用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 手足口病
go

手足口病

醒目開學勳章 貢獻勳章

唔驚得咁多
恐龍家

即使過去學校沒有手足口病...不代表將來不會有....所以真係唔驚得咁多...惟有留心小朋友有沒有出水泡等等....

原帖由 Pertra 於 11-4-6 11:33 發表
我想問你會否讀曾有手足口病案例的幼院?
我見record 私校或學卷都有?
40多間?
2010年夏天的記錄........學生在外染...或在校染.....無人知?

真係唔驚得咁多,我仔冇返N班,但早幾個月都染左,醫生話去遊樂場,咁岩o係你之前sir slide o個個小朋友有,咁你都可能野到~

原帖由 ting-ma 於 11-4-6 18:29 發表

oh...請問病徵係點ga? 起初係點ga?? 等我多一點留意一下..

同埋你仔仔感染後係咪會有"面"疫能力?? 之後唔會再有ga?

發燒,手腳出紅色粒粒,但佢口冇飛滋,醫生話手足口已經變左種,唔再係o係口腔度生飛滋,而o係喉嚨頂生,係一大撻黃色好似飛滋既物體o係佢喉嚨頂

無得驚
不過我知有D學校會出通告俾家長,告知學校有人手足口,況且,大多數學校都會好小心咁要班小朋友勤洗手 (半日班最少2-3次),學校都唔想爆發封校,所以都會小心處理...