用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 沙田呂明才小學
go

沙田呂明才小學 [複製鏈接]

沙田呂明才小學

想請問各位,一呂是否很深, 功課多呢? 小朋友是否讀得開心呢?

Re: 沙田呂明才小學

Dear lamlam2004,

I heard from my friend whose son and daughter are studying in LMC (Shatin City One) P3 and P1, not much homework. The study is not so hard there. The kids still have time to play. They got quite good results in the first assessment this term. The son ranked number 3 and the daughter ranked number 8 in class.

However, as I heard, the teachers turnover is quite severe. Probably, it is due to LMC is a pilot school. Many new ideas are being tested out in LMC before rolling out to the other govt or subsidies school. Like, this year there is one class in P1 teaching Chinese in Putonghua.

Vanilla

Thank you.
I did heard that the turnover of teacher in 沙田圍 was very high. But, is 一呂 the same?

以我知,沙田圍每學期的評評估是不會比名次小朋友的,只是有等級的,所以媽咪是不知小朋友考第幾的.正如先前一位媽咪所講,沙呂有一班中文堂是用全國語授教的,是試驗班.一呂好似有名次的,但唔知無有用全國語授教的試驗班呢?有沒有媽咪知.

其實點解沙田圍呂小走左咁多教師?係咪意味間學校有d問題, 因為而家d教席咁短缺.  但係校舍又確係沙呂正好多. 有無家長知道呂小d band 1學生佔幾多%, 邊間派中成績好d? 如果第一階段收生, 有15分機會高唔高?
唔該大家幫忙回覆!

15分唔得, 我之前已問過這個問題了!

:cry:

請問你是否問過呂小(一呂&沙呂)15分是不能抽?咁住在沙田區即係要等統一派位至有機會?有其他辦法嗎?如是基督教友但不是浸信會可以有多5分嗎? 請各位賜教!

因有哥哥或姊姊在那兒讀書的, 是必收的, 加上有很多人有宗教分, 我相信15分在第一輪自行收生的機會不大

nicnic小主,

第一階段即自行收生係計分數的, 因一呂每年超額約6-7倍, 沙呂約4-5倍, 所以兩間15分係肯定冇得抽. 如想讀, 唯有等第二階段中央派位或者第三階段自行叩門了.
至於唔屬浸信會有冇5分加, 我就唔清楚, 等其他人答你啦.

lamlam2004
thank you!

candytl,
thank you.
1. 一呂超額6-7倍, 沙呂超額4-5倍, 係咪一呂好過沙呂, 所以多d人報讀?

2. 知唔知一呂有無安排家長觀課?

thanks!

請問想入一呂, 讀邊間幼稚園收o既機會會大d呢?

Del

Homama2004,

請問妳兩位小朋友讀邊間幼稚園, 另外入讀一呂係自己教入去派位派到呢? 真不好意思咁多問題.

沒關係.能提供資料是我的榮幸
他們在大圍聖母無玷聖心幼稚園畢業.是最後攪珠入.
好像整個派位制度,和讀那間幼稚園沒關係.表格上好像沒有要填寫幼稚園的名稱的一項. 全由運氣決定.
如你很想你的小朋友入心儀的小學應直接寫信給校長,而自選和攪珠時都要選那一間學校以表示誠意.因校長手上都好像有10個位, 這些位是預留留班學生,一年級都很難有小朋友留班的.
如小朋友成績很好,可以留待小二,小三插班, 那些位便完由校長來決定.

祝您好運!!

CarmenYsm 寫道:
Homama2004,

請問妳兩位小朋友讀邊間幼稚園, 另外入讀一呂係自己教入去派位派到呢? 真不好意思咁多問題.

Homama2004,
真多謝你的分享, 我的小朋友很幸運地於自行收生中收了, 但最近發覺他很容易緊張及擔心, 如學校的默書及評估, 可見他小小年紀已很緊張, 並且稱作答時心卜卜跳的, 甚至有時擔心到睡不好, 我擔心一呂大壓力, 功課多, 而我要返工, 故想多了解一呂, 我的小朋友是否適合? 請多給意見!

Homama2004
好多謝你咁大方講出對一呂的感受及經驗, 對於各家長及我自己都能進一步了解一呂呢間學校, 特別係同沙呂既比較, 我都好奇怪點解在報章上經常都提起沙呂校長如何有領導才能等, 但又聽聞有大量老師流失, 但係視學報告又very good, 攪到我都唔知邊間較好及適合自己小朋友.

但我都係比較喜歡一呂, 雖然資源及校舍唔及沙呂, 但係純樸既氣氛及環境較適合學生的生活.

請問一呂有無安排家長觀課?即係可以觀看小朋友上課的情況.

thanks!

lamlam2004
請問係咪有哥哥姐姐就讀一呂, 所以你小朋友可自行收生中收了, 還是你有20分抽中?

nicnic小主,
我的小朋友是20分抽中的, 據我知在第一輪收生中, 十五分是沒有機會的, 而在20分中, 亦要抽籤. 我記得註冊當天, 已有未能抽中的家長到校詢問.

lamlam2004,
恭喜你! 能夠加入一呂的大家庭.你放心,一至三年級的功課量都很適中,四年級便開始多很多(間間學校都是這樣).每星期二四默中英文,通常隔星期默,有足夠時間預備.一年級的老師普遍都很好.但要有心理準備大多準校教二三年級的老師都是比較"!".而最嚴及好的老師都是編到教高班把關.

nicnic小主,
不用客氣.如家長不用上班,可以當家長隊成員,可參與造教材.協肋班主任派飯.在課外活動堂教導小朋友做一些點心.講故事等等.我要上班,都很少參與.那些家長隊成員非常友善和熱心,我在此都很感謝她們.至於觀課好像沒聽聞,讓我打聽打聽. 但我覺得有觀課時,小朋友和老師應一早預備好,應向多位小朋友打聽可能更真確.

兩位有甚麼問題可以隨時問的,如識回答一定答你們.我當年都是烏sir sir. 大的那位讀一年級時失眠了整星期,精神非常緊張.你小朋友可能受你影響才會緊張.

‹ 上一主題|下一主題