用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 決定俾小朋友入讀美孚朗思N1既家長, 請進 ..... ...
go

決定俾小朋友入讀美孚朗思N1既家長, 請進 ..... [複製鏈接]

大家好!

我個囡0908 BB, 將入讀N1 AM班.
大家一齊分享係度分享下啦, 多多指教!
   0    0    0    0

Hello, 0906 girl, N1 PM

想請問你地係幾時要開始報呀?

阿囡係0908,N1 PM

There is a briefing meeting on Apr 9th....it will be a chance for us to learn the school more...

see you all there!

原帖由 happy妹 於 11-4-7 15:40 發表
想請問你地係幾時要開始報呀?

last Sep.

0903BOY  PM class
Nice to meet u all ~

我果個係0910細b, 所以聽日早上先去in, 然後聽talk

大家可以分享下面試大約會問小朋友同家長什麼嗎?

我個囡interview時都算係細b, 問的野都幾簡單 (比起其它幾間學校問既野), 都係圍繞生活既野.....玩下煮飯仔, 俾下野我.....etc.  可能係因為呀囡個時好細個, 所以問得唔算深卦.....有的家長話問得幾深....唔知係唔係個個唔同呢.

原帖由 adaho43 於 11-4-8 13:47 發表
我果個係0910細b, 所以聽日早上先去in, 然後聽talk

大家可以分享下面試大約會問小朋友同家長什麼嗎?

Thanks a lot! 我個女連煮飯仔都唔識玩架, 只係鍾意咬d玩具食物...haha! 都係凍過水

原帖由 luckyho 於 11-4-8 14:23 發表
我個囡interview時都算係細b, 問的野都幾簡單 (比起其它幾間學校問既野), 都係圍繞生活既野.....玩下煮飯仔, 俾下野我.....etc.  可能係因為呀囡個時好細個, 所以問得唔算深卦.....有的家長話問得幾深....唔知係唔係 ...

你個囡囡表現如何呀?  Good luck!

原帖由 adaho43 於 11-4-8 23:20 發表
Thanks a lot! 我個女連煮飯仔都唔識玩架, 只係鍾意咬d玩具食物...haha! 都係凍過水

Haha....應該冇咩機! 開頭重嫌悶想走添呀....

1. 老師問佢叫咩名: 我以為佢會講佢個姓, 點知佢果日講名:"晴" (anyway都係唔合格)
2. 老師問佢邊個帶佢黎: 唔答.... then老師問係咪媽媽呀? 佢成個頭中落我大脾! (然後想走, 我按住佢對腳咋)
3. 生果拼圖: 一個都唔肯放, 0分
4. 指圖片問小朋友做緊d咩(洗手): 唔答, 只顧攞住張圖睇到入晒神, 我畀tips作洗手狀, 佢一眼都唔望, 老師想攞番張圖, 佢揸實唔捨得放手!
5. 老師問係咩黎(杯): 識講"杯", 同作狀飲水
6. 問係咩黎(麵包): 唔講 (但尋日去麵包舖問佢又識講"包"! 激c我!)
7. 老師叫佢請媽媽食包: 識遞去我嘴邊
8. 老師臨走送貼紙, 我話"要同老師講咩呀?", 晴晴話"謝!" (佢平時c都唔肯講, so我當時開心到想即刻錫佢一啖!)
9. 有bye bye 老師

原帖由 luckyho 於 11-4-11 17:37 發表
你個囡囡表現如何呀?  Good luck!

咁都唔係完全唔合格呀, 有的都答得幾好.  你咁講起, 我又諗番有幾個問題同interview我個囡時一樣...

小朋友interview係咁架啦, 要睇心情, 睇狀態.  狀態好時, 平時唔做架野做野, 唔好時, 費時睬你...

不過都可以理解....我地見工都一樣啦, 要講心情....

Good Luck!

原帖由 adaho43 於 11-4-12 12:56 發表
Haha....應該冇咩機! 開頭重嫌悶想走添呀....

1. 老師問佢叫咩名: 我以為佢會講佢個姓, 點知佢果日講名:"晴" (anyway都係唔合格)
2. 老師問佢邊個帶佢黎: 唔答.... then老師問係咪媽媽呀? 佢成個頭中落我大脾! (然 ...

請問你們什麼時候交書溥雜費? thanks.

回覆 1# mingming1111 的文章

5月6日自動轉脹

如有錯,請更正

先謝謝你, 那麼請問你們幾時要跟朗思 confirm 個位?

原帖由 lovemamei 於 11-4-14 12:13 發表
5月6日自動轉脹

如有錯,請更正

係咪學校自動轉帳時過到數就算係自動confirm左個位啦, 我以為係咁喎.........

原帖由 mingming1111 於 11-4-14 12:49 發表
先謝謝你, 那麼請問你們幾時要跟朗思 confirm 個位?

請問你們什麼時間給他們自動轉帳戶口號碼?

收到offer信後, 親自去學校交身體檢查報告時,填寫銀行轉脤資料,大約去年11-12月左右,你可打去學校問清楚.

應該係咁
原帖由 luckyho 於 11-4-15 09:56 發表
係咪學校自動轉帳時過到數就算係自動confirm左個位啦, 我以為係咁喎.........

‹ 上一主題|下一主題