用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無家長將小一子女安排在補習社,是否會學壞 ...
go

有無家長將小一子女安排在補習社,是否會學壞 [複製鏈接]

有無家長將小一子女安排在補習社,

請問是否容易學壞?
   0    0    0    0

我估樓主意思都唔係補習, 應係看做功課的功課輔導.
會唔會學壤, 真係要好睇間補習社. 我仔仔都係小一開始放學就會去補習社做功課. 到依家小三都無問題.

呀女都係每日放學去補習社個半鐘做功課,OK喎!揀好啲嘅補習社啦!

原帖由 brianshe 於 11-4-7 17:25 發表
小一就補習 駛唔駛呀, 科科都咁淺

係課餘託管....可以接放學的....

我有俾小朋友番公文英同中文補習, 分兩個唔同的地方上, 公文個度OK喎...因為一去到就要係咁做, 做完就走....冇問題...
補習社做難講D, 因為唔係一對一, 時間又長D, 傾吐嘅經會大D, 要學壞野就係D個時候喇...
所以我都安排夜D嘅時間至上堂, 等D學生走得7788至去.....

課餘託管 真的容易學壞
唔駛補住啦 - 小一

可否請個親戚接放學先呢?

我有比小朋友去補習班,因為我兩公婆都返工,冇人睇住佢做功課佢就唔做,等我地放工返屋企佢至做,原先開學仲得點知後來太多功課晚晚做到好夜定唔順.

有邊個父母想小朋友噉細返補習社.
但很多時真是沒有選擇, 唯有找一間有口碑的補習社.
多些跟小朋友傾計, 看看補習社有沒有不妥的地方.
好像仔仔間補作社, 老師很嚴, 每一位小朋友每天也需要帶口罩, 做功課時不可以傾談, 只有去洗手間才可以離開坐位. 不可飲食. 補習社內比其他的安靜很多. 所以只要小心選擇, 應問題也不大.

原帖由 miffy 於 11-4-11 12:07 發表
請個親戚, 談何容易, 親戚如果唔洗做咁得閒=富貴阿太, 點請得佢起, 親戚如果等錢洗, 自己都要番工, 仲有個親戚要住得近小朋友學校, 無雷公咁遠, 你又唔係比好多, 人地唔想做。

...

我兩公婆都係要返工,工人管唔到佢做功課,時常要待我回家才做,我都想幫佢找補習,請問知唔知佐敦、尖沙咀區有沒有好的補習社,待她可以放學後去做功課、幫佢溫習?如果有家長知,請告知,感激不盡﹗謝謝﹗

老師同學生都要
初初我都會覺得好辛苦. 但他們是會習慣, 而且你會發覺衛生好好多.

原帖由 kaka_mami 於 11-4-12 10:24 發表
每一位小朋友每天也需要帶口罩???

咁我又唔中意了...
帶口罩好辛苦.....

原帖由 Sanna 於 11-4-12 17:32 發表
我兩公婆都係要返工,工人管唔到佢做功課,時常要待我回家才做,我都想幫佢找補習,請問知唔知佐敦、尖沙咀區有沒有好的補習社,待她可以放學後去做功課、幫佢溫習?如果有家長知,請告知,感激不盡﹗謝謝﹗ ...

我情況同你一樣, 很擔心小朋友到9月上小一的功課很多,如果待我們回家, 食完飯已差不多8時了, 恐怕沒有足夠時間跟功課, 溫習, 練琴, 傾計.........,working mum真的很煩.

係, working mum 真係唔易做
晚上時間真是很緊迫... 最唔想就是因為功課而產生摩擦.
迫不得巳只好將小朋友放學送去補習社, 先完成家課及跟了默書. 晚上時間會好用好多.

原帖由 donutshop 於 11-4-13 11:50 發表

我情況同你一樣, 很擔心小朋友到9月上小一的功課很多,如果待我們回家, 食完飯已差不多8時了, 恐怕沒有足夠時間跟功課, 溫習, 練琴, 傾計.........,working mum真的很煩. ...

原帖由 qkhui 於 11-4-13 11:55 發表
迫不得巳只好將小朋友放學送去補習社, 先完成家課及跟了默書. 晚上時間會好用好多.

...

我覺得補習社只是附助性質,家長都要跟返足。
原帖由 qkhui 於 11-4-13 11:55 發表

...
‹ 上一主題|下一主題