用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想問P.3英文閱讀理解邊個出版社好呀?
樓主: KAC
go

想問P.3英文閱讀理解邊個出版社好呀? [複製鏈接]

我小朋友成長響中文語境,中文對佢唔陌生,閱讀時,佢唔需要用力消化書本內容,於是有空間吸收寫作技巧修辭手法等等,久而久之,中文水準真係日見進步(但未反映響分數上,因為佢太粗心大意。)

那邊廂,佢唔係英文語境長大,英文書佢係學睇階段(but佢已經係一個小學生),睇既過程,佢全副精神都係消化內容,對於文中滲透既文法寫作技巧無暇吸收,全因佢既水準未到家。所以我仍然要用補充練習幫佢應付學校試卷。

我個諗法係,要去到一定程度,閱讀先可以發揮10:0既效果,先訣條件一係母語(或者語境),一係根本無考試壓力。所以幼兒階段開始有閱讀習慣,咁去到小學,個底就有返咁上下,所以我好後悔無細個開始。我小朋友中文可以試10:0(但我唔係10:0,因為要靠練習幫佢知道自己容易失分既地方,佢實在太粗心大恴),但英文只係5:5,假以時日,我都希望佢英文可以做到10:0。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

原帖由 stccmc 於 11-5-4 08:47 發表
不知你孩子的學校和我女兒的傳統學校是否分別很大,她的考試測驗工作紙從不考文法用詞分類等,只會考文法。我諗讀教育,文學研究或高級寫作或許有必要知文法用詞分類,但香港小學課程?

至於劍橋試,沒做課外練習的女兒認為教高 ...

多謝你理解我,我女學校係要識文法的學名,不過我唔贊成這樣,因為功課有時可以填幾種答案,但為了個學名其他答案都當錯.讀左小學,我女的英文比以前退步,亦對英文失去興趣.我好懷念佢讀幼稚園的日子.我贊成睇課外書可以加強作文的能力,亦可以令學生有趣味地學習.恭喜你女兒考得好成績.

aryee,

很有同感!

小女又係在中文環境下長大, 雖自小已陪她睇中, 英文書, 但奈何中文吸收力極好, 而英文卻相反, 所以中文對她來說沒什麼難道, 但英文卻自小三開始走下坡....

我一直鼓勵她閱讀英文書, 奈何她偏向喜歡讀中文書, 閒閒地睇一本過百頁的中文書, 也不願睇一本薄薄的英文書, 我都有點策手無策....

原帖由 aryee 於 11-5-4 11:21 發表
我小朋友成長響中文語境,中文對佢唔陌生,閱讀時,佢唔需要用力消化書本內容,於是有空間吸收寫作技巧修辭手法等等,久而久之,中文水準真係日見進步(但未反映響分數上,因為佢太粗心大意。)

那邊廂,佢唔係英文語境長大,英文書佢係 ...

回覆 1# pky 的文章

我都有好多朋友有同樣問題.  而學校大部分學生睇中文書多過英文書.  小朋友除非幼稚園開始一路有睇開英文書, 如果上到高小, 太淺太幼稚太多pictures的書, 佢地會覺得自己咁大過仲睇呢d會好幼稚, 但多字的書又睇唔明, 最後就索性唔睇囉.

家長或者揀d文字較淺而有趣味的書吸引左佢地興趣先, 又或者家長先了解內容, 大約講小小or伴讀, 每日讀小小, 日子有功架.

小女的同學睇英文書多, 反而中文成績冇佢咁好, 佢中文成績在班中數一, 數二, 所以佢對中文的興趣便越來越濃厚.

我已在圖書館不斷搜尋有趣的英文書俾佢, 但佢見到較為多字, 少圖便唔係咁願睇, 但迫下迫下都會睇既 有冇咩好書介紹? 佢鍾意睇搞笑嘢, 唔鍾意睇fairy.

原帖由 overview 於 11-5-5 12:19 發表
我都有好多朋友有同樣問題.  而學校大部分學生睇中文書多過英文書.  小朋友除非幼稚園開始一路有睇開英文書, 如果上到高小, 太淺太幼稚太多pictures的書, 佢地會覺得自己咁大過仲睇呢d會好幼稚, 但多字的書又睇唔明, ...

回覆 48# pky 的文章

Try comic books, those with dialogue bubbles.  For example, Tin Tin adventure, my son is a super fan, he often pretends he is Tin Tin so he somtimes speaks like Tin Tin.  Or, Wimpy kids.

簽名被屏蔽

Horrid Henry, A to Z Mysteries, Magic Tree House

原帖由 pky 於 11-5-5 12:32 發表
小女的同學睇英文書多, 反而中文成績冇佢咁好, 佢中文成績在班中數一, 數二, 所以佢對中文的興趣便越來越濃厚.

我已在圖書館不斷搜尋有趣的英文書俾佢, 但佢見到較為多字, 少圖便唔係咁願睇, 但迫下迫下都會睇既 有 ...

cherubic, stccmc, overview,

Thanks. 我會試下借呢d 書俾佢.

Magic tree house 同 horrid henry 佢都有睇, 但佢就唔鍾意 A to Z Mysteries, 唔知係咪太多字呢?

原帖由 overview 於 11-5-5 14:36 發表
Horrid Henry, A to Z Mysteries, Magic Tree House

http://www.imagesdoc.com/gammebox/adventure.htm

The "Adventure Box" is also very interesting.  One book contains story, science and comic.

原帖由 stccmc 於 11-5-5 13:17 發表
Do-re-me,

//
,我女學校係要識文法的學名,不過我唔贊成這樣,因為功課有時可以填幾種答案,但為了個學名其他答案都當錯
//

八下,咩題目要小朋友知文法名稱?

Pky,

英文童書比中文多選擇,題材又廣,應該不難找到有興趣的 ...

只是題目上面寫,例如:

Xxxx tense (underline)

Or

Singular nouns(underline)

Or

Plural nouns(underline)

簽名被屏蔽

原帖由 miffy 於 11-5-6 12:51 發表
我仔小二上學期都有呢d, 我覺得你學校教法有問題, 我從來無教過我仔甚麼是singular/plural, 因為學校由開始教呢樣野開始, 已經教佢地singular/plural呢d terms, 所有作業/worksheets都用呢d terms, 不會攪錯和攪亂。 ...

啊,唔係.
學教有教term name,但只睇課外書唔會識d term name,例如課外書唔會出現plural這個字,所以要從頭讀過.
正如睇中文課外書唔會在書內出現排比句這三個字

簽名被屏蔽

我對睇書好不好已經沒多大興趣了,因為睇得書多對中英文字理解會深化好多是事實,我現在最感興趣是與囡囡一同欣賞『散文集』。
‹ 上一主題|下一主題