用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 那一間中學(直資/津貼)適合不喜歡死讀書的學生呢? ...
go

那一間中學(直資/津貼)適合不喜歡死讀書的學生呢? [複製鏈接]

醒目開學勳章

請問九龍區(特別是九龍城區)有那一間中學(不論是直資或是津貼中學)比較適合一些不喜歡死讀書的學生呢?
   0    0    0    0

it's hong kong education system's fault. all schools have are exam-oriented...

原帖由 louisagood 於 11-4-4 22:23 發表
請問九龍區(特別是九龍城區)有那一間中學(不論是直資或是津貼中學)比較適合一些不喜歡死讀書的學生呢?

agreed.
the only choice is international schools.

原帖由 happy_mama_lee 於 11-4-4 22:46 發表
it's hong kong education system's fault. all schools have are exam-oriented...

那一間中學(直資/津貼)適合不喜歡死讀書的學生呢?

不喜歡死讀書和不喜歡讀書係學生自己點讀.邊有輕輕鬆鬆讀書呢?國際學校只是任得你讀唔讀書.

原帖由 kkchan1996 於 11-4-10 10:23 發表
不喜歡死讀書和不喜歡讀書係學生自己點讀.邊有輕輕鬆鬆讀書呢?國際學校只是任得你讀唔讀書.

原帖由 kkchan1996 於 11-4-10 10:23 發表

Your comment so true......
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

讀書有時真係要講少少天份。冇天份真係死讀都唔掂。正如樓上說的對,都要認真既。
如果想讀得輕鬆d,唔好揀band 1個d學校囉。

原帖由 goodenough 於 11-4-11 14:33 發表
讀書有時真係要講少少天份。冇天份真係死讀都唔掂。正如樓上說的對,都要認真既。
如果想讀得輕鬆d,唔好揀band 1個d學校囉。

Some parents aim for B1 not just for academic results, but also students' conduct and behaviour.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

什麼是死讀書??

原帖由 hhma 於 11-4-14 22:00 發表
什麼是死讀書??

如判定指南針不會轉, 一種模式~坐標永遠是一個方向; 河流和山脈如書本列示是平面; 如數學答案中的1.5個人??

黃巴士

讀書基本是由記憶開始, 多多少少都有死記死讀的時候, 間間中學都有依書直教的老師, 又有些以活學去教的老師&科目-通識.
在乎小朋友如何去動腦根, 思唔思考?? 有時老師叫一些硬嘣蹦的小朋友不要死讀, 佢地仍然都係會咁??  
所以樓主如其在有限的香港中學搵無邊際的教學模式, 不如自己教灌輸小朋友轉化適應活學好了.
‹ 上一主題|下一主題