要學生留喺學校用饍,呢樣我最喜愛。

名校當然有佢哋吸引之處,但係讀書始終係佢,唔係家長。我心信小朋友對學校有歸屬感,就有原動力去讀書。唔係一定係名校先至會有機會攞到呢張大學入場卷。我成日同我阿仔講,讀大學未必一定要喺香港o架o麻! 如果有機會可以去國內做交流生,真係值得一試,正所謂學海無崖,最緊要係放眼世界。

呢間學校,我眼見老師同學生之間o既關係好好,好似朋友咁樣,有說有笑。喺學校開放日school tour時,我同小兒腳步太慢,跟唔上其他家長步伐,那位數學老師好有心機,好有耐性由新翼校舍慢慢講解到舊翼校舍參觀,又教小兒玩佢哋學生自己計設啲攤位遊戲,呢樣嘢真係另到我哋印象好心刻。

所以揀學校,真係要問下自己,你係想要啲咩!

PS 小兒陣經有去過一間band 1英中,參加一個英語活動,活動完結後,佢第一句同我講o既說話就係: 佢一定唔入呢間學校。一來佢唔認同嗰位老師o既教學方法,同埋佢講啲英文好香港口音喎!

原帖由 小B媽咪 於 11-4-20 16:01 發表
咁就要睇你想自己仔女要啲咩嘢啦! 好似我小朋友咁,由幼稚園至小學,已經係兩文三語學習。我同小朋友都希望上到中學,都可以繼續用咁o既學習模式學習。

小兒去過咁多間學校seminar / open day,始終佢情有獨鐘呢一間中學。 ...

小B媽咪, 你好, 多謝你的分享. 好同意你的想法, 以小朋友的感受及考慮為主, 不以名氣為主, 提供更理想的環境比小朋友!  相信你小朋友是這一間直資難得的BAND 1學生! 大家都對口 (WIN WIN)

我女的一個同班同學,應該是B1尾/B2頭, LKB+NBO都收佢, 但佢家長都放棄唔入...! 可能佢地要搏更好更出名的名校....個個都有唔同的出發點.

如有直資收我個女, 我一定入, 唔跟要命的自行+統一派位...! 不過呢3間都唔收, 應該BAND 2尾佢地唔考慮! 無解...!

其實小朋友呢個年紀咩都有可能, B3升呢到B2, B2升呢到B1都有可能, 只是時間成長問題, 及家庭的支援. 只是政府及學硬將小朋友分級...!

唔好咁講,我小朋友係喺一間好普通o既直資小學就讀,唔係咩名校呀! 問心講句,小朋友考到第幾第幾名,實際上應該係獎比佢哋o既家長!

你同你小朋友要加油努力! 喺呢幾個月操好中英數,以防萬一作叩門之用!又或者,你小朋友個隨機好號碼好好,七月係收好消息o既好日子呢?

原帖由 dongfeng 於 11-4-20 16:57 發表

小B媽咪, 你好, 多謝你的分享. 好同意你的想法, 以小朋友的感受及考慮為主, 不以名氣為主, 提供更理想的環境比小朋友!  相信你小朋友是這一間直資難得的BAND 1學生! 大家都對口 (WIN WIN)

我女的一個同班同學, ...

原帖由 dongfeng 於 11-4-20 14:18 發表
其實我一直想唔明一個問題, 如果學生是BAND 1的, 根本很少家長會選中等的直資(很出名,至TOP的直資名校另計), 但BANK 1學生的家長只會先HOLD住個位, 一路等到自行/派有結果才決定去直資扣門.

反而BAND 2學生才是入 ...

06/07學年時,教育局還容許學校公開 banding 比率。當時顏寶玲的 Band 1 有70%,而 Band 2 有30%。李國寶當年的 Band 1 有11%,Band 2 有66%,而Band 3有23%。崇真當年沒有公開Banding 比率,但就公佈符合雙語教育條件的學生比例有85%以上。

因此,我相信部份新直資是主要收 Band One ,而亦有部份以收 Band Two 為主。

可否講吓NPL面試考咩,我放榜會去叩門, 唔知洗5洗筆試, 又會考咩? 另有冇福中资料? 多谢!

原帖由 ChiChiPaPa 於 11-4-20 21:58 發表

06/07學年時,教育局還容許學校公開 banding 比率。當時顏寶玲的 Band 1 有70%,而 Band 2 有30%。李國寶當年的 Band 1 有11%,Band 2 有66%,而Band 3有23%。崇真當年沒有公開Banding 比率,但就公佈符合雙語教育條件的學生 ...

我女今年都有考匯基東九龍及ssp崇真,,崇真校長喺家長主動發問下,都堅持唔講會考成績!
不過我同意樓上睇法,小朋友如小學時期讀開直資,想有保障兼較有質素o既學習環境,都會偏向繼續搵直資升中,始終津校去到band1A都難有咁完善設施,一分錢一份貨啊^^ 最重要都係清楚自己方向^^
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

其實我個人都幾喜歡npl, 見佢呢兩年都係收band 1尾, band 2頭既學生, 唸住等阿女出埋成積先報啦, 點知原來我女有個同學精英班, band 1學生, 直頭見都無得見, 最終要搵校長寫信求, 先肯收! 即係佢今年又再升左呢?

四年前, 我仔因為我太進取,原本band one 尾派到band 3, 即刻走去何官/npl叩門, NPL IN 左約20分鐘, 2個老師,1個問中文,1問個英文,跟住即刻CONFIRM收左,即時交800留位. 反而何官有約300人叩門,得十個位,又要分兩日SECOND IN, 最終都收左我仔,我即刻去npl取回入學証去何官登記,NPL亦很大方地發還入學証給我們,他們也不愁沒有學生,大把人想讀.只是當時有同學考100以外係第一輪都收左,我仔考50,所以感覺唔係甘好.這只是當時情況.
但直至現在,我們都沒後悔過.哈哈,因我們偏愛歴史悠久的學校.何官確是好學校  
‹ 上一主題|下一主題